Kategori: Hemoroid

Basur çoğunlukla kabızlıktan dolayı ortaya çıkan ve toplumda sık karşılaşılan makat hastalığıdır. Tedavisi yaşam kalitesi açısından ertelenmemelidir.

  • Basur İlaçları Nelerdir? Basur İlaçla Tedavi Edilir mi?

    Basur hastalarının en çok merak ettiği konulardan biride basur hastalığının ilaçla iyileşip, iyileşmeyeceğidir. Bu yazımızda basur ilaçları nelerdir, hangi ilaç nasıl kullanılır ve etkisi nelerdir gibi başlıklara yer vereceğiz.

    Tam sınırları olmasa da şu çeşitleri vardır;
    – Haplar (tablet veya kapsül)
    – Fitiller
    – Anüs içine kanülle uygulanan kremler
    – Anüse dışarıdan sürülerek uygulanan merhemler
    – Spreyler
    – Bitkisel kürler (genellikle bulamaç tarzında)
    – Bitkilerle hazırlanan içecekler

    Bu ilaçları veya kürleri kullanırken şikayetlerinizin bir hafta on günde geçmemesi halinde muayene olmalı ve anoskop muayenesi yaptırmalısınız çünkü şikayetlerinizin sebebi kötü huylu başka bir hastalık olabilir. (1)

    basur hemoroid ilaçları tedavi eder mi

    Basur İlaçları (Tablet)

    Daflon Tablet
    Toplar damarların çeperini güçlendirerek daralmasını sağladığı söylenen hisperidin ve diosmin adlı maddeleri içerir. Bu etkisiyle şikayetleri azaltma yanı sıra kanama ihtimalini ve şişliği de azaltması beklenebilir. Şikayetlerin az olduğu dönemde sabah 2 akşam 2 şeklinde alınır, şişlik, ağrı, kanama gibi şikayetlerin arttığı dönemde günde üç defa iki tablet alınabilir.

    Doxium Tablet
    En çok bilinen ikinci ilaçtır. Kalsiyum dobesilat içerir 500 ve 1000 mg lık formları vardır. Etkisi diosmin gibidir, daflon ile kıyaslandığında yaklaşık aynı sonuç elde edilir. Günde 2 tablet yeterli olmaktadır. Kalsiyum dobesilat bölgedeki toplar damarlar üzerinde kısmı daraltıcı etki gösterir.

    Vendios
    Daflonun içeriklerinden diosmin içerir etkisi daflon ve doxium gibidir. Elde edilecek sonucun da benzer olması beklenir. Şikayetlerin durumuna göre günde iki veya üç tablet alınabilir.

    Venoruton Tablet
    Okserutin içerir, vazoprotektif yani damar koruyucu ve güçlendirici etkisi vardır. Minimal kanamaların durdurulmasına yardımcı olabilir. Diğer tabletlerle yaklaşık aynı sonuçlar beklenebilir.

    Basur Fitilleri

    Fitiller iç hemoroid için kullanılır. Fitil (supozituvar) formu olan her ilacın anal krem formu da vardır.

    Kortos Fitil
    Kortizon (hidrokortizon) ve poidokanol içerir. Kortizonun en belirgin etkisi uygulandığı yerde şişlik ve ödemi azaltır. Poidokanol uygulandığı yerde damarlarda büzülme sağlar bu hem kanamayı azaltır hem de ödemin azalmasına yardımcı olur.

    Kortizon içerdiği için bir haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

    Proktolog Fitil
    Proktolog ismi çok iyi düşünülmüştür çünkü makat hastalıkları uzmanı doktora proktolog denir. Ruskogenin ve trimebutin içerir. Ruskogenin toplar damarlarda büzüşme sağlar diğerleri gibi etkilidir, trimebutin spazm çözücü etkisi vardır, spazmdan kaynaklanan ağrıyı azaltır.

    Prokto Glyvenol Fitil
    İçeriğindeki lidokainin lokal anestezik etkisi ön plandadır, bu sayede ağrıyı azaltır. Tribenosid venoprotektif yani damar duvarı güçlendirici etkiye sahiptir bu sayede kanamayı ve diğer şikayetleri azaltabilir.

    Basur Kremleri

    Yukarıda belirttiğimiz gibi fitili olan tüm ilaçların anal kremleri de vardır. (2)

    Kortos Krem
    Kortizon (hidrokortizon) ve poidokanol içerir. Kortizonun en belirgin etkisi uygulandığı yerde şişlik ve ödemi azaltır. Poidokanol uygulandığı yerde damarlarda büzülme sağlar bu hem kanamayı azaltır hem de ödemin azalmasına yardımcı olur.

    Kortizon içerdiği için bir haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.

    Proktolog Krem
    Ruskogenin ve trimebutin içerir. Ruskogenin toplar damarlarda büzüşme sağlar diğerleri gibi etkilidir, trimebutin spazm çözücü etkisi vardır, spazmdan kaynaklanan ağrıyı azaltır.

    Prokto Glyvenol Anal Krem
    İçeriğindeki lidokainin lokal anestezik etkisi ön plandadır, bu sayede ağrıyı azaltır. Tribenosid venoprotektif yani damar duvarı güçlendirici etkiye sahiptir bu sayede kanamayı ve diğer şikayetleri azaltabilir.

    Basur Merhemleri

    Bunlar kanülle anüsün içine uygulanmaz, dışarıdan sürerek uygulanır, bu grupta 4 ilaç vardır, Anestol Merhem, Anuflex Merhem, Hedensa Merhem, Hemoralgine Merhem. Bunlardan Anuflex hariç diğerleri sadece bölgesel uyuşturma yapar.

    Anestol Merhem
    İçeriğinde bölgesel uyuşturucu vardır, anal hematom, tromboze hemoroid, makat çatlağı gibi anüsün ağrılı hastalıklarında ağrıyı azaltmak için kullanılır.

    Anuflex Merhem
    En etkili ağrı kesici merhemdir, etkisinin yüksek olmasının sebebi bölgesel uyuşturma etkisi yanı sıra bölge kaslarının gevşemesini de sağlar. Bölgesel uyuşturma etkisini eugenia caryophyllataile sağlar Boğulmuş basur, makatta pıhtı toplanması gibi çok şiddetli ağrı yapan hastalıklarda anüs kaslarına kontrolsüz bir şekilde kramp girer ve ağrının önemli kısmı bu kramptandır Anuflex işte bu krampı da çözerek şikayetleri azaltır. (4)

    Hedensa Pomad
    Bölgesel uyuşturucu etkisiyle tromboze hemoroidde ağrıyı azaltır, anestole benzer bir etkiye sahiptir. Ağrı arttıkça tekrar uygulanabilir, sık uygulanmasının sakıncası yoktur.

    Hemoraljin Pomad
    Ağrıyı azaltma yanı sıra kısmen damar büzüşmesi yaparak sızıntı şeklinde olan kanamaları azaltabilir, daha çok ağrılı durumlarda önerilir.

    Basur Spreyi

    Bu sınıfta bir tek Memethol adlı sprey ve onun çakması Hemerothol Sprey adlı spreyler bulunur. Anüsün içindeki hemoroide dışarıdan sprey püskürterek iyileşmesini iddia etmek de böyle bir beklentiye girmek de çok mantıklı durmamaktadır. “Bizim ürünümüz farklı” zihniyetiyle üretilmiş gibi görünüyor.

    Bitkisel Basur Tabletleri

    Bunları üretenlerin, ürettirenlerin, satanların ne hemoroid hakkında ne de tıp hakkında hiçbir bilgisi olmadığını düşünüyorum. “üretelim de mutlaka satacak birilerini buluruz” mantığıyla üretilen, bilimsellikle hiçbir ilişkisi olmayan uzak durulması gereken ürünler olduğu için isimleri bile yazılmadı.

    Basur İçin Bitkisel Karışım

    Yaygın olarak bilinen ancak sıcak su oturma banyosu kadar dahi etkili olmayacak patlıcan sapı suyu en bilindiklerindendir. Evde yapılabilir bir şeydir ancak yine de en mantıklı yaklaşım anoskop muayenesi yaptırıp kesin teşhis koydurup bu konuda uzman doktorun önerisiyle ilaç kullanmaktır.

    Basur Ağrısı Nasıl Geçer

    En pratik ve etkili yöntem sıcak su oturma banyosudur. Banyo suyundan biraz sıcak suyun içinde 5-10 dakika oturmak bölge kaslarını gevşeterek ciddi rahatlama sağlar, gün içinde defalarca uygulanabilir, hiçbir yan etkisi yoktur.

    Ağrıyı azaltan en etkili ilaç ise Anuflex Merhemdir, hem uyuşturma hem de kasları gevşeterek rahatlama etkileri vardır.

    Bunun dışında Anestol Pomad, Hedensa Pomad, Hemoraljin Pomad da bölgesel uyuşturucu etkisiyle kısmi rahatlama sağlar.

    Basur Kaşıntısı Nasıl Geçer

    Hemoroid kaşıntısına özel bir ilaç yoktur ancak makat bölgesi kaşıntılarının tedavisine özel üretilmiş olan Pruzon Merhem diğer makat kaşıntısı sebepleri gibi hemoroid kaşıntısı için kullanılabilecek en etkili ilaçtır. Kortizon içeren kremler gibi yan etkisi yoktur.

    Hemoroid Nasıl Bir Hastalıktır

    Hemoroid yaygın olarak bacaklardaki gibi toplar damar genişlemesi olarak bilinir ancak bu doğru değildir. Her ne kadar o bölgedeki toplar ve atar damarlarda genişleme olsa da temel sorun bu değildir, asıl sorun bölgede taşıyıcı görevi olan bu sayede damarların genişlemesini de engelleyen bağ dokusu denilen yapının bozulmasıdır.

    Önce bölgedeki bağ dokusu bozulur bunun üstüne damarlar genişler yani ana sorun doku hırpalanması, bozulmasıdır.

    Basuru Kurutan Krem Var mı?

    Makatta çıkan her tür meme benzeri şeye basur memesi denir oysa bunların çoğu basurla alakası olmayan anal hematom (pıhtı toplanması), apse, siğil, polip gibi oluşumlardır. Bunların bir kısmı krem kullanılmasa dahi kendiliğinden kaybolur.

    Basur memesi oluşması dişin çürümesinden farksız bir doku bozulmasıdır, kremlerle veya diğer ilaçlarla ya da kendiliğinden düzelme ihtimali çürük dişin düzelme ihtimali gibidir yani asla düzelmez. Ancak ağrıyan çürük diş için ağrı kesici alındığında ağrının geçmesi gibi basur için krem kullanıldığında basurdan kaynaklanan şikayetler düzelir ama basur olduğu gibi kalır.

    Burada önemli olan teşhisin doğru konulmasıdır ve işe yaramaz bitkisel ürün satanların çıkış noktası da budur.

    Hastada % 100 kendiliğinden düzelen anal hematom oluşur, hasta bunu basur sanır, bitkisel ilaç kullanır ve hastalığı düzelir. Oysa burada iyileşen şey basur değil zaten kendiliğinden düzelecek olan hematomdur.

    Basur İlaçları İşe Yarar mı?

    Doku hasarı şeklinde olan bir çok hastalık gibi hemoroid hastalığında da dokudaki bozulma ilaçlarla düzeltilemez ancak şikayetlerde az veya çok düzelme elde edilebilir.

    Basur ilaçlarını kullanırken diş çürümesinden kaynaklanan ağrı için ağrı kesiciden beklenen kadar etki beklemelisiniz. Çürük dişin ağrısını ağrı kesici ile geçirseniz bile diş hala çürüktür. Basurlar için de bu söylenebilir basurdan kaynaklanan şikayetleriniz azalır ama basurunuzun derecesi değişmez, tabi ki ilk teşhisin doğru olması şartıyla.

    İlaç alarak basurunun düzeldiğini söyleyenlerin yaşadığı bu durum şöyle izah edilebilir; hasta tuvalete gider fazla ıkınarak anal hematom yani makatta pıhtı birikmesine neden olur ve sonraki günlerde ilaçlar kullanarak hastalığın geçmesini sağlar. Aslında burada oluşan anal hematom % 100 ihtimalle kendiliğinden geçen bir durumdur, bir şey kullanmasa da aynı sürede geçecektir ama teşhis doğru konmadığı için ilaçlardan alınan cevap da yanlış değerlendirilmiş olur.

    Kalıcı Tedaviler olan rubber band ligation, infrared cogulation, cerrah, lazer ve cerrahi işlemler ayrı yazılarda ele alınmıştır. (3)

    Basur İçin En Etkili İlaç Nedir?

    Basurun yaptığı şikayete göre kullanılacak ilaç değişir. Şikayetlerin hafif olduğu dönemde tablet olarak iki seçenek vardır, ikisi arasında belirgin fark yoktur. Daflon Tablet ve Doxium Tablet kullanılabilir, bunlar dışındaki bitkisel adıyla satılan ürünlerden uzak durmak gerekir. Ağrılı dönemde yine bu tabletler yanı sıra Anuflex Merhem ağrının azalmasında ciddi katkı sağlar. Bunlara ek olarak ılık su oturma banyosu da faydalıdır.

    Basur, hap, merhem, sprey yada benzeri ilaç ve ürünlerle sadece şikayetleri azaltılabilecek bir hastalık olup, tamamen iyileşmesi için cerrahi yöntemlerle tedavi olunması gerekmektedir. IDEA Kliniklerin tümünde hemoroid tedavisi için gerekli donanım ve tecrübeye sahip genel cerrahi uzmanları hizmet vermektedir.

    Dış Basur İçin En Etkili İlaç Nedir?

    Dış basur dokuda yapısal bir değişiklik yani meme gibi çıkıntıdır. Teşhis doğru konduysa tek tedavi yöntemi klasik cerrahi yöntemlerle kesilerek alınmasıdır.

    İç basur tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemler lastikle boğma yöntemi, lazer ve infrared koagülatör dış basur tedavisinde kullanılamaz. Benzer şekilde iç basur tedavisinde kullanılan kremler ve fitiller dış basurda hiçbir etki yapmaz.

    Dış basur hastalığına benzeyen anal hematom Türkçe adıyla makatta pıhtı toplanması makat hastalıkları konusunda tecrübeli olmayan cerrahlar tarafından da dış basur veya tromboze hemoroid şeklinde yanlış teşhis edilebilir. Anal hematom ıkınmakla ortaya çıkan ve haftalar içinde % 100 ihtimalle geçen bir hastalıktır. İlk günlerde olan dayanılmaz ağrı için kullanılabilecek en etkili ilaç Anuflex Merhemdir.

    Referanslar:

    1. Lohsiriwat, V. (2015). Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist’s view. World Journal of Gastroenterology: WJG21(31), 9245.
    2. Mounsey, A., Halladay, J., & Sadiq, T. S. (2011). Hemorrhoids. American family physician84(2), 204-210.
    3. Riss, S., Weiser, F. A., Schwameis, K., Riss, T., Mittlböck, M., Steiner, G., & Stift, A. (2012). The prevalence of hemorrhoids in adults. International journal of colorectal disease, 27(2), 215-220.
  • Basur Ağrısına Ne İyi Gelir?

    Aslında basur (hemoroid) ağrılı bir hastalık değildir. Halk arasındaki deyimle “basur azdığında” ağrı olur, aslında burada azmak olarak isimlendirilen durum şişme olarak da tanımlanabilir ve şişliğin büyüklüğüne göre değişik şiddette ağrılar ortaya çıkar.

    Öyle ki küçük bir şişlik sadece otururken hafif ağrıya neden olurken büyük bir şişlik bırakın oturmayı ayakta dururken hatta yatarken bile dayanılmaz ağrıyabilir.

    basur ağrısına ne iyi gelir

    Basur Neden Şişer

    Sorunu çözmek ve tekrarını engellemek için öncelikle sorunu tam ve doğru anlamak gerekir. Yukarıda belirttiğimiz gibi “azmak” olarak da değerlendirilen bu klinik durumun tam adı tromboze hemoroid’tir.

    Tromboz pıhtı anlamına gelir tromboze ise pıhtıyla dolmak anlamına gelir yani olayın özü basurun iç pıhtı ile dolar ve memeyi dolduran pıhtının miktarı şişliğin de ağrının da şiddetini belirler.

    Normalde var olan, dışkılama esnasında dışarı çıkıp kendiliğinden ya da elle içeri giren basur memeleri hastanın kabız kalması, aşırı ishal olması veya çok ağır bir cisim kaldırması sonucu maktan dışarı çıkar, memeler dışarıdayken hasta ıkınmaya devam ederse memelerin içinde küçük damarlarda patlama olur ve memenin içine kan dolar. Damardan dışarı yani deri altına çıkan kan memenin daha da büyümesine neden olur ve normalde içeri girebilirken artık ittirmekle bile içeri giremez olur ve makat dışında kalır.

    Makatımızın bizim kontrolümüzde olmayan bir kasılma gücü vardır, bu kasılma sayesinde gazımızı ve dışkımızı tutarız. İşte dışarı çıkmış memeler makat kaslarının bu spontane kasılmasıyla sıkıştırılır, bu sıkıştırma sonucu zaten şiş olan meme daha da şişer ve içeri girmesi imkansız hale gelir. Bu durumu parmağa bağlanan lastiğin parmağı boğması ve şişirmesine benzetebilirsiniz.

    Kaslar tarafından sıkılma ve şişme sorunu giderek kısır döngüye girer, şiştikçe içeri girmesi zorlaşır, içeri girmedikçe giderek daha fazla ödem olur.

    Hastanın ağrısı şişliğin büyüklüğüne paralel bir şekilde 3-4 saatte maksimum düzeylere erişir ki gerçekten dayanması zor bir ağrıdır.

    Hemoroid Ağrısına Ne İyi Gelir

    Evde kolaylıkla yapılacak ılık su oturma banyosu yapılabilecek uygulamaların en etkilisidir. Ilık sudaki kasıt banyo suyundan biraz sıcak, hafif canı yakan ama yanığa neden olmayacak bir sıcaklıkta olmalıdır. Isının daha iyi iletilmesi için suyun içine oturmak en doğrusudur, buharının üstünde oturmak yeterli etki gösteremez. Genellikle 10-20 dakika oturmak belirgin rahatlama sağlar ve bu rahatlık 30 dakika ile 2 saat kadar azalarak devam eder. Ağrının çok şiddetli olduğu vakalarda bu süre daha da kısalabilir.

    Ilık suya oturmak misafirlik, otelde kalma, seyahat gibi sosyal sebeplerle uygun değilse veya kişi uğraşmak istemezse ılık suya oturmak yerine termofor veya ılık taş gibi o bölgeyi ısıtacak farklı uygulamalar da yaklaşık aynı etkiyi gösterir.

    Ilık Su Nasıl Etki Eder?

    Yukarda belirttiğimiz gibi temel sorunlardan birisi anüs kaslarının kasılmasıdır işte ılık su kaslarda gevşeme ve rahatlama sağlar bu rahatlama ağrıyı hafifletir, bunun yanı sıra ağrı mediatörleri denilen ağrıya neden olan biyokimyasal maddeler de ılık su sayesinde biraz uzaklaştırılmış olur, bu da ağrının azalmasına yardım eder.

    Basur Ağrısına Buz İyi Gelir mi

    Evet ılık suyun tam tersi bir etki de olsa buz veya soğuk suyun da yararı olur. Buradaki etki ise çok soğuk uygulamanın sinirler aracılığıyla iletilen ağrı duyusunun iletimini azaltır, bir anlamda uyuşturma etkisi vardır. Ancak soğuk su veya buz uygulamanın bu etkisi ılık su kadar belirgin değildir ve ağrının tekrar başlama süresi çok daha çabuk olur. Etkinin az ve tekrar başlama süresinin kısa olmasının nedeni soğuk etkisinin kas gevşemesi yapmamasıdır.

    Basur Ağrısına İyi Gelen Şeyler

    Yukarda saydığımız ılık su, ılık termofor, soğuk su, buz yanı sıra yüz üstü yatmak da şikayetleri azaltır. Yüz üstü yatınca hemoroid memesinden kalbe doğru kanın akışı daha rahat olacağı için şişlik kısmen azalır ve bu da ağrının hafiflemesine yardımcı olur. Bu durumu bacaklarımız şiştiğinde yukarı kaldırma isteğimize benzetilebilir.

    Basur Ağrısına İyi Gelen Kremler

    Ağrı olmadığı dönemde tedavi amacıyla yazılan Kortos krem, proktolog krem gibi kremler burada pek etkili değildir. Şişlik döneminde daha çok uyuşturan veya tercihen hem uyuşturup hem de anüs kaslarını gevşeten ilaçlar kullanılmalıdır.

    Anuflex Merhem

    Hem uyuşturma hem de anüs kaslarını gevşetme etkisi vardır. Anestol gibi uygulandığı alanı uyuşturur bunun yanı sıra makattaki kontrolsüz kasılan kası (lateral internal sfinkter) gevşetir. Arıyı azaltacak en etkili merhemdir.

    Anestol Merhem

    En yaygın bilinen bölgesel uyuşturucudur ancak kas gevşetme etkisi yoktur bu sebeple etkisi daha sınırlı kalır. Sürüldüğü deri bölgesine sürüldükten saniyeler sonra orada hissizlik yapar, derin plana etki etmediği için ağrıyı tamamen kesemez ama kısmi rahatlama için uygundur.

    Anestola benzer şekilde etki eden Proktolog, Lokalen, Redakain, Doloproct, Ultraprokct Recbutin adlı kremlerin de bölgesel uyuşturucu etkileri vardır.

    Basur Ağrısına Hangi Ağrı Kesici İyi Gelir

    Aslında tüm ağrıkesiciler ağrının azalmasına yardımcı olur bunların bazıları daha hafif bazıları daha fazla etkilidir.
    Parol ve benzeri ilaçlar yan etkileri azdır ama ağrının azalmasına yardımcı olur. Anti inflamatuar ağrıkesiciler denilen Aprol Tablet, Voltaren tabler (ampulü de kalçadan yapılabilir) mide üzerine yan etkileri olmakla birlikte daha etkili ilaçlardırç Bu antiinflamatua gurup ağrıyla birlikte şişliğin azalmasında da etkili olabilir bu sebeple mide şikayeti yoksa bunlar tercih edilebilir.

    Acil Basur Ameliyatı

    Şişmiş halde gelen basur aşırı düzeyde ağrıya neden oluyorsa bölgesel olarak uyuşturup içindeki pıhtı boşaltılabilir. Memenin içindeki pıhtıdan kaynaklanan basınç düştüğü ve işlem öncesi bölgesel uyuşturma yapıldığı için ağrılar tamamen geçer ancak bölgesel uyuşturucunun etkisi 2-4 saatte geçinde eski ağrının azaldığı ama ameliyata bağlı acının eklendiği görülür. Genel olarak değerlendirildiğinde memenin içindeki pıhtının boşaltılması ağrıda azalma sağlar ve hasta sosyal yaşamına zor da olsa dönebilir.

    Makat Ağrısı Yapan Diğer Hastalıklar

    Basurdan farklı olup da bu bölgede ağrıya neden olan bir çok hastalık vardır bunlardan da isim olarak bahsedelim, bu hastalıkların ayırıntısı için ilgili sayfalara bakabilirsiniz.

    Makat çatlağı, anüs apsesi, anal hematom, fistül, anal siğil, anüs içinde yaralanma, anismus, yabancı cisim girmesi, tecavüz gibi durumlar da çeşitli düzeylerde ağrıya neden olabilir.

    Sıkça sorulan sorular

    Parol basura iyi gelir mi?

    Parol bir ağrı kesici olup, basur ağrısı için geçici bir çözüm olabilir. Ancak basurun iyileşmesinde herhangi bir rolü olmayacaktır.

    Basur tedavisi yazımız ilginizi çekebilir.

    Kaynak:

    Davis, B. R., Lee-Kong, S. A., Migaly, J., Feingold, D. L., & Steele, S. R. (2018). The American Society of Colon and Rectal Surgeons clinical practice guidelines for the management of hemorrhoids. Diseases of the Colon & Rectum61(3), 284-292.

    Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World journal of gastroenterology: WJG18(17), 2009.

  • Ameliyatsız Basur Tedavisi Nasıl Yapılır, Hangi Doktora Gidilir?

    Basur tedavisi için uygulanacak tedavi basur türü ve derecesine göre belirlenmektedir. Hemoroid için güncel olarak uygulanan tedaviler lazer, RBL ve THD tedavileridir.

    Hastalığın erken dönemde tespit edilmesi tedavi açısından ve hastanın konforu açısından oldukça önemlidir.

    Basur Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Günümüzde basur tedavisi vakanın derecesine göre çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Kullanılacak olan yöntem doktor muayenesi ile belli olmaktadır. Aşağıda kullanılan ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri sıralayarak hangi derecede etkili olduklarından detaylı şekilde bahsettik.

    basur hemoroid tedavisi nasıl yapılır

    Lazerle Basur Tedavisi

    İlk evrelerde tespit edilen basurlar lazer cihazı yardımı ile tedavi edilmektedir. Ancak lazer cihaz ilerleyen evrelerdeki basurların tedavisinde yetersiz kalmaktadır.

    1 ve 2. Evrede olan hemoroid pakeleri makat içerisindedir. Bu nedenle lazer tedavisi mutlaka anüsün içini görmeye yarayacak anoskop benzeri bir cihazla yapılmalıdır.

    Hemoroid hastalarında kullanılan cihaz daha çok Elektrokoagülatör olarak bilinmektedir. Cihaz yüksek ısı ile çalışmaktadır. Bu sayede hemoroid memesine dokundurulduğunda tahribat sağlayarak memeciği ortadan kaldırmaktadır.

    Genellikle tek seans yeterlidir. Ancak bazı durumlarda ikinci ek seansa ihtiyaç duyulabilir.Özellikle kanamalı basur vakalarında lazer tedavisi oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

    Ancak ilerleyen evrelerde uygulanamaz. Lazerle tedavi olunmak isteniyorsa hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalıdır.

    lastikle boğma yöntemi video

    Rubber Band Lastikle Boğma Yöntemi

    Oldukça pratik ve etkili bir tekniktir. Ameliyatsız teknikler arasında üstünlükleri bulunan avantajlı bir tedavidir. Tedavide amaç basur memesinin beslenmesini engelleyerek çürümesini ve yok olmasını sağlamaktır.

    RBL tedavisinde bir cihaz yardımı ile hemoroid memeciğinin baş kısmına bir lastik yerleştirilir. Bu lastik memeye kan gitmesini engeller. Beslenemeyen meme zamanla küçülür ve yok olur.

    Makat bölgesinde yapılan tedavilerde kesi uygulanması gaz ve dışkı kaçırma riskini neden olmaktadır. Ancak lastikle boğma tekniğinde herhangi bir kesi olmaması sayesinde böyle bir risk bulunmamaktadır.

    Dakikalar içerisinde uygulanabilir. Ve işlem sonrasında hasta aynı gün sosyal hayatına dönebilir.

    THD Ameliyatıyla Hemoroid Tedavisi

    THD diğer adıyla HAL, Trans Hemoroidal Desarterizasyonu ve Hemoroidal Arter Ligasyonu kısaltılmış halidir. İleri dereceli basur vakalarında uygulanır.

    THD ameliyatı local anestezi ile uygulanır. Amaç basuru besleyen atardamarların bağlanması ve memeciğin beslenmesinin engellenmesidir. Memeciği besleyen atardamar cihaz yardımı ile tespit edilir ve bağlanır. Bu sayede kan akışı engellenmiş olur.

    Kesi yapılmaması sayesinde kanama, iltihaplanma riski azdır. Ayrıca kesi olmaması sayesinde gaz ve dışkı kaçırma riski de olmaz.
    Oldukça avantajlı bir tedavidir. Yalnızca teknolojik bir cihaz yardımı ile yapılmasından dolayı uygulayıcısı az ve maliyeti diğer tedavilere göre yüksektir.

    Basur Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Ameliyat dendiğinde cerrahi işlem yani kesme işi akla gelir. En yaygın yapılan klasik basur ameliyatı Milligan Morgan ameliyatıdır. Milligan Morgan ameliyatı ilk tarif eden kişilerin adıdır, ilk yapankişinin adı verilmiştir. Başka birkaç cerrahi teknik olsa da 4.derece basurlarda en başarılısı Milligan Morgan olduğu için proktoloji uzmanlarının en çok tercih ettiği yöntemdir.

    Hemoroidin en ileri seviyesi olan 4. Derece hemoroidlerde uygulanır, 3. Derece iç hemoroid ile birlikte dış hemoroid de varsa ve hasta onlardan da kurtulmak istiyorsa yine klasik cerrahi uygulanır.

    Narkoz altında veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır, bölgesel uyuşturma ile yapılmaya çalışılırsa hasta çok rahatsız olur.

    Dış ve iç memeler cerrahi olarak kesilerek alınır, kanamalar kontrol edilir genellikle makata tampon konarak işleme son verilir. Kesilen yerler dikilebilir ama tedavisi çok zor olan makat darlığına neden olabildiği için dikiş atmak pek tercih edilmez.

    Kanlı bir ameliyattır, ameliyat sonrası 10-15 gün iş gücü kaybına neden olur çünkü ağrılı bir süreçtir. Tüm bu hasta lüksünü azaltan sonuçlara rağmen ileri derece olan hastalarda bu yöntem tercih edilmelidir, yazılan diğer daha kolay ameliyatlar hastaya para ve zaman kaybına neden olur.

    Basur Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

    Uygun hastalarda ameliyatsız yöntemler veya teknolojiyle yapılan tedavilerden sonra bakım, pansuman vs gerekmez ama klasik ameliyattan sonra uygun bakım yapmak iyileşme süresini de kısaltır.

    Tampon konduysa ertesi gün doktor tarafından alınır. Bazı ekoller bir süre günlük pansumana çağırsa da bu hasta ve ekip için gereksiz zaman kaybı ve zahmettir, en doğru yaklaşım şöyledir;

    Tampon konduysa alındıktan sonraki, tampon konmadıysa ameliyattan sonraki ilk dışkılama ihtiyacında pansuman alınarak yara açılır, dışkılanır, dışkılamadan sonra tercihen ılık su ile bolca taharetlenir şekilde yıkanır.

    Soğuk su da kullanılabilir ama soğuk rahatsız edebilir. Yıkamadan sonra bölge kağıt havlu ile kurulanır, bolca Kutalin Krem sürülür ve birkaç kağıt havlu katlanarak kalçaların arasına sıkıştırılır. Kutalin Krem içeriğindeki mikrop öldürücüler sayesinde iltihap riskini azaltır, iyileşmeyi hızlandıran maddeler sayesinde yaranın daha çabuk kapanmasını sağlar.

    Yıkayıp, kurulayıp Kutalin sürme işlemi mümkün olduğunca günde 4-5 defa yapılmalıdır. Dışkılama ihtiyacı yokken de bunlar yapılmalıdır. Ne kadar sık yıkanırsa o kadar çabuk iyileşir. Pansumanın en iyisi bu şekildedir.

    Basur Ameliyatı Sonrası Kanama Olur mu?

    Peçeteyi kirletecek kadar kanama kaçınılmazdır ve son derece önemsizdir, yara açık bırakıldığı için kanam olması normaldir ancak yoğun kanama varsa ve her tuvalette kanama oluyorsa ameliyatı yapan doktora kontrole gidilmelidir. Damar açıldıysa evde yapılacaklarla durdurmak mümkün olmayabilir ama doktor tarafından basit bir şekilde kanama kontrolü yapılabilir.

    Doktora ulaşılamıyorsa büyükçe bir pamuk parçası yerleştirerek yumurta şekline getirip anüse 4-5 dakika hiç ara vermeden sıkıca bastırılarak veya bunun üzerine oturarak kanama kontrol edilebilir. İlk defada kanama durmazsa tekrar tekrar aynı işlem yapılabilir.

    Basur Ameliyatı Sonrası Ne Yenir?

    Ameliyat sonrası beslenme gerek şikayetler açısından, gerek olabilecek komplikasyonlar açısından önemlidir. Her şey yenilebilir ancak iki şey önemlidir

    1. Fazla açı yenilirse yarada yanmaya neden olur ki bu hastayı çok rahatsız eder o sebeple 2-4 hafta acı yenmemelidir. Yanma hissi ıkınma isteğini arttırarak kanamaya neden olabilir.

    2.  Dışkının kıvamını normal tutacak şekilde beslenmelidir. İshal olunursa tedavisi zor bir durum olan makat darlığı gelişebilir o sebeple ishal olunmamalıdır. Kabız kalınırsa dışkılarken çok şiddetli ağrı yaşanır, ıkınıldığı için kanamaya neden olabilir bu sorunları yaşamamak için kabızlık da engellenmelidir.

    En doğru yaklaşım 2-3 hafta boyunca dışkı kıvamını normal tutmaktır.

    Basur Ameliyatı Sonrası Oluşan Ödem Nasıl Geçer?

    Büyük bir cerrahi işlem olması, az veya çok iltihap gelişmesi, bölge derisinin ince olması ve bölgenin yumuşak bir yapıda olması ameliyat sonrası ödemi (şişlik) kaçınılmaz kılar.

    İşlem sonrası ödem 2-3 hafta kadar sürer. Ödemin daha çabuk düzelmesi için yaranın iltihaplanmasını engellemek ve daha çabuk iyileşmesi için sıkça yıkayıp, sıkça Kutalin Krem kullanmak yeterlidir. Ağızdan alınacak Arveles Tablet , Aprol Tablet, Brufen tablet gibi antiinflamatuar ağrı kesiciler ham ağrıyı azaltır hem de ödemin daha çabuk çekilmesini sağlar.

    Basur Ameliyatı Sonrası Tuvalet Nasıl Yapılır?

    Ameliyatsız yöntemlerde sorun olmasa da klasik cerrahi sonrası ilk dışkılama ağrılı olur, özellikle işlem sonrası bir süre tuvalete gidilmezse dışkının ilk kısmı sertleşir ve çıkarırken zorlanacağı için kanama ve ağrıya neden olur, bu sebeple ağrı korkusuyla ilk dışkılama çok ertelenmemelidir.

    Sonraki tuvaletler daha az ağrır, tuvaletten hemen sonra ılık su oturma banyosu yapılırsa ağrı hızla azalır.

    Sonraki günlerde de ağrıdan korkup tuvalete gidilmezse kabızlık gelişebilir ve asıl o zaman çok ağrı olur.

    Basur Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

    Alınan meme sayısı kadar açık yara olur. Genellikle 3 meme alınır ve 3 yara olur, bazen 4 meme almak gerekebilir ancak 3 memeden fazla alınırsa makat darlığı riski artar.

    Genellikle dikiş atılmaz ve yaralar açık bırakılır. Diğer tüm açık yaralarda olduğu gibi % 100 ihtimalle iltihaplanma olur ama yara açık olduğu için bu iltihap sorun olmaz ve sıkça yıkayıp Kutalin Krem kullanılırsa iltihap sorun olacak kadar ilerleyemez ve sorun yaşanmaz.

    Yara iyileşme hızı günde yaklaşık 1 mm dir ve 10. Günden sonra hızla kapanır. İşlemden sonraki ilk 4 gün şiddetli ağrı olur ama sonra hızla azalır, açık yara olsa da ağrının azalması devam eder.

    Yıkama sıklığına ve alınan dokunun büyüklüğüne göre yaranın tam kapanması 3 hafta ile 8 hafta arasında tamamlanır. İşlem doğru yapıldıysa, deformasyona neden olacak tarzda çalışılmadıysa iyileşme tamamlandığında rahatsız edici bir iz kalmaz.

    Çok seyrek görülen fournier gangreni denilen iltihap türü çok tehlikelidir, etraf deriler saatler içinde çürüyerek yok olur ve normal deri altı dokular meydana çıkar. Nekrotizan faceitis de denilen bu sorun çok seyrek görülür ama öldürücü olabilmektedir. Bu sebeple 4.-5. Günlerde yarada beklenmedik değişiklik görülürse en kısa sürede doktora ulaşılmalıdır.

    Hemoroid Ameliyatı Sonrası Kaşıntı Olur mu?

    Bütün yaralanmaların iyileşme döneminde kaşınma görülebilir ancak işlemden dolayı oluşan hassas doku sebebiyle bu bölgeyi kaşımak sıkıntı olabilir. Diğer yaralanmalardan sonra görülen iyileşme dönemi kaşıntılarından farklı olarak bu bölgede kaşınmanın diğer sebepleri şunlardır;

    • Pansumanda kullanılan Betadin veya benzeri dezenfektan sıvılar.
    • Bakım için kullanılan Furacin Pomar veya benzeri yara merhemleri
    • Yaradan olan salgı sebebiyle ıslaklık olması
    • İltihaplanma ve buna bağlı ortaya çıkan akıntı
    • Yeterince temizlememek sebebiyle dışkının yaptığı tahriş

    Kullanılan ürünlere bağlı ise ürün kullanımına son verilir, salgı veya ıslaklığı alması için kalçaların arasına kağıt havlu konur, iltihabı ve akıntıyı engellemek için gün içinde sıkça taharetlenme şeklinde yıkayarak temizlenir ve Kutalin Krem kullanılır.

    Basur Ameliyatı Çeşitleri

    En yaygın uygulanan ameliyat yöntemi Milligan Morgan’dır (1) bunun dışında başka ameliyatlar da yapılmaktadır ancak yaşanan çeşitli sorunlar sebebiyle Milligan Morgan dışındakileri yapan proktoloji uzmanı sayısı çok azdır. Çağdaş ameliyatlar arasında en sık yapılanı da THD (trans Hemoroidal Dezarterizasyon) (2) diğer adıyla HAL (Hemoroidal Arter Ligasyonu) dır.

    Klasik cerrahinin diğer türleri;

    • Lazer ile ameliyat, neşter ile kesmek yerine lazer kullanılarak kesilir, ameliyatsız lazer yönteminden farklıdır ve diod lazerle yapılır (3).
    • Plazma kinetik (4)
    • Harmonik skalpel (plazma kinetiğe benzer) (4)
    • De Longo (stapler hemoroidopeksi) (5)
    • Reclus hemoroidektomi (6)
    • Whitehead (kapalı hemoroidektomi) (7)
    • Ferguson (sirküler hemoroidektomi) (8)
    • Parks (yarı açık hemoroidektomi)

    Basur (Hemoroid) İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

    Toplumda basuru olan insanların en çok araştırdıkları Hemoroide hangi doktor bakar sorusunun cevabı; basur için proktoloji konusunda tecrübesi olan genel cerrahi uzmanı olacaktır. IDEA TIP’ın tüm şubelerinde proktoloji alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Size en yakın şubemize ulaşarak detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

    Basur Kremi İşe Yarar mı?

    Tabi ki işe yarar ama bu işe yaramak hastalığı iyileştirmek anlamına gelmez. Ağrı varsa ağrıyı azaltan Anuflex Merhem veya benzeri merhem Anestol Merhem ağrıyı azaltır.

    Memelere bağlı olarak gelişen kaşıntı varsa kaşıntıyı azaltan Pruzon Merhem veya benzeri ürünler kaşıntıyı geçirir. Kortizonlu Kortos gibi fitiller veya Proktolog gibi kremler şişliği azaltabilir.

    Hafif kanamalarda krem veya fitiller kullanılsa da çok anlamı olmaz.

    Basur Nasıl ve Kaç Günde Geçer?

    Teşhis anoskopla ve bu konuda tecrübeli bir doktor tarafından konduysa basurun geçmesinin tek ve uygun yolu teknolojik yöntemlerle ameliyatsız bir şekilde veya ameliyatla tedavi edilmesidir.

    Akut atak veya basurun azması denilen basurun şişmesi çok ağrılı bir süreçtir ve hemoroidden farklı bir durumdur. Memeler çok şişmiş ve serttir. İlk 4 gün şiddetli ağrı olur, 4. Günden sonra ağrı azalmaya başlar ve 8-9 günde ağrı sıfırlar, şişliğin tamamen inmesi büyüklüğüne göre 4-8 haftayı bulabilir.

    Basura İyi Gelen Bitkiler ya da Bitki Çayları Nelerdir?

    İçilecek çaylardan sinameki otu yaprağı çayı kabızlığı engeller, kabızlık engellendiğinde hemoroiddden kaynaklanan şikayetler azalır, fazla içilirse karın ağrısı ve ishal yapabilir. O sebeple dozu kişiye göre ayarlanmalıdır.

    Karanfil çayı yapıp bundan bir fincan kadar leğendeki ılık suya koyup içinde oturulursa karanfilin uyuşturucu etkisiyle ağrı azalır.

    At kestanesi özünün bölgesel kullanımının damar büzücü etkisi vardır, hemorodi ilaçlarının çoğunda at kestanesi özü bulunmaktadır. Çay şeklinde kullanımı olsa da ciddi yan etkileri sebebiyle önerilmez.

    Basura Ne İyi Gelir, Evde Neler Yapılabilir?

    Normal şartlarda fiziki rahatsızlık veren bir hastalık olmadığı için iyi gelmesi için pek bir şey yapılmaz. Fazla şikayet olmasa da teşhis konduysa ilerlememesi için tuvalette 1 dakikadan fazla kalınmamalı, fazla ıkınılmamalı, bunları rahat yapabilmek için kabız kalınmamalıdır. Bunlara dikkat etmek yeterli olur.

    Şikayet varsa sorun şekil değiştirip tromboze hemoroid yani basurun boğulmuş hali ortaya çıktıysa bu durumda öncesinde farklı olarak ciddi ağrı eklenmiştir.

    Ağrıyı azaltmak için leğene 3-4 litre hafif can yakacak kadar sıcak su konur, bu suyun içinde 5-10 dakika oturulur. Ilık su oturma banyosu hastalığı iyileştirmez ama gerek suyun içinde otururken gerekse çıktıktan sonraki birkaç saat ağrı azalır.

    Ağrılı dönemde ılık suya ek olarak Anuflex Merhem kullanılabilir. Anuflex Merhem bölge ağrılarının hafifletilmesinde en etkili ilaçtır. Tedavi için ameliyatsız basur tedavisi yazımıza geçebilirsiniz.

    Basur Kremlerinin İsimleri Nelerdir?

    En bilinenler şunlardır

    Tabletler

    • Daflon Tablet
    • Doxium Tablet
    • Venoruton tablat

    Kremler ve Merhemler

    • Anuflex Merhem
    • Anestol Merhem
    • Hedensa krem
    • Hemoraljin Krem

    Bu dördü ağrıyı kesmek için kullanılır, Anuflex kasları da gevşettiği için daha fazla ve daha uzun süre etkilidir.

    • Proktolog Krem
    • Proktoglivenol Anal Krem
    • Ultraproct krem

    Fitiller

    • Kortos Supozituvar
    • Proktolog Supozituvar
    • Ultraproct fitil

    Referans
    1- Shalaby, R., & Desoky, A. (2001). Randomized clinical trial of stapled versus Milligan—Morgan haemorrhoidectomy. British journal of Surgery88(8), 1049-1053.

    2- Bjelanovic, Z., Draskovic, M., Veljovic, M., Lekovic, I., Karanikolas, M., & Stamenkovic, D. (2016). Transanal hemorrhoid dearterialization is a safe and effective outpatient procedure for the treatment of hemorrhoidal disease. Cirugia Espanola (English Edition)94(10), 588-594.

    3- Plapler, H., Hage, R., Duarte, J., Lopes, N., Masson, I., Cazarini, C., & Fukuda, T. (2009). A new method for hemorrhoid surgery: intrahemorrhoidal diode laser, does it work?. Photomedicine and laser surgery27(5), 819-823.

    4- Yıldırım, D., Dönmez, T., Aktürk, O. M., Kocakuşak, A., Çakır, M., & Yurtteri, M. E. Is there any benefit of harmonic scalpel for hemorrhoidectomy versus conventional diathermy?. Archives of Clinical and Experimental Medicine3(1), 10-14.

    5- Nisar, P. J., Acheson, A. G., Neal, K. R., & Scholefield, J. H. (2004). Stapled hemorrhoidopexy compared with conventional hemorrhoidectomy: systematic review of randomized, controlled trials. Diseases of the colon & rectum47(11), 1837-1845.

    6- Labat, G. L. (1921). LATEST ACHIEVEMENTS OF THE ART OF LOCAL, REGIONAL AND SPINAL ANÆSTHESIA. Annals of Surgery74(6), 673.

    7- Wolff, B. G. (1988). The whitehead hemorrhoidectomy. Diseases of the colon & rectum31(8), 587-590.

    8- Milone, M., Maietta, P., Leongito, M., Pesce, G., Salvatore, G., & Milone, F. (2012). Ferguson hemorrhoidectomy: is still the gold standard treatment?. Updates in surgery64(3), 191-194.

    9- Rosa, G., Lolli, P., Piccinelli, D., Vicenzi, L., Ballarin, A., Bonomo, S., & Mazzola, F. (2005). Submucosal reconstructive hemorrhoidectomy (Parks’ operation): a 20–year experience. Techniques in coloproctology9(3), 209-215.

  • Tromboze Hemoroid Nedir, Tromboze Hemoroid Ağrısı Nasıl Geçer?

    Hemoroid halk arasında daha çok basur olarak bilinen bir makat hastalığıdır. Dışkılama alışkanlığı, yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı gibi çeşitli etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kendisi küçük bir sorun olmasına karşın neden olduğu ağrı oldukça şiddetli ola bir hastalıktır. Bu yazımızda hemoroidin bir türü olan tromboze hemoroid hastalığından bahsedilecektir.

    tromboze hemoroid nasıl geçer

    Hemoroid Nedir?

    Hemoroid anal kanal yani makatın iç kısmında bulunan damarsal yapıların genişleyerek makat dışına sarkmasıdır. Genişleyerek makat dışına sarkan damarsal yapılara hemoroid pakesi ya da hemoroid memeciği ismi verilmektedir.

    Hemoroid Neden Olur?

    Hemoroid makat bölgesinin aşırı baskı/basınca maruz kalmasından dolayı oluşmaktadır. En sık görülen nedenleri kabızlık ve ishaldir.

    Kabızlık durumunda dışkılama sert ve zorludur. Bu nedenle hastalar tuvalet ihtiyacını giderirken ıkınırlar. Ikınmak anal kanalda bulunan damarlara baskı uygulanmasına ve süreç içerisinde makat dışına sarkmasına neden olmaktadır.

    Basur anal kanalda oluşup dışarı sarkan memeciklerin durumuna göre 1ile 4 arasında derecelendirilmektedir.

    1. Derece hemoroitte memecikler anal kanal içerisinde oluşmaya başlar. Ancak herhangi bir şikayete neden olmadığı ve makat dışına sarkma olmadığı için hasta tarafından fark edilemez.

    2. Derece hemoroitte oluşan memecik veya memecikle dışkılama esnasında anal kanaldan dışarı çıkar. Dışkılama sonrasında kendiliğinden makat içerisine geri döner.

    3. Derece hemoroitte memecikler dışkılama ile dışarı çıkar ama kendiliğinden normal konumuna dönemez. Normal konumuna dönebilmesi için el yardımı ile içeri itilmesi gerekir.

    4. Derece memecikler sürekli olarak makat dışındadır. Elle içeri itilse bile normal konumuna dönemez.

    Basur memeciklerinin makattan sarkması bölgedeki kaslar tarafından sıkıştırılmasına neden olur. Bu durumda makat bölgesinde şiddetli ağrı hissedilmesine neden olur. Hemoroidin tromoboze türü en çok ağrı yapan hemoroid türüdür.

    Tromboze Hemoroid Nedir?

    Halihazırda basur problemi olan kişilerde şiddetli ıkınmaya bağlı olarak hemoroid memecikleri şişerek makat dışına sarkar. Bu duruma tromboze hemoroid (basur boğulması) denilir. Fındık kadar küçük ya da portakal kadar da büyük olabilir.

    Oldukça ağrı veren bir durumdur. Tedavi edilmemesi halinde kendiliğinden zaman içerisinde geçer. Ancak şiddetli ağrıdan kurtulmak için müdahale edilebilir. Ya da evde uygulanacak yöntemlerle ağrı hafifletilebilir.

    Ağrının geçmesi ıkınmaya bağlı oluşan şişkinliğinin inmesi ile alakalıdır. Şişlik yani tromboze hemoroid geçer. Ama hemoroidin kendisi müdahale olmaksızın geçmez. Şişlik ve ağrı şikayeti geçtikten sonra hemoroidin ayrıca tedavi edilmesi gerekir.

    Tromoboze Hemoroid vakıaları için 3 farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bunlar; evde ağrının hafiflemesine yardımcı olacak uygulamalar, şişliğin doktor müdahalesi ile boşaltılması ve ameliyatla hemoroidin alınmasıdır.

    Tromboze Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

    Basur boğulması olarak da bilinen tromboze hemoroidin, normal basurdan farklı belirtileri yoktur. Ağrı, sızlama, şişlik, kanama ve kaşıntı belirtileri görülür. Ancak bu şikayetler tromboze döneminde başta ağrı olmak üzere çok daha şiddetli olmaktadır.

    Tromboze Hemoroid Ağrısından Kurtulma Yolları

    Ağrının geçmesi için en etkili ve uygulaması kolay yöntem sıcak su oturması yapmaktır. Ev ortamında kolaylıkla uygulanabilir. Ağrıyı büyük ölçüde azaltır.

    Sıcak oturma banyosu için bir leğene sıcak su doldurularak leğenin üzerine oturulur. Bu sayede sıcak suyun gevşetme özelliği sayesinde ağrı hafifler. Oturmayı uzun süre yapmak yerine kısa süreli ama sık aralıklarla yapılması daha rahatlatıcı olacaktır.

    Ayrıca bölgesel uyuşturma etkisi olan kremlerle de ağrılı süreç daha rahat geçirilebilir. Ağızdan ağrı kesici alınması da ağrının hafifletilmesi için bir diğer yoldur.

    Tromboze Hemoroidin Boşaltılması

    Tromoboze vakıalarda ağrı oluşmasının nedeni doku içindeki basıncın artmasıdır. Basıncın azaltılarak ağrının düşürülmesi gerekir. Bunun için apse boşaltma işlemlerinde olduğu gibi pıhtıya küçük bir kesi yapılarak içi boşaltılır. İşlem sonrasında ağrı ortadan kalkar. Ancak hemoroid sorunu tedavi edilmiş olmaz. Hemoroidin tedavisi için ayrı bir planlama yapılmalıdır.

    Hemoroid Ameliyatı

    Makat bölgesinde ameliyat yani kesi gibi bir uygulama yapılmasının makat kaslarına zarar verme riski bulunmaktadır. Makat kaslarının zarar görmesi ise kalıcı olarak gaz ve dışkı kaçırmaya neden olabilir. Bu nedenle ameliyat en son çare olarak önerilebilir.

    Ameliyatta tromboze basur kesilerek çıkarılır. Fazla doku kesilmesi gaz ve dışkı kaçırma riskine, yetersiz doku kesilmesi ise sorunun tekrar etmesine neden olabilir. Ayrıca bu vakılarda ameliyatta dışkı tutamama riski daha fazladır. Bu nedenle kendi kendine geçme eğiliminde olan bir sorunun riskli bir şekilde ameliyat edilmesi avantajlı bir durum değildir.

    Tromboze hemoroide bağlı olarak oluşan şişlik geçtikten sonra hemoroidler mutlaka uygun yöntemle tedavi edilmelidir. Aksi halde hemoroid sorununuz ilerleyebilir, tromboze durumu terkar edebilir.

  • Kabızlık Nedir, Neden Olur, Nasıl Önlenir?

    Bu yazımızda toplumda sıklıkla görülen kabızlık probleminin neden ortaya çıktığından, kabızlıktan korunmak için alınması gereken önlemlerden ve kabızlık sorununun neden olduğu hastalıklardan ayrıntılı olarak bahsedilecektir.

    Yapılan araştırmalar Amerika’da her yıl 2,5 milyon kişinin kabızlık şikayetin ile doktora başvurduğunu ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar için her yıl 800 milyon dolardan fazla para harcandığı tespit edilmiştir.

    Kabızlık Nedir?

    Kısaca dışkının sert olması anlamına gelir. Diğer ası konstipasyondur, süreklilik arz ediyorsa bu durumda kronik konstipasyon denir. Her ne kadar genellikle bağırsak hareketlerinin yavaşlaması suçlansa da bir çok sebeple ortaya çıkmaktadır.

    Bazen seyrek dışkılamak da kabızlık olarak değerlendirilse de farklı kavramlardır.
    Dışkının zor çıkarılacak kadar sert olması sonucu hastanın çok ıkınarak ya da parmak yardımıyla çıkarmasına neden olacak kadar sert dışkı kabızlık olarak sınıflandırılır.

    Kabızlık sorunu farklı kriterlere göre değerlendirilen bir durum olmasından dolayı görülme sıklığı hakkında kesin sonuçlar elde edilememektedir.

    Ancak elde edilen verilere göre Türk toplumunda kabızlık sorununun görülme sıklığı %2-28 arasında değişmektedir.

    Hastaların kabızlıkla alakalı yakınmaları genellikle sert ve zorlu dışkılama, dışkılama sayısının normalden az olması, dışkının makat ve anüs bölgesine ağrı yapması gibi şikayetlerdir. Kabızlığın tıbbi olarak tanımı ise haftada 3 kereden az ve zorlu dışkılamadır.

    Son yıllarda kabızlığın tanımlanmasında Roma III Tan˝ Kriterleri, Task Force, Kriterleri ve Bristol Gaita Skalas gibi ölçümlere de başvurulmaktadır.

    American College of Gastroenterology kabızlık sorununun tanımındaki anlam kargaşasını ortadan kaldırmak için şu kriterleri belirlemiştir;

    • Dışkılama esnasında aşırı ıkınma
    • Sert ve topak şeklinde dışkı
    • Dışkılama esnasında zorlanma
    • Tuvalet ihtiyacının tam giderilememesi hissi
    • Tuvalet ihtiyacının normalden daha uzun sürede giderilmesi
    • Aşırı kabızlık durumunda dışkının parmakla boşaltılmasına ihtiyaç duyulması

    Yakınmaların 3 aydan uzun süredir devam etmesi sorunun kronikleştiğini düşündürmektedir.

    kabızlık neden olur nasıl geçer

    Kabızlık Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

    Lifli gıdaların yetersiz tüketilmesi, hareket miktarının az olması, sıvı tüketiminin az olması, stres, beyaz undan yapılan ürünlerin fazla tüketilmesi gibi nedenler kabızlık sorununun oluşmasına neden olmaktadır. Kabızlık sorunu pek çok makat hastalığının oluşmasındaki temel etkendir. Ayrıca makat bölgesinde ortaya çıkan sorunlarda kabızlığın tetikleyicisi olabilmektedir.

    Altında yatan herhangi bir hastalı hikayesi yok ise kabızlık sorunu direk olarak beslenme alışkanlıkları ile ilişkilendirilmektedir.

    En önemli sebebi beslenme alışkanlığıdır, beslenme alışkanlığı aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızını belirleyen en önemli faktördür. Posadan fakir beslenilirse bağırsak dolmaz ve hareketi yavaşlar.

    Bağırsağın çalışma hızını arttıran şey yani bağırsağın motoru içindeki dışkı miktarıdır, bağırsaktaki dışkı miktarını belirleyen şey de tüketilen lif yani posa miktarıdır.

    Genel beslenme alışkanlığının kötü olması dışında şu nedenler sayılabilir

    • Az su veya sıvı tüketmek
    • Dışkı ihtiyacı geldiği halde ertelemek (ertelenen dışkı bekledikçe içindeki su daha fazla emilir ve sertleşir)
    • Kabızlığa neden olan gıda tüketmek, mesela bazı kişilerde muz kabızlığa neden olur.
    • Dolikokolon denilen kalın bağırsağın uzun olması sorunu.
    • Hareketsiz yaşam
    • Aşırı kilo
    • Bağırsak tembelliği
    • Makatta ağrı ve acı yapan hastalıklar
    kabızlığa ne iyi gelir youtube

    Kabızlık Sorunu Beslenme Alışkanlıkları Değiştirilerek Büyük Ölçüde Engellenebilir.
    Lifli gıdaların sindirimi kolay olan gıdalardır. Bu tür gıdaların ağırlıklı oldukları beslenme düzenlerinde zorlu dışkılamalar daha az görülür. Kabızlık sorunu yaşayan kişilerin günlük olarak mutlaka lifli gıdalar tüketmesi ve bu beslenme tarzını alışkanlık haline getirmesi önerilmektedir.

    Tam tahıllı ürünler, meyveler, sebzeler lif açısından zengin besinlerdir. Beyaz undan yapılan ürünler yerine kepekli undan yapılan ürünler tercih edilmelidir. Et gibi hayvansal besinler sindirilmesi zor ve lif açısından fakir besinlerdir. Bu tür besinlerin fazla tüketilmesi de kabızlık sorununun tetikleyicisi olabilmektedir.

    Yetersiz Sıvı Tüketimi Kabızlığa Neden Olabilmektedir.
    Yetersiz su tüketimi dışkının bağırsaklardan geçişini zorlaştırabilir. Bu durumda sert ve zorlu dışkılamaya neden olabilmektedir. Sıvı tüketiminin az olmasına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlığın engellenmesi için günlük en az 3 litre su tüketilmesi önerilmektedir.

    Dışkılama İhtiyacının Ertelenmesi Bağırsak Hareketlerini Olumsuz Yönde Etkilemektedir.
    Dışkılama ihtiyacının herhangi bir sebepten ertelenmesi bağırsak hareketlerini olumsuz olarak etkilemektedir. Dışkılama ertelendikçe bağırsaklarda bekleyen dışkı sertleşir ve dışkılama zorlu bir hal alır. Bu durumda kabızlığın kronikleşmesine neden olmaktadır.

    Ev dışından tuvalete gidemeyen ya da umumi tuvaletleri kullanamayan insanlar dışkılama ihtiyacını sıklıkla ertelemektedir. Bu durumda dışkının sertleşmesine ve kabızlık sorununun oluşmasına neden olmaktadır.

    Stres Birçok Hastalığın Tetikleyicisi Olduğu Gibi Kabızlığında Tetikleyicisi Olabilmektedir.
    Sri Lanka’da 2699 çocuk arasında stres ve kabızlığın bağlantısının araştırıldığı bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada çocukların %15inde stres ve kabızlık sorununun bulunduğu tespit edilmiştir. Kabızlık sorunu yaşayan çocukların genel özellikleri incelendiğinde ise en iyi arkadaştan ayrılma, bir aile üyesinin ağır hastalığı, bir ebeveynin iş kaybı, ebeveynlerin sık sık cezalandırılması ve ayrılıkçı savaştan etkilenen bir alanda yaşanmış olması gibi sorunların varlığı tespit edilmiştir.

    Stres kabızlık yapar demek tam olarak doğru olmaz. Ancak stresli kişilerde kabızlık sorununun daha sık görüldüğü de bilimsel olarak araştırmalarla kanıtlanmıştır.

    Gebelik Döneminde Hormonların Değişmesi Kabızlık Sorununun Oluşmasına Neden Olmaktadır.
    Gebelik döneminde ortaya çıkan hormonal değişimler bağırsak hareketlerini etkileyebilmektedir. Bazı kadınlarda ishal, bazı kadınlarda ise kabızlık sorunu gebelik döneminde daha sık görülmektedir.

    Gebelik döneminde bu tür hormonal değişimlerin yaşanmasına ek olarak bebeğin büyümesi ile gebeliğin son dönemlerinde makat bölgesine artan baskının artmasına bağlı olarak zorlu dışkılama sorunları görülebilir.

    Gebelik döneminde olan kadınlar beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek, bol sıvı tüketerek ve hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek kabızlık sorununu engelleyebilir.

    Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı Kabızlığa Neden Olabilmektedir.
    Hareket miktarının az olması bağırsak hareketlerinin yavaş olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan insanlara düzenli egzersiz yapması ve hareketli bir yaşam tarzı benimsemesi önerilmektedir.

    Kansızlık İlaçları Düzensiz Bağırsak Hareketlerinin Düzensiz Olmasına Neden Olabilmektedir.
    Dünya sağlık örgütünün yayınladığı verilere göre dünya nüfusunun %30 unda kansızlık yani demir eksikliği sorunu bulunmaktadır. Kansızlık dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan birisidir.

    Kansızlık tedavisinde kullanılan ilaçlar bağırsak hareketlerini olumsuz etkileyerek kabızlık ya da ishal problemlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kansızlık sorunu yaşayanlarda kabızlık görülme riski daha fazladır.

    Ayrıca hemoroid gibi kanamaya neden olan makat hastalıkları uzun süre tedavi edilmezse kansızlık sorununa neden olabilmektedir.

    Günümüzde fast food tüketiminin artması, uzun saatler oturularak çalışılması buna bağlı olarak insanların hareketsiz bir yaşamı olması kabızlık sorununda artış görülmesine neden olmaktadır. Yazımızda bahsedilen hususlara dikkat edilerek kabızlık sorunu büyük oranda engellenebilir. Ayrıca bu sayede hemoroid ve anal fissür gibi kabızlığa bağlı olarak ortaya çıkan makat hastalıkları da engellenmiş olur.

    Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

    En önemli belirtisi dışkının olması gerekenden sert olmasıdır. Normalde dışkının kıvamı camcı macunu denilen sertliktedir, daha sert olmasına konstipasyon denir.

    • Dışkının sert olmasına
    • Zor dışkılamak
    • Dışkıyı çıkarmak için aşırı ıkınmak zorunda kalmak
    • Dışkıyı ıkınarak çıkaramadığı için parmakla yardım etmek zorunda kalmak
    • Bağırsakta çok bekleyen dışkının daha ağır kokması da belirtiler arasında sayılabilir

    Kabızlığa Ne İyi Gelir, Nasıl Giderilir, Evde Neler Yapılabilir?

    Kabızlığı en iyi düzeltecek şey fazla posa tüketmektir. En kolay ulaşılabilir, en rahat tüketilebilir, gereksiz kalori içermeyen ve en ekonomik gıda kepektir. Kepeğin en kolay tüketilen şekli kepekli ekmektir ve her öğünde güvenle tüketilebilir.

    Yeterli sebze ve meyve tüketilmesine, akşamları kayısı, kayısı kurusu, incir gibi şeyler yenmesine rağmen kabızlık düzelmiyorsa kepekli ekmek yenmelidir.

    Kepekli ekmek tüketilmesine rağmen hala düzelmediyse bu durumda kepek direk tüketilmelidir.

    Evde yapılabilecek en pratik çözüm her akşam bir su bardağı kepek süt, ayran, çorba gibi sıvı gıda ile karıştırılarak yenir. Bir bardak kepek yeterli gelmiyorsa miktarı giderek arttırılabilir.

    Evde yapılabilecek bir diğer şey ise kepek tüketimini daha çekici hale getirmek için kek, krep, yoğun kepekli ekmek gibi şeyler yapıp yemektir.

    Gıdalar dışında şunlara da dikkat edilmelidir

    Dışkılama isteği ertelenmemelidir.

    Mümkün olduğunca her gün aynı saatlerde tuvalet yapmak bağırsaklara öğretilmelidir.
    Günlük yürüyüş yapılmalıdır.

    Kabızlık Nasıl Geçer, Çözüm Yolları Nelerdir?

    Öncelikle şundan emin olunmalıdır; her kabızlık mutlaka çözülür ama farklı kişilerde farklı ihtiyaçlar olabilir.

    Bağırsağı çalıştıran en önemli faktör dışkı miktarıdır, dışkı miktarını belirleyen şey de içerdiği lif miktarıdır.

    Beslenmede şunlara dikkat edilmeli ve kabızlık düzelene kadar miktarı arttırılmalıdır;

    • Alışıldıktan çok sebze yenmelidir, mesela kebap yenilebilir ama yanında getirilen salatayı bitirmek alışkanlık haline getirilmelidir, mümkünse salata duble istenmelidir.
    • Akşamları kayısı, erik, incir veya bunların kurusu yenmelidir.
    • Ekmek sadece kepekli olandan tüketilmelidir, varsa belediyenin ürettiği tercih edilmelidir. (marketlerde satılanlarda kepek azdır, daha çok renk verici madde ile görsellik alımlı hale getirilir)
    • Bunlar yeterli gelmiyorsa aktardan iri taneli kepek alınmalı giderek artan dozda tüketilmelidir.
    • Tüm bunlara rağmen kabızlık hala geçmiyorsa akşam yatmadan önce Duphalak Şurup veya Bekunis draje içilmelidir.

    Kabızlığın İlacı, Şurubu veya Fitili Var mı? İşe Yarar mı?

    Evet tüm kabızlık ilaçları işe yarar ama doğal olmayan bir çözümdür, alındığı sürece etkili olur, bırakıldığı gün kabızlık sorunu yeniden başlar. Tercihen doğal gıdalarla çözmeye çalışılmalı eğer cevap alınamıyorsa o zaman ilaç alınmalıdır.

    Kabızlık fitili; Erişkinlerde fitille çözümün yeri yoktur, daha çok bebeklerde ve küçük çocuklarda gliserin fitil kullanılır.

    Kabızlık şurubu; Bu şurupların içeriğinde emilemeyen bir şeker vardır, bu şeker mikroplar tarafından parçalanır köpük oluşur, oluşan bu köpük dışkının kıvamını yumuşatır. En bilinen şuruplar Duphalak Şurup ve Normalak Şuruptur, her ikisi de yaklaşık aynıdır.

    Kabızlık ilacı; şurup dışında hap da kullanılabilir, kabızlık haplarının en bilineni Bekunis drajedir. Bekunis Draje karın ağrısı daha doğrusu sancıya neden olabilir o sebeple yatmadan önce alınmalıdır.

    Bu ilaçların dozu kişiye göre değiştiği için bir ölçek veya bir drajeyle başlanmalı alınan cevaba yani kabızlığın durumuna göre giderek arttırılmalıdır.

    Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler ve İçecekler Nelerdir?

    Posalı olan her gıda iyi gelir ancak şunlar daha etkilidir.

    • Kayısı
    • Erik
    • İncir
    • Kiraz
    • Kavun

    Bunlar taze yendiğinde etkilidir, mevsimi uygun olmadığında kurusu veya ticari şekilde sunulan suyu da tüketilebilir, hepsi etkilidir.

    Bunların yanı sıra bitkisel çaylardan sinameki otu çayı da çok etkilidir ancak miktarı dikkatli belirlenmelidir yoksa karın ağrısı ve ishale neden olabilir.

    Muz Kabızlık Yapar mı?

    Hem evet hem hayır, muz bazı kişilerde kabızlık yaparken bazılarında yapmaz, bunun nedeni kişisel farklılıklardır.

    Muz neden kabızlık yapar, diğer meyveler gibi muzda da yeterli posa vardır ama kabızlığa neden olabilir bunun bilinen en önemli nedeni muzda yüksek miktarda potasyum olmasıdır.

    Sürekli Kabız Olmak Neyin Belirtisi?

    Yukarıda saydığımız nedenlerin hepsinin belirtisi olabilir ama seyrek karşımıza çıkan şu sorunları da göz ardı etmemeli ve uzman görüşleri doğrultusunda gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

    Kabızlıkla belirti veren ve daha seyrek görülen hastalıklar şunlardır;

    • Dolikokolon, kalın bağırsağın uzun olması
    • Mega kolon, kalın bağırsağın geniş olması
    • Hirschspurung hastalığı, kalın bağırsağın bir kısmında sinir olmadığı için çalışmamasıdır, bebeklerde görülür
    • Kalın bağırsak tümörleri
    • Makat darlığı

    Referanslar:
    1- Korkmaz, M. (2011). Kabızlık yakınması olan hastanın birinci basamakta yönetimi. Konuralp Tıp Dergisi, 3(3), 35-41.
    2- Yurdakul, İ. (2007). Kronik kabızlık. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, 43-58.
    3- Devanarayana, N. M., & Rajindrajith, S. (2010). Association between constipation and stressful life events in a cohort of Sri Lankan children and adolescents. Journal of tropical pediatrics, 56(3), 144-148.
    4- Gasche, C., Lomer, M. C. E., Cavill, I., & Weiss, G. (2004). Iron, anaemia, and inflammatory bowel diseases. Gut, 53(8), 1190-1197.

  • Basur Kanaması Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Basurdan olan kanamaya geçmeden önce basur (hemoroid) kanamasıyla karışan daha doğrusu hemoridden kanadığı zannedilebilen diğer kanama sebeplerini önce liste olarak sonra özet olarak ele alacağız.

    Sınıf olarak tümüne makat kanaması ya da makattan kanama diye sınıflanmaktadır.

    Makattan Kan Gelme Nedenleri

    – Basur (hemoroid)
    – Makat kanseri
    – Rektum kanseri
    – Anal fissür (makat çatlağı)
    – Fistül (perianal fistül)
    – Kondilom (makat siğili)
    – Polipler (et beni gibi çıkıntılar)
    – Anal ragad
    – Travmalar (yaralanmalar)
    – Mayasıl (anal dermatit)

    Basurdan olan kanamayı ele aldıktan sonra diğer sebepleri de özet olarak ele alacağız.

    basur kanaması neden olur nasıl durur

    Basur Kanaması Neden Olur?

    Kanama olması basurun ilerlemiş olduğunu göstermez. Basurdan kanama derecesiyle yani ilerlemesiyle ilgili değildir, 1 derece kanayabilirken en ileri düzey olan 4. Derece kanayabilir de kanamayabilir de.

    Bilindiği gibi makat bölgesinin taşıyıcı bağ dokusu gevşeyince bölgedeki toplar damarlar genişler, buraya kadar sorun yok.

    Kabızlık, ishal veya yoğun acı yemeye bağlı olarak mukoza denilen yüzeysel deri kısmında sıyrılma, tahriş ve zafiyet ortaya çıkar. Bu zafiyet ilerlediğinde yüzeysel yaralanmalar derinleşebilir ve damara denk gelebilir, genişlemiş damara denk geldiğinde çok değişik düzeylerde kanama ortaya çıkar. Yaralanma çok derinleşmese de dışkılarken fazla ıkınmak da damarın patlayıp kanamasına neden olabilir. Kanamanın genellikle damlama şeklinde, daha seyrek olarak tuvalet kağıdına bulaşma şeklinde olur, ıkınma çok fazla uygulanırsa kanama fışkırır tarzda da olabilir.

    Kanamanın olduğu dönemlerde kesinlikle kabız kalınmamalı, tuvalette fazla ıkınmamalı, aşırı acı tüketilmemelidir.

    basur kanaması

    Basur Kanaması Nasıl Geçer?

    Her şeyden önce şunu kesin anlamış olmak gerekir. Makattan olan kanamaların en tehlikelisi kanserlerdir, muayene olup gerekli inceleme yapılmadan yani kanamanın nedeninden emin olmadan kesinlikle tedavi başlanmamalıdır.

    Ne yazık ki iç hemoroid kanamasını durdurabilecek ne bir fitil, ne bir krem ne de hap yok yani direk etkili bir ilaç yoktur. Kortizonlu krem ve fitiller düşük ihtimalle fayda sağlayabilir.

    Ancak dışkılama alışkanlığı düzenlenerek kanamaların %80-90 kadarı durdurulabilir.

    Şu önerilerin ciddi faydalı olması beklenir;
    Mümkün olduğunca dışkılama ihtiyacı iyice belirginleştikten sonra tuvalete gidilmeli, ilk dışkı kısmı çıkarıldıktan hemen sonra tuvalet terk edilmelidir. Daha fazla ıkınarak daha fazla dışkı çıkarmak için ıkınılmamalı ve de gereksiz yere tuvalette uzun vakit geçirilmemelidir. Doğru davranış tuvaleti bir dakika içinde terk etmektir. Bunları rahat uygulamak için kabız kalınmamalıdır. Bu önerilere uyulmazsa gereksiz yere kan kaybedilir.

    Kanamayı “kirli kan aksın rahatlarım” düşüncesiyle gereksiz kan kaybına neden olunmamalıdır, unutmayın kan kıymetli bir organımızdır.

    Anuice
    Türkiye’de satılmayan bir ürün. Buzdolabının buzluğunda soğutulan, içinde sıvı olan kapalı tüp anüse sokulur. Soğuk damarları büzer ve kanamayı durdurabilir.

    Yukarıdaki önlemlerle beklenen sonuç alınamazsa bu durumda profesyonel destek alınmalı ve proktoloji uzmanına muayene olunmalıdır.

    Kanamalı Basur Tedavisi

    İRC

    En etkili tedavi lazer de denilen İRC (infrared coagulator)dir, ışık taşıyan cam çubukla kızıl ötesi ışık kanayan memeye dokundurulur, kanamanın olduğu noktaya dokunulduğu anda kanama durur. 1. Ve 2. Derece hemoroidlerde en kolay uygulanan ve en başarılı tedavidir. Ofis şartlarında uyuşturmaya dahi ihtiyaç duyulmadan yapılabilir.

    Lastikle Boğma

    RBL denilen yöntemdir, lazerle tedavi edilemeyecek kanamalarda kullanılır. Cihaz kanayan memeyi içine çeker dibine lastik bir halka atar. Lastik halka memeye giden damarları tıkar ve kanama o anda durur. Lazer gibi muayenehane şartlarında güvenle yapılabilir. İşlem sonrası hasta işine, sosyal yaşamına ya da evine dönebilir.

    THD

    Yukarıdaki teknolojiler yoksa trans hemoroidal dearterizasyon denilen bu yöntem uygulanabilir. Hemoroid memesine giden atar damar bulunur, dikiş atarak kapatılır. Diğer yöntemlere kıyasla çok agresif bir yöntemdir ve yukarıdakiler kadar etkili değildir.

    Makat Kanamasının Diğer Nedenleri

    Makat Kanseri

    Seyrek görülen sebeplerdendir, makatın iç yüzeyinde gelişen kötü huylu tümör frajil olduğu için kopar, çürür ve kanamaya neden olur. Taze kan olarak karşımıza çıkar.

    Rektum Kanseri

    Makat kanserinden biraz daha yukarıda oluşur, kalın bağırsağın son kısmındadır, kanamanın rengi daha koyu, vişne çürüğü gibidir.

    İç Hemoroid Kanaması Nasıl Geçer?

    Sonuç olarak iç hemoroid kanaması nasıl geçer sorusunun yanıtı cerrahi yöntemlerle tedavi olmak olacaktır. Kullanılacak bitkisel kürler yada evde uygulanabilecek farklı yöntemler iç basur kanamasını tamamen durdurmak için yeterli değildir. Kanamanın durması hastalığın tamamen ortadan kalkması ile söz konusu olabilir.

  • Basur Memesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

    Basur memesi ve makatta meydana gelen diğer şişliklere meme ismi verilmektedir. Basur yani hemoroid başta olmak üzere bir çok makat hastalığında meme meydana gelebilir. Bu memeler geçici ve tedavi edilmedikçe kalıcı olmak üzere iki farklı tipte incelenebilir.

    Geçici Şişlikler – Kendi kendine ortaya çıkan ve sonradan yine kendi kendine kaybolan memeler.
    – Anal hematom
    – Tromboze hemoroid (basur boğulması)

    Kalıcı Şişlikler – Tedaviye başvurulmadığı sürece kalıcı olan ve şikayetleri devam eden şişlikler
    – Dış basur
    – 2. ve daha ileri evrelerde ki iç basur
    – Sentinel tag (makat çatlağının sebep olduğu şişlik)
    – Polip (cilt üzerinde ortaya çıkan et beni benzeri yapılar)
    – Siğil

    basur memesi nasıl geçer

    Her Şişlik Basur Memesi Değildir

    Anüste ya da çevresinde meydana gelen şişliklerin neredeyse hepsi insanlar tarafından basur sanılmaktadır. Makat bölgesinde şişlik fark eden hastalar kendileri ya da çevrelerinden duydukları ile basur olduklarını sanmaktadır. Aslında makat bölgesinde ortaya çıkan birçok hastalık olabilir (bir kısmını üstte sıraladık. Bu doğrultuda teşhisin ve müdahalenin doğru olması gerekmektedir. Basur memesi ile alakalı başlıklarımıza geçmeden üstte sıraladığımız şişliklerden kısaca bahsedelim.

    Anal Hematom

    Anal hematom, kişinin dışkılama ihtiyacını giderdiği esnada fazla ıkınması ile beraber anüsteki damarların zarar görmesi doğrultusunda meydana gelen kanamanın cilt altına toplanması ile oluşmaktadır. Cilt altında ki basınç ile damar içindeki basınç aynı düzeye gelene dek kanama sürer ve eşitlendiğinde durur. Kanamanın durmasının ardından biriken kan pıhtılaşmaya yüz tutar. Bu pıhtı nohut büyüklüğünden, portakal büyüklüğüne kadar çeşitli boyutlarda olabilmektedir. Meydana gelecek olan ağrıda pıhtının büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Kendi kendine düzelen bir durumdur ancak şikayetler çok fazla ise ve dayanılamıyorsa bir proktoloji uzmanına başvurarak boşaltılması sağlanabilir. Anal hematom ile alakalı yazımız : https://www.ideatip.net/anal-hematom-nedir-tedavisi-nasil-yapilir

    Sentinel Tag (Makat Çatlağında Oluşan Şişlik)

    Anal fissür yani makat çatlağı oluştuğunda gelişen şişliğe sentinel tag ismi verilmektedir. Fissür iyileştiğinde şişlik kendiliğinden küçülebilir ancak kaybolmaz. Makat çatlağı iyileştikten sonra ya da tedavisi sırasında bu şişlikte alınabilir. Ancak estetik açıdan kötü görüntü dışında bir şikayete sebep olmadığı için kalması bir sorun teşkil etmemektedir.

    Polip

    Polipler tıpkı et benleri gibi ameliyatsız yöntemlerle yada kolay bir ameliyat ile tedavi edilebilir. Çok büyük bir operasyon olmadığı için hasta sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.

    Siğil (Kondilom)

    Siğiller, bulaşıcı lezyonlardır. Makat ya da vajinal bölgede ortaya çıkan siğiller çoğunlukla cinsel temas doğrultusunda meydana gelir. Ancak cinsel temas olmadan da bulaşabilir. Kişi kendi kendine farklı bölgelerine ya da bir başkasına kolayca bulaştırabilir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavisi ameliyatsız yöntemlerle kolayca yapılabilir. Tedavinin ardından belli periyotlarla takip edilmesi gerekmektedir. Kondilom ile ilgili detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz : https://www.ideatip.net/kondilom-genital-sigil-nedir-neden-olur

    basur memesi nasıl geçer

    Basur Memesi Neden Olur?

    Basur iç ve dış olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelen bir hastalıktır. Dış basur, iç basura göre az görülen bir rahatsızlıktır. Ancak burada hastalar yanılgıya düşmektedir. İçeride oluşan basurun memesinin dışarı çıkmasını dış basur olarak tanımlamaktadırlar. Ancak bu dış basur değildir.

    Dış basur memeleri : Dışkılama ihtiyacı esnasında kişinin fazla ıkınması ile beraber cilt altında kan toplanır ve ciltte esneme meydana gelir. Zamanla bu tekrarlandıkça cilt sürekli genişlemeye maruz kalır ve memeler büyür. Kanama görülmez, şişlik olmadıkça ağrı görülmez, estetik olarak kötü görünüm dışında çoğunlukla bir şikayete sebep olmaz.

    İç basur memeleri : İç basur memeleri de dış basur memeleri gibi çoğunlukla ıkınmadan dolayı ortaya çıkar. Ancak, genetik durumlar, beslenme tarzı, dışkılama alışkanlığı gibi durumlarda etkendir. İç basur dört evreye ayrılır. 1.2.3.4. evre olarak sıralanır. Başlangıç aşamasında ki iç basur birinci evreyken, en ileri iç basur dördüncü evredir. Kanama, kaşıntı, ağrı gibi bir çok şikayete sebep olur. Tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

    Hemoroid Memesi Kaç Adet Olur?

    Anüste basurun oluştuğu bölgeye 3 farklı açıdan ayrı atar damar gelmektedir. Atardamarlara paralel şekilde toplardamar ağıda yer almaktadır. Bu damarların bulunduğu üç ayrı kadranda 3 meme olur. Ancak tedavi geciktirilir kişi ihmalkar davranışlarına devam ederse üç şişlik yanı sıra başka küçük memelerde ortaya çıkabilir.

    Basur Memesi Nasıl İner?

    Basur memeleri kendiliğinden inmez, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak tromboze hemoroid durumu söz konusu ise ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Bu durumda sıcak su oturma banyosu ya da uyuşturma özelliği bulunan merhemlerle şikayetleri azaltılabilir.

    Basur Memesi Patlatılır mı?

    Basur memesinin kişinin kendi kendine patlatmasının hiç bir faydası olmaz ve aynı zamanda iltihap oluşumuna yol açabilir. Basur tedavisinin ve memenin alınmasının steril ve gerekli donanımlara sahip olan bir ortamda yapılması gerekmektedir. Yoksa hasta için çok ciddi sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu doğrultuda evde basur memesini patlatmak gibi bir girişimden mutlak surette uzak durulması önerilmektedir.

    Basur Memesi Patlatılırsa Ne Olur?

    Üst başlıkta da belirttiğimiz üzere tedavi yeterli donanıma sahip, konusunda tecrübeli doktorlar ile uygun klinikte yapıldığı taktirde kişi basur probleminden kurtulacaktır. Kendi imkanlarıyla patlattığı taktirde iltihap, apse gibi basurdan daha ciddi ve sıkıntılı bir durum ile karşı karşıya kalacaktır. Basur memesini patlatmak dışında şikayetleri azaltmak için sıcak su oturma banyosu, ağrı kesici ilaçlar ya da Anuflex gibi uyuşturma özelliği olan merhemleri kullanmanız önerilir.

    Basur Memesi Kaşıntı Yapar mı?

    İç ve dış basur memeleri kaşıntıya sebep olur. Özellikle dış basur memeleri çok daha fazla kaşıntı yapar.

    Basur Memesi Nasıl Geçer

    Basur yazımızın akışında da bahsettiğimiz gibi dört evreden oluşmaktadır. Basur, birinci evrede neredeyse göz ve parmakla hissedilmez. Sadece kanama görülebilir. İkinci evrede hemoroid memesi oluşur dışkılama esnasında dışarı çıkan meme dışkılama bittiğinde kendiliğinden içeri girer. Üçüncü evrede dışkılama sırasında dışarı çıkan meme el yordamıyla içeri sokulabilir. Dördüncü evrede ise meme sürekli dışarıda durur.

    Basur memesi, basurun tedavi edilmesi ile ortadan tamamen kaybolabilecek bir problemdir. Ancak şikayetleri sıcak su oturma banyosu, ağrı kesici tabletler ya da uyuşturma etkisi olan merhemler ile olabilir.

    Basur tedavisi ameliyatsız yöntemlerle ya da çok pratik ameliyatlar ile kolayca yapılabilir. Basur tedavisi hakkında detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz : https://www.ideatip.net/basur-hemoroid-nasil-tedavi-edilir

    Dış Basur Memesi Nasıl İner?

    Dış basur teşhisi doğru konduysa kendiliğinden ya da ilaçla inme ihtimali yoktur ancak genellikle tromboze hemoroid denilen iç basurun dışarı taştığı ve anal hematom denilen makatta pıhtı toplanması hastalıkları ile karıştırılır. Gerek tromboze hemoroid, gerekse anal hematom bir kaç haftada kendiliğinden iner ve kaybolur. Dış basurun tek tedavi yöntemi cerrahi olarak alınmasıdır, iç basur tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerinden hiçbiri dışardakiler için uygulanamaz.

    Dış Basur Memesi Kendiliğinden İner mi?

    Normalde kendiliğinden inmeyecek bir yapısı vardır ama bazen içine pıhtı dolarak şişer işte bu ara sıra olan ve aşırı ıkınmayla ortaya çıkan şişme olayı geri kaybolarak iner. İndiğinde tamamen kaybolmaz, eski haline döner. Bölgede dışa çıkıntı yapan tüm şişlikler hasta tarafından dış basur olarak değerlendirilir oysa düşünülenden çok seyrek görülen bir sorundur.

  • Basura Ne İyi Gelir, Hemoroid Nasıl Geçer?

    Basur, makat hastalıkları içerisinde en yaygın olanıdır ve derecesine göre çeşitli şikayetlere maruz bırakabilmektedir. Bu yazımızda basura ne iyi gelir ve hemoroid nasıl geçer gibi merak ettiğiniz sorulara detaylı bir şekilde yanıt vermeye çalışacağız.

    Basura ne iyi gelir yazımızı dikkatli bir şekilde okuduğunuz taktirde hem basur nasıl geçer öğrenecek hem de hastalık hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

    basura ne iyi gelir nasıl geçer

    Hemoroide Ne İyi Gelir?

    Öncelikle bilmeniz gereken basurun 4 evreden oluşan bir hastalık olduğudur. Evresi ilerleyen 3. ve 4. evre basur evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle tamamen geçmez ancak şikayetleri azalabilir. 1. ve 2. evre basur ise alınacak önlemlerle gerileyebileceği gibi tamamen iyileşebilir.

    Bol Lifli Gıdalar Tüketin

    Basur ve benzeri bağırsak hastalıklarında lifli gıdaların tüketilmesi önerilir. Lifli gıdalar dışkıların hacmini ve sıklığını artırdığı için kabızlığın önlemede büyük rol oynamaktadır.

    Suda Çözünen Lifli Gıdalar

    Tam tahıl içeren : Suda çözünen lifli gıdaların arasında en etkili olanı yulaftır. Yulaf kepeği ile ezmesinin günlük tüketilmesi gereken ihtiyacın ciddi bir kısmını karşılar. Kahvaltılarda tüketebileceğiniz gevreklerde ihtiyaç duyulan lifi karşılayabilir.

    Sebzeler : Brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısır gibi sebzeler bol liflidir.

    Meyveler : Narenciyeler, elma, nektar, şeftali, muz, portakal, kiraz, greyfurt, ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek ölçüde lif içerirler.

    Baklagiller : Nohut, fasulye, mercimek ve bakla gibi bakliyatlar ciddi oranda lif içermektedir.

    Suda Çözülmeyen Lifli Gıdalar

    Sebzeler: karnabahar, lahana, pancar, şalgam, Brüksel lahanası, havuç, brokoli, salatalık, yeşil fasulye, soğan, kereviz, lahana, patlıcan domates ve biber suda çözülmeyen lifli gıdalardandır ve çiğ olarak tüketildiğinde fazla lif sağlamaktadır.

    Meyveler; Ananas, üzüm, kiraz, çilek ve kavun lif içeren meyvelerdendir, elma gibi bazı meyvelerin kabuğu ile beraber tüketilmesi önemli lif sağlamaktadır.

    Tahıllar; Yulaf ve buğday kepeği lif açısından zengindir ve sindirime oldukça destek olur. Bunun yanı sıra kepekli makarna, müsli, badem, kuru şeftali, kuru kayısı, soya fasulyesi, kuru mürdüm eriği, fıstık, patlamış mısır ve bezelyede lif açısından zengin gıdalardır.

    basur hastaları nasıl beslenmeli

    Sıcak Su Oturma Banyosu Yaparak Şikayetlerinizi Azaltın

    Özellikle 3. ve 4. derece hemoroidlerin yaşattığı ağrı şikayeti sıcak su oturma banyosu ile azaltılabilir veya tamamen kaybolabilir. Üstte belirttiğimiz gibi kabızlık ya da ishal durumlarına çözüm bulduktan sonra sıcak su oturma banyosu yapabilirsiniz.

    Burada belirttiğimiz sıcak sudan kasıt, çok kaynak değil, içine oturabileceğiniz sıcaklıkta ılık sudur. 15-20 dakika oturarak kalkabilirsiniz. Gün içinde dilediğiniz kadar yapabilirsiniz.

    Ayrıca kabızlık söz konusu ise bol miktarda su tüketebilirsiniz.

    Basur oluşumuna yol açan faktörleri ele almak gerekirse;

    Basur Sebepleri Nelerdir?

    Basur oluşumuna yol açan birkaç faktör söz konusu, bunlar temel ya da nadiren görülen sebepler. Bu sıralayacağımız sebeplere dikkat ettiğiniz taktirde basurun ilerlemesine engel olabilirsiniz.

    Kabızlık
    Kabızlık hemoroid oluşumunda rol oynayan en temel ve en yaygın görülen sebeptir. Sürekli olarak kabızlık problemi ile karşılaşılması ve tuvalet ihtiyacının giderilmesi sırasında ıkınmak hemoroidin oluşumuna yol açmaktadır. Bu noktada kabızlık problemine karşı çözüm bulmanız gerekmektedir.

    Kabızlık tüketilen gıdalar, tuvalet seçme gibi nedenlerle ortaya çıkan bir durumdur. Kabızlığın önüne geçmek için bol sıvı tüketilmelidir. Fazla titiz insanların tuvalet seçme alışkanlıklarından vazgeçmesi gerekmektedir. Çünkü bu alışkanlık kişilerin dışkılama ihtiyaçlarını sürekli erteleyerek bağırsakların tembelleşmesine sebebiyet vermektedir. Bağırsaklar tembelleştiğinde de kabızlık problemi ortaya çıkmaktadır.

    Şiddetli ve Uzun Süren İshal
    Kronik ve şiddetli ishal durumu da hemoroid oluşumuna yol açabilen bir faktördür ancak kabızlık kadar yaygın görülmemektedir. Basınçlı ve şiddetli yapılan dışkılamalar kabızlıkta olduğu gibi anüste bulunan toplardamarların yapılarının bozulmasına neden olarak basurun ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir.

    Tuvalette Uzun Kalmak
    Uzmanlar tuvalet ihtiyacının geldiği gibi 1-2 dakikada bitirilmesi yönünde uyarmaktadır. Tuvalette uzun kalmak oturuş pozisyonu sebebiyle basura sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda tuvalete giderken cep telefonu, dergi, kitap ya da benzeri araçlarla gidilmemesi gerekmektedir.

    Ağır Yük Kaldırma ve Taşıma
    Çoğunlukla iş gereği sürekli olarak ağır kaldıran insanlarda hemoroid sık karşılaşılan bir durumdur. Ağır kaldırıldığında anüste meydana gelen basınç burada yer alan toplardamarların gevşemesine ve böylece hemoroid oluşmasına yol açabilmektedir.

    Gebelik
    Anne adayları hamilelik döneminde artan hareketsizlik ve beslenme alışkanlığı sebebiyle kabızlıkla karşılaşabilir. Bu doğrultuda hemoroid gebelerde sık görülen bir durumdur.

    Ters İlişki
    Çok yaygın bir sebep değildir ancak ters ilişki ile beraber anüste meydana gelen doku zedelenmesiyle basur oluşabilir.

    Yukarıda sıraladığımız etkenlere dikkat edilip, tedbirli davranıldığı taktirde basur gerileyebilir yada şikayetleri azalabilir. Basuru olmayan kişiler bu sıraladığımız maddelere dikkat ettiğinde karşılaşma oranı çok çok düşüktür. Hastalığı mevcut olan kişiler ise bunlara dikkat ettiği taktirde şikayetleri büyük oranda azalabilir.

    Basur Nasıl Geçer?

    Hemoroidin tamamen geçip, şikayetlerinin sora ermesi için tedavi olmanız gerekmektedir.

    Basur için günümüzde gelişmiş, çağdaş ve modern yöntem bulunmaktadır. IDEA TIP olarak tüm şubelerimiz bu donanımlara sahiptir. İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de bulunan kliniklerimizden size en yakın olanı tercih ederek muayene ve tedavi olabilirsiniz. Ayrıca tedavilerde SGK’lı hastalara %50 indirim bulunmaktadır.

    Ameliyatlı ve Ameliyatsız Basur Tedavi Yöntemleri

    Lazerle Basur Tedavisi

    Işığın ısı enerjisine dönüşmesinden faydalanılan bir yöntem olup son derece başarılı ve etkilidir. Bu yöntemde ağrı ve kanama yok denilebilecek kadar azdır. Uygulama 3-5 dakika kadar kısa bir sürede tamamlanır. Hasta tedavi bitiminde günlük yaşantısına ara vermeden devam edebilir.

    Lastikle Boğma Yöntemi (RBL)

    Lazer yönteminde olduğu gibi 3-5 dakika süren bir uygulamadır. Bu yöntemle uygulanan tedavilerin ardından tek rahatsız edici faktör hasta 2-3 saat kadar dışkılama hissi duyar. Tedavinin ardından iş, okul ve sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.

    THD Yöntemiyle Tedavi

    Basur memesine gelen damarların en dibinden bağlanması ile yapılan bir tedavidir. Özel bir aletin kullanıldığı bu yöntem bir çok tedavi merkezinde yapılamamaktadır. Diğer yöntemlerde ve bu yöntemde herhangi bir kesi ya da dikiş söz konusu değildir. Bu doğrultuda ağrıda minimaldir.

    Klasik Ameliyatla Tedavi

    Kesi ve dikiş kullanıldığı için ağrılı bir yöntemdir. Söz konusu ağrılar 3-4 hafta sürebilir. Anüste daralma, gaz ve dışkı kaçırma ve kanama gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir.

    Hemoroid iltihabına ne iyi gelir?

    Makat bölgesinde ağrılı her sorun hasta tarafından hemoroid gibi değerlendirilir oysa ağrılı hastalıklar daha çok başka hastalıktır.

    Makat apsesi bölgenin en fazla ağrı yapan hastalığıdır. Hastalar bu durumu hemoroidin iltihaplanması gibi değerlendirse de hemoroid ile ilgisi olmayan bir hastalıktır.

    Bütün iltihaplı sorunlarda doktor önerisi ile antibiyotik başlanır ve yakından takip edilir.

    Basur kendi kendine geçer mi?

    Basur hastalığı dişin çürümesine benzer şekilde bir doku yıpranmasıdır. Bu tür doku yıpranmaları kendiliğinden, ilaçlarla, fitillerle veya bitkisel kürlerle asla düzelmez mutlaka tıbbi uygulama gerektirir.

    Birçok yerde duyar ya da okursunuz “şunu yaptım tamamen iyileştim” bunun izahı şudur; konulan teşhis yanlış olduğu için alınan sonuç farklıdır. Mesela anal hematom denilen hastalığı hastaların %100’ü basur zanneder hatta bu konuda tecrübeli olmayan cerrahlar bile yanlış teşhis koyup basur diye ilaç verirler ve düzelir, aslında anal hematomda hiçbir ilaç kullanılmasa dahi %100 ihtimalle kendiliğinden düzelir.

  • Hemoroid Neden Olur, Basur Nasıl Anlaşılır?

    Hemoroid en sık görülen makat hastalıklarından birisidir. Halk arasında basur olarak da bilinir. Hemoroid ilk evrelerde kişilerde şikayete neden olmamasından dolayı dikkate alınmaz.

    Ancak evreler ilerledikçe şiddetli ağrı gibi şikayetlere neden olarak kişilerin hayat kalitesini etkilemektedir. Yazımızda basur nedir, hemoroid neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır gibi önemli başlıklara yer verdik.

    basur hemoroid nedir neden olur

    Kolorektal kanser taraması için 4 farklı sağlık kuruluşuna başvuran 976 hasta arasında hemoroid hastalığı bulguları araştırılmıştır. Araştırmada 976 hastadan 380 tanesinin yani yaklaşık olarak %40’ının hemoroid hastası olduğu tespit edilmiştir.

    Hastaların %44 ünde hemoroidle alakalı herhangi bir şikâyet tespit edilmezken, %55’inde hemoroid şikayetleri olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarından da anlaşılacağı üzere basur sorunu sıklıkla görülen bir sağlık sorunudur.

    Hemoroid oranlarının tespit edilmesi için yapılan çalışmalarda farklı farklı istatistikler elde edilebilir. Bunun nedenleri hastalığın çeşitli nedenlere göre değerlendirilebilmesi ve çoğu hastanın şikayetler başlamadan önce herhangi bir sağlı kuruluşuna başvurmamasıdır.

    Hastalar genellikle hemoroid belirtilerini tespit etse bile utanma duygusundan dolayı şiddetli ağrı ve rahatsızlık duyana kadar doktora başvurmamaktadır. Bu durumda sorunun görülme sıklığının net bir şekilde tespit edilememesine neden olmaktadır.

    Basur Nedir?

    Hemoroid yapısal olarak varisle oldukça benzer bir hastalıktır. Her iki hastalıkta damarlarla ilişkilidir. Vücudumuzda her yerinde olduğu gibi anal bölgede yani makat içerisinde de damarlar bulunmaktadır. Basur hastalığı, bu damarların şişip genişlemesi ve makat dışına sarkmasıdır. Sarkan bu yapılara hemoroid pakesi ya da memeciği denmektedir.

    Basur bu memeciklerin oluşum alanına göre iç ve dış basur olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. İç hemoroitte memeciklerin makattan sarkma durumuna göre 1 ile 4 arasında derecelendirilmektedir.

    Dış Hemoroid Neden Olur, Nasıl Anlaşılır?

    Makat çevresinde bulunan damarların genişleyerek pake oluşturması dış hemoroittir. Teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Makat dışında oluşması nedeniyle şişlik dışında herhangi bir şikayete neden olmaz.

    İç Hemoroid Neden Olur, Nasıl Anlaşılır?

    Memecik oluşumları anal kanal içerisinde oluşuyorsa buna iç hemoroid denir. Memecikler anal kanal içerisinde oluşur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte makat dışına sarkmaya başlar. Hastalık memeciklerin makattan sarkma durumuna göre 1 ile 4 arasında derecelendirilmektedir.

    İç Hemoroid Evreleri

    1.evre: Bu evrede memecikler anal kanal içerisinde oluşmaya başlar. Kişinin dışarıdan fark etmesi mümkün değildir. Bu aşamadaki hemoroidler ancak rektal muayene ile tespit edilebilir. 1 evre basurda yalnızca dışkılama sonrası damlama şeklinde kanama görülür.

    2.evre: Bu aşamada oluşmuş olan memecikler dışkılama ile makat dışına çıkar ve sonra dışkılama bitince kendiliğinden normal haline döner. Bu aşamada da yalnızca kanama şikayeti görülür.

    3.evre: Bu aşamada dışkılama ile birlikte makat dışına taşınan hemoroidler dışkılama sonrasında kendiliğinden normal konumuna dönmezler. Makat içerisine dönmeleri için elle içeri itilmeleri gerekir. Bu aşamada makat kasları tarafından sıkıştırılan memecikler ağrıya neden olabilir.

    4.evre: Hastalığın son ve hasta açısından en zorlu aşamasıdır. Bu aşamada memecikler elle itilse bile normal haline dönmez. Memeciklerin sürekli olarak makat dışında durması şiddetli ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olmaktadır.

    Hemoroid Neden Olur?

    Hemoroid oluşmasının en temel sebebi aşırı ıkınmadır. Aşırı ıkınılması damarların zorlanarak genişlemesine ve memecik oluşturmasına neden olur.

    Aşırı ıkınmaya neden olan durumların basında kabızlık ve normal doğum gelmektedir. Basur oluşmasında en çok karşılaşılan durum kronik yani sürekli olarak kabızlık yaşanmasıdır. Ayrıca normal doğum, fazla kilolu olmak, genetik faktörler, yaşlılık gibi faktörlerde basur oluşma riskini arttırmaktadır.

    Kabızlık

    Kabızlık seyrek ve zorlu dışkılama olarak tanımlanmaktadır. Dışkılama esnasında zorlanılması ıkınmaya yani anal kanalda bulunan damarlara baskı uygulanmasına neden olmaktadır. Ikınma ile baskıya maruz kalan damarlar genişleyerek zaman içerisinde makattan dışarı doğru sarkmaktadır.

    Basur hastalığın en temel nedeni aşırı ıkınma yani kabızlıktır. Hemoroid hastaları arasında yapılan bir çalışmada hastaların %95 inde kronik kabızlık sorunu olduğu tespit edilmiştir.

    Gebelik ve Normal Doğum

    Gebelik süresinde bebeğin anne karnında gelişmesi ile birlikte annenin vücudunda ki kan miktarı artar. Artan kan miktarı damarlara uygulanan baskının artmasına ve basur oluşumuna uygun zemin hazırlanmasına neden olur. Ayrıca normal doğum esnasında olan aşırı ıkınma da hemoroid oluşumunu tetiklemektedir.

    Fazla Kilolu Olmak Ve Ağır Kaldırmak

    Makat bölgesine uygulanan baskının artması hemoroid oluşması için uygun ortam hazırlamaktadır. Aşırı kilolu olma ve sürekli ağır kaldırmak baskıya neden olacağı için hemoroid oluşmasına neden olabilir.

    Yaşlılık

    Yaşın ilerlemesi ile birlikte vücudumuzda bulunan dokularda zayıflamaya başlar. Bu durumda hemoroid oluşması riskini arttırır. 20 yaşından önce hemoroid görülmesi oldukça nadir bir durumken 45-60 yaş arasında görülmesi oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.

    Kadınlarda Basur Neden Olur?

    Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere kıyasla önemsenmeyecek düzeyde daha azdır. Sebepler erkeklerdeki ile aynıdır. Kadınlarda farklı olarak doğum esnasında aşırı ıkınmak var olan basurların şişmesine ve dayanılmaz düzeylerde ağrı yapmasına neden olur. Geçici bir durum olsa da günlerce ciddi düzeyde ağrı olur ve doğum stresinin üstüne bindiği için hastayı yıpratır.

    Kadınlarda biraz daha az görülmesinin sebebi makat kaslarının erkeklerde daha güçlü olması sebebiyle boşaltma işlemi için daha fazla ıkınması gerekmesidir.

    Hemoroid Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?

    Dış hemoroid makat kenarında oluşan memecik sayesinde kolaylıkla tespit edilebilir. İç hemoroid ise ilk aşamalarda rektal muayene ile sonraki aşamalarda ise doktorun yapacağı göz muayenesi ile tespit edilebilir.

    İç hemoroid hastalarında ilk aşamalarda yalnızca kanama şikayeti görülür. Sonraki aşamalarda ise şişlik, kaşıntı, ağrı gibi şikayetler görülür.

    Basur Kendiliğinden Geçer mi?

    Temel sorun bağ dokusu yıpranması ve buna bağlı damar genişlemesi olduğu için kendiliğinden, ilaçlarla, sülük yapıştırmakla veya benzer uygulamalarla kendiliğinden düzelemez.

    Hemoroid yapı olarak dişin çürümesine benzer, nasıl çürümüş diş dışarıdan uygulananlarla kendiliğinden düzelmezse hemoroid için de aynı şey geçerlidir.

    Burada akla çevreden çeşitli uygulamalarla düzelen hastalar gelir. Bunun tek izahı teşhisin yanlış konulmasıdır, konu hakkında hiçbir tıbbi bilgisi olmayan hastanın kendisi, komşusu ya da eczacı hatta proktoloji birikimi yeterli olmayan genel cerrahi uzmanları oradaki her soruna hemoroid der oysa hemoroid denilen olguların neredeyse % 95 i % 100 ihtimalle kendiliğinden düzelen anal hematomdur.

    Anal hematom aniden ortaya çıkan çok ağrılı şişliklerdir, deri altında pıhtı toplanması sebebiyle olur, pıhtı vücut tarafından emildiğinde hiçbir iz bırakmadan eski haline döner. Hasta da bu iyileşmeyi kullandığı ilaçlara veya benzer uygulamalara bağlar.