Dışkı ve Gaz Kaçırma Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi

Dışkı kaçırma veya dışkı tutamama sorunu özellikle yetişkin insanlarda karşılaşılan bir sorundur. Bağırsak hareketlerinin kişinin isteği dışında gerçekleşmesi ve anüsten dışarı sızmasıdır. Tıpta bağırsak iskontinansı olarak tabir edilen bu durum bazen kişinin gaz çıkarma isteği sırasında da görülebilmektedir.

Kas ve sinir hasarı doğrultusunda sıklıkla görülen dışkı kaçırma sorunu aynı zamanda ishal, kabızlık, yaşlılık ve doğum ile alakalıda olabilmektedir.

Kişinin kendini kötü hissetmesine ve özellikle bir ortam içerisinde meydana geldiğinde psikolojik olarak kendini kötü hissetmesine sebep olmaktadır.

dışkı kaçırma tedavisi

Dışkı Kaçırma Sebepleri Nelerdir?

Bazen geçici, bazense kalıcı sebeplerden dolayı kişiler dışkı kaçırabilirler. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir;

Kasların Hasar Görmesi

Anüsün hemen son kısmında bulunan ve narin yapıda olan kasların herhangi bir sebeple hasar görmesi kişinin dışkısını tutamamasına sebep olmaktadır. Örneğin bu hasarlar doğum yapan kişilerde ortaya çıkabilmektedir.

Sinirlerin Hasar Görmesi

Rektumda dışkılama ihtiyacının sinyallerini veren sinirler bazı nedenlerden dolayı zedelendiğinde kişinin dışkısını kaçırmaya sebebiyet verebilmektedir. Doğum, ıkınma, felç, ms, diyabet ve omurilik yaralanmaları gibi sebepler sinir hasarı oluşmasına yol açabilmektedir.

gaz ve dışkı kaçırma tedavisi

İshal

İshal olunduğunda bildiğiniz gibi dışkılama ihtiyacı zorlu ve baskın şekilde olabilir. Bu da kişinin tuvalete yetişemediği zamanlarda kaçırmasına neden olabilmektedir. Eğer mevcut bir dışkı kaçırma problemi zaten varsa çok daha zorlu olmasına sebep olmaktadır.

Kabızlık

İnsanlar bazı zamanlar gerek tükettikleri gıdalar sebebiyle gerekse farklı nedenlerle kabızlık yaşayabilmektedir. Ancak bazı insanların ise kabızlığı kronik (süreklilik kazandığı) olduğu zaman dışkıları çok sert ve büyük bir yapıda olabilir. Rektumdan çıkarken çok zorlayabilen dışkı kasların zayıflayarak hasar görmesine sebep olabilir. Buda kişinin dışkı kaçırmasına neden olabilmektedir.

Hemoroid (Basur)

Anüs içerisinde yer damarlar çoğunlukla kabızlık ve ıkınma ile beraber meydana gelen basınç doğrultusunda şişerek hemoroid hastalığı meydana gelebilir. Oluşan basur memesi ileri ki evrelerde büyüyerek anüsün kapanmasına ve dışkının kaçmasına sebep olabilir.

Makat Hastalığından Dolayı Geçirilen Ameliyat

Basur, anal fissür veya benzer bir makat hastalığından dolayı ameliyatlı tedavi olunduysa bölgede kas ve sinir hasarı meydana gelmiş olabilir.

Kimler Dışkısını Kaçırabilir

– Yaşı ilerleyen kişiler
– Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir
– Sinir hasarı
– Bunama
– Fiziksel engel

Dışkı Kaçırma Önlenebilir mi?

Bu durum dışkı kaçırmanın altında yatan sebebe bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda önlenebilir bir problemdir.

Kabızlık Varsa Çözülmeli

Kabızlık kronikleşmişse mutlaka çözüm bulunmalıdır. Kabızlık sadece dışkı kaçırmaya değil bir çok makat hastalığına da yol açabilen bir sorundur. Kabızlık ile alakalı konumuzu okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz. bkz: kabızlık

İshal Varsa Çözülmeli

Nadiren karşılaşılan geçici ishal değil de kronik ishal sorununuz mevcutsa bu durumu ciddiye almalı ve mutlaka ishale çözüm bulmalısınız.

Asla Ikınmayın

Kabızlık gibi ıkınmakta hem makat hastalıkları hem farklı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında rol oynayan ciddi bir sorundur. Bu eğer bir alışkanlık haline getirildiyse mutlaka vazgeçilmelidir. Dışkılama işlemi ıkınmadan kendi kendine olmalıdır.

Doktora Başvurmak Gerekir mi?

Dışkı kaçırma sorununuz geçici değilse ve süreklilik arz ediyorsa ciddi bir şekilde rahatsızlık hissetmenize neden olacaktır. Aynı zamanda toplum içerisinde olumsuz etkilenmenize sebebiyet verebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza başvurarak, utanıp sıkılmadan anlatmanız ve yardım almanız doğru olacaktır.

Dışkı Kaçırma Tedavisi Mümkün mü, Nasıl Yapılır?

İlk olarak proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübeli bir genel cerrahi uzmanına başvurarak muayene olmalısınız. Doktorunuz yapacağı muayene sonucunda rahatsızlığınızın tedavi edilip edilemeyeceğini edilebilecekse hangi yöntemlerle nasıl tedavi edileceğine karar vermesi için görmelidir. Genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Atilla KAYA dışkı kaçırma tedavisi için dolgu enjeksiyonu yöntemini geliştirmiştir. Bu yöntem iki adımda uygulanmaktadır.

Gaz ve Dışkı Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

İki farklı yöntemle gaz ve dışkı kaçırma tedavisi yapılabilir, bu yöntemler şu şekildedir.

Gaz ve Dışkı Kaçırma Ameliyatı

Geçmiş yıllarda uygulanan kesilen kası geri dikilmesi veya bacak kasının nakledilmesi gibi uygulamalar yapılmıştır. Kası dikme şeklinde yapılan ameliyatların başarısı çok düşük olduğu için büyük oranda terk edilmiştir.

Zor, hasta açısından zahmetli, başarısının çok düşük olması ve hasta beklentisini karşılamaması sebebiyle terk edilmiş ve yerini neredeyse tamamen dolgu enjeksiyonuna bırakmıştır. Dolgu enjeksiyonu uygulaması kolay, hasta açısından bir enjeksiyon kadar basit ve başarısının yüksek olması sebebiyle giderek yaygınlaşmaktadır.

Dolguyla Dışkı Kaçırma Tedavisi

Kullanılan dolgu maddesine göre

  • Kısa etkili
  • Orta etkili
  • Uzun etkili
  • Kalıcı dolgu

Olarak sınıflandırılabilir. Yapılacak dolgu hastanın beklentisine göre hastayla birlikte kararlaştırılır.

Kısa Etkili Dolgu

Eklem ağrısı şikayetleri olanlara eklem ağrılarının tedavisinde eklem aralığına kullanılan dolgu maddesi kullanılır. Her ne kadar 6 ay dayanır dense de genellikle 4. Ayda büyük oranda emilmiş ve etkisi azalmış olur. Bu dolgu maddesi daha çok hasta tarafından deneme amaçlı yaptırılmaktadır. En ekonomik dolgu maddesidir.

Orta Etkili Dolgu

Dudak dolgusu, yüz dolgusu amacıyla kullanılan dolgulardan bir yıl etkili olanladır. Uygulandıktan sonra 1 yıl boyunca hacmini büyük oranda koruru, bir yıldan sonra etkisi azalır ve kaybolur. Daha uzun etkililere kıyasla daha ekonomiktir.Hasta bir dakikalık enjeksiyon sonrası bir yıl boyunca rahat eder.

Uzun Etkili Dolgu Maddesi

Bunlar da yine yüz ve dudak bölgesi gibi alanlara estetik amacıyla yapılan dolgulardır. Etkilerini 2 yıla kadar korurlar. 2 yıldan sonra azalarak kaybolur. Geçici dolgular arasında en pahalı olandır.

Bu dolguların hepsi hiyaluronik asit denilen jel kıvamında bir maddedir, dalton ağırlıklarına göre etkisi süreleri değişmektedir.

Kalıcı Dolguyla Gaz Dışkı Kaçırma Tedavisi

Kalıcı dolgu uygulamasında kişinin göbek kısmındaki gereksiz deri altı yağ dokusundan alınan yağ dokusu dolgu maddesi olarak kullanılır. Hastanın göbek bölgesinden alınacak olan 10 ml kadar yağ dokusu deforme olmuş alana enjekte edilerek tedavi tamamlanmaktadır. Yağ enjeksiyonu ihtiyaçtan fazla yapılır çünkü verilen yağın bir kısmı vücut tarafından emilerek yok olur. Hasta kendini gözlemler ve ihtiyaç duyulduğu taktirde 2-3 ay kadar sonra dolgu işlemi tekrarlanır.

Enjekte edilen yağ dokusu kişinin kendine ait olduğu için asla reddedilmez ve 6 ayda kalan ömür boyu etkisini sürdürür.

Bu yöntemler dışkı kaçırmada başarılı olduğu gibi gaz kaçırma tedavisi için de güvenle kullanılabilmektedir.

İstemeden Gaz Kaçırma Hastalığı Neden Olur?

Gaz inkontinansı denir. İnkontinans kontrollü bir şekilde tutamama anlamına gelir. Düzeyi çok değişebilmektedir. Mesela ağır eşya kaldırırken veya hapşırırken olabildiği gibi ileri vakalarda durup dururken de kaçabilir.

Gaz Kaçırma Nedenleri

Yaşlılığa bağlı gaz kaçırma

Yaş ilerledikçe vücuttaki bütün kaslar zayıflar doğal olarak anüsü sıkan kaslar da zayıflar ve 70 li yaşlardan sonra giderek daha sık rastlanır.

Makat kaslarına zarar veren travmalar

Yabancı cisim sokulması, tecavüz gibi zararlılar kasta yırtılmaya neden olarak zayıflatır.

Ameliyatlar

Hemoroid, fistül gibi hastalıkların cerrahi tedavisi sırasında kasların yanlışlıkla kesilmesi.Anal fissürün cerrahi tedavisi (LİS ameliyatı) sırasında gerekli olduğu için bilerek ve isteyerek kasın kesilmesiyle kasın tutma gücü azalır.

Doğum

Vajinal doğum esnasında bebeğin burnu makatın kaslarını kesebilir, doğumu rahatlatmak için yapılan epizyotomi denilen deri kesme işi yapılırken kaslar kesilebilir.

Sinirsel hastalıklar

Multibl skleroz, nörojenik mesane, felç gibi omur ilikten veya beyinden kaslara gelen uyarının bozulmasına neden olan nörolojik hastalıklarda da makat kasılamadığı için gaz kendiliğinden kaçar.

Gaz Kaçırma Nasıl Önlenir?

Temel hastalık çözülmeye çalışılır. Temel sorun çözülebilirse kaçırma sorunu da çözülmüş olur.

Yaşlılıkta kigel manevrası denilen kasları güçlendiren egzersiz önerilir. Kigel manevrası şöyle yapılır; dışkı bittiğinde makatın sıkılması hareketi gün içinde sürekli tekrarlanır.

Hemoroid ameliyatı, fissürde kullanılan LİS ameliyatı, fistül ameliyatı, yaralanma, doğumda yırtılma gibi kasın zarar gördüğü durumlarda dolgu ile tedavi yapılır.
Sinirsel rahatsızlıklarda sorun daha zor çözülür.

Gaz Kaçırmanın Tedavisi Var mı?

Evet, en sık görülen ve kolaylıkla çözülebilen ameliyat sonrası gaz kaçırmanın tedavisi dolgu ile yapılır. Kısa sürede, ameliyatsız bölgesel uyuşturularak yapılır. Dolgu ile kas kaybı olan bölge doldurulur ve kasın eksikliği kapatılmış olur.

Dolgu tedavisi ile kalıcı olarak sorun çözülür.

Kullanılacak dolgu dışarıda üretilen maddelerle yapılabileceği gibi hastanın göbeğinden alınan yağ dokusundan da alınabilir. Yağ dokusundan almak daha doğal bir çözümdür.

Gaz Kaçırmanın Bitkisel Tedavisi Var mı?

Doku hasarı olduğu ve bitkilerle dokudaki hasar düzeltilemeyeceği için bitkilerden, bitkisel kürlerden veya bitkisel ilaçlardan olumlu cevap alma ihtimali yoktur.

KAYNAKLAR:
Fecal incontinence (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fecal-incontinence/symptoms-causes/syc-20351397)
Fecal (Bowel) Incontinence (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14574-fecal-bowel-incontinence)
Bowel Control Problems (Fecal Incontinence) (https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/bowel-control-problems-fecal-incontinence)

whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgileri
Arayın Yazın