Basur Memesi Neden Olur, Nasıl Geçer?

Basur memesi ve makatta meydana gelen diğer şişliklere meme ismi verilmektedir. Basur yani hemoroid başta olmak üzere bir çok makat hastalığında meme meydana gelebilir. Bu memeler geçici ve tedavi edilmedikçe kalıcı olmak üzere iki farklı tipte incelenebilir.

Geçici Şişlikler – Kendi kendine ortaya çıkan ve sonradan yine kendi kendine kaybolan memeler.
– Anal hematom
– Tromboze hemoroid (basur boğulması)

Kalıcı Şişlikler – Tedaviye başvurulmadığı sürece kalıcı olan ve şikayetleri devam eden şişlikler
– Dış basur
– 2. ve daha ileri evrelerde ki iç basur
– Sentinel tag (makat çatlağının sebep olduğu şişlik)
– Polip (cilt üzerinde ortaya çıkan et beni benzeri yapılar)
– Siğil

basur memesi nasıl geçer

Her Şişlik Basur Memesi Değildir

Anüste ya da çevresinde meydana gelen şişliklerin neredeyse hepsi insanlar tarafından basur sanılmaktadır. Makat bölgesinde şişlik fark eden hastalar kendileri ya da çevrelerinden duydukları ile basur olduklarını sanmaktadır. Aslında makat bölgesinde ortaya çıkan birçok hastalık olabilir (bir kısmını üstte sıraladık. Bu doğrultuda teşhisin ve müdahalenin doğru olması gerekmektedir. Basur memesi ile alakalı başlıklarımıza geçmeden üstte sıraladığımız şişliklerden kısaca bahsedelim.

Anal Hematom

Anal hematom, kişinin dışkılama ihtiyacını giderdiği esnada fazla ıkınması ile beraber anüsteki damarların zarar görmesi doğrultusunda meydana gelen kanamanın cilt altına toplanması ile oluşmaktadır. Cilt altında ki basınç ile damar içindeki basınç aynı düzeye gelene dek kanama sürer ve eşitlendiğinde durur. Kanamanın durmasının ardından biriken kan pıhtılaşmaya yüz tutar. Bu pıhtı nohut büyüklüğünden, portakal büyüklüğüne kadar çeşitli boyutlarda olabilmektedir. Meydana gelecek olan ağrıda pıhtının büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Kendi kendine düzelen bir durumdur ancak şikayetler çok fazla ise ve dayanılamıyorsa bir proktoloji uzmanına başvurarak boşaltılması sağlanabilir. Anal hematom ile alakalı yazımız : https://www.ideatip.net/anal-hematom-nedir-tedavisi-nasil-yapilir

Sentinel Tag (Makat Çatlağında Oluşan Şişlik)

Anal fissür yani makat çatlağı oluştuğunda gelişen şişliğe sentinel tag ismi verilmektedir. Fissür iyileştiğinde şişlik kendiliğinden küçülebilir ancak kaybolmaz. Makat çatlağı iyileştikten sonra ya da tedavisi sırasında bu şişlikte alınabilir. Ancak estetik açıdan kötü görüntü dışında bir şikayete sebep olmadığı için kalması bir sorun teşkil etmemektedir.

Polip

Polipler tıpkı et benleri gibi ameliyatsız yöntemlerle yada kolay bir ameliyat ile tedavi edilebilir. Çok büyük bir operasyon olmadığı için hasta sosyal hayatına ara vermeden devam edebilir.

Siğil (Kondilom)

Siğiller, bulaşıcı lezyonlardır. Makat ya da vajinal bölgede ortaya çıkan siğiller çoğunlukla cinsel temas doğrultusunda meydana gelir. Ancak cinsel temas olmadan da bulaşabilir. Kişi kendi kendine farklı bölgelerine ya da bir başkasına kolayca bulaştırabilir. Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Tedavisi ameliyatsız yöntemlerle kolayca yapılabilir. Tedavinin ardından belli periyotlarla takip edilmesi gerekmektedir. Kondilom ile ilgili detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz : https://www.ideatip.net/kondilom-genital-sigil-nedir-neden-olur

basur memesi nasıl geçer

Basur Memesi Neden Olur?

Basur iç ve dış olmak üzere iki farklı şekilde meydana gelen bir hastalıktır. Dış basur, iç basura göre az görülen bir rahatsızlıktır. Ancak burada hastalar yanılgıya düşmektedir. İçeride oluşan basurun memesinin dışarı çıkmasını dış basur olarak tanımlamaktadırlar. Ancak bu dış basur değildir.

Dış basur memeleri : Dışkılama ihtiyacı esnasında kişinin fazla ıkınması ile beraber cilt altında kan toplanır ve ciltte esneme meydana gelir. Zamanla bu tekrarlandıkça cilt sürekli genişlemeye maruz kalır ve memeler büyür. Kanama görülmez, şişlik olmadıkça ağrı görülmez, estetik olarak kötü görünüm dışında çoğunlukla bir şikayete sebep olmaz.

İç basur memeleri : İç basur memeleri de dış basur memeleri gibi çoğunlukla ıkınmadan dolayı ortaya çıkar. Ancak, genetik durumlar, beslenme tarzı, dışkılama alışkanlığı gibi durumlarda etkendir. İç basur dört evreye ayrılır. 1.2.3.4. evre olarak sıralanır. Başlangıç aşamasında ki iç basur birinci evreyken, en ileri iç basur dördüncü evredir. Kanama, kaşıntı, ağrı gibi bir çok şikayete sebep olur. Tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Hemoroid Memesi Kaç Adet Olur?

Anüste basurun oluştuğu bölgeye 3 farklı açıdan ayrı atar damar gelmektedir. Atardamarlara paralel şekilde toplardamar ağıda yer almaktadır. Bu damarların bulunduğu üç ayrı kadranda 3 meme olur. Ancak tedavi geciktirilir kişi ihmalkar davranışlarına devam ederse üç şişlik yanı sıra başka küçük memelerde ortaya çıkabilir.

Basur Memesi Nasıl İner?

Basur memeleri kendiliğinden inmez, ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir. Ancak tromboze hemoroid durumu söz konusu ise ağrılar oldukça şiddetli olabilir. Bu durumda sıcak su oturma banyosu ya da uyuşturma özelliği bulunan merhemlerle şikayetleri azaltılabilir.

Basur Memesi Patlatılır mı?

Basur memesinin kişinin kendi kendine patlatmasının hiç bir faydası olmaz ve aynı zamanda iltihap oluşumuna yol açabilir. Basur tedavisinin ve memenin alınmasının steril ve gerekli donanımlara sahip olan bir ortamda yapılması gerekmektedir. Yoksa hasta için çok ciddi sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bu doğrultuda evde basur memesini patlatmak gibi bir girişimden mutlak surette uzak durulması önerilmektedir.

Basur Memesi Patlatılırsa Ne Olur?

Üst başlıkta da belirttiğimiz üzere tedavi yeterli donanıma sahip, konusunda tecrübeli doktorlar ile uygun klinikte yapıldığı taktirde kişi basur probleminden kurtulacaktır. Kendi imkanlarıyla patlattığı taktirde iltihap, apse gibi basurdan daha ciddi ve sıkıntılı bir durum ile karşı karşıya kalacaktır. Basur memesini patlatmak dışında şikayetleri azaltmak için sıcak su oturma banyosu, ağrı kesici ilaçlar ya da Anuflex gibi uyuşturma özelliği olan merhemleri kullanmanız önerilir.

Basur Memesi Kaşıntı Yapar mı?

İç ve dış basur memeleri kaşıntıya sebep olur. Özellikle dış basur memeleri çok daha fazla kaşıntı yapar.

Basur Memesi Nasıl Geçer

Basur yazımızın akışında da bahsettiğimiz gibi dört evreden oluşmaktadır. Basur, birinci evrede neredeyse göz ve parmakla hissedilmez. Sadece kanama görülebilir. İkinci evrede hemoroid memesi oluşur dışkılama esnasında dışarı çıkan meme dışkılama bittiğinde kendiliğinden içeri girer. Üçüncü evrede dışkılama sırasında dışarı çıkan meme el yordamıyla içeri sokulabilir. Dördüncü evrede ise meme sürekli dışarıda durur.

Basur memesi, basurun tedavi edilmesi ile ortadan tamamen kaybolabilecek bir problemdir. Ancak şikayetleri sıcak su oturma banyosu, ağrı kesici tabletler ya da uyuşturma etkisi olan merhemler ile olabilir.

Basur tedavisi ameliyatsız yöntemlerle ya da çok pratik ameliyatlar ile kolayca yapılabilir. Basur tedavisi hakkında detaylı yazımızı inceleyebilirsiniz : https://www.ideatip.net/basur-hemoroid-nasil-tedavi-edilir

Dış Basur Memesi Nasıl İner?

Dış basur teşhisi doğru konduysa kendiliğinden ya da ilaçla inme ihtimali yoktur ancak genellikle tromboze hemoroid denilen iç basurun dışarı taştığı ve anal hematom denilen makatta pıhtı toplanması hastalıkları ile karıştırılır. Gerek tromboze hemoroid, gerekse anal hematom bir kaç haftada kendiliğinden iner ve kaybolur. Dış basurun tek tedavi yöntemi cerrahi olarak alınmasıdır, iç basur tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerinden hiçbiri dışardakiler için uygulanamaz.

Dış Basur Memesi Kendiliğinden İner mi?

Normalde kendiliğinden inmeyecek bir yapısı vardır ama bazen içine pıhtı dolarak şişer işte bu ara sıra olan ve aşırı ıkınmayla ortaya çıkan şişme olayı geri kaybolarak iner. İndiğinde tamamen kaybolmaz, eski haline döner. Bölgede dışa çıkıntı yapan tüm şişlikler hasta tarafından dış basur olarak değerlendirilir oysa düşünülenden çok seyrek görülen bir sorundur.

whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgileri
Arayın Yazın