Bu yazımızda ben aldırma ile alakalı en çok merak edilen soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Ben aldırmak isteyenlerin aklına en çok takılan sorular şunlardır;
• Ben aldırma teknikleri nelerdir?
• En iyi ben aldırma tekniği hangisidir?
• Ben aldırmak için hangi doktora/bölüme gidilir?
• Ben aldırınca iz kalır mı?
• Ben aldırmak zararlı mıdır? Kansere neden olur mu?
• Kanserleşme riski olan benler nasıl anlaşılır? Kanserli ben nasıl tedavi edilir?
• Yazın ben tedavisi yapılır mı?
• Ben aldırdıktan sonra tekrar çıkar mı?
• İlaçla ya da doğal ürünlerle ben tedavi edilebilir mi?
Ben tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemleri, avantajları ve dezavantajlarını ben aldırma sayfamızda inceleyebilirsiniz.
Ben ameliyatı, krioterapi, lazer, plazma, koter ve radyo frekans olmak üzere benler 5 farklı teknikle alınabilir.
Ben ameliyatı benin cerrahi yolla kesilerek alınmasıdır. Yalnızca deriden kabarık et benlerinde uygulanabilir. Kesi yapıldığı için bazen ben kadar bazen bende daha fazla dikiş izi kalmasına neden olur. Bu nedenle ben alma teknikleri arasında en dezavantajlı olan yöntemdir.
Benler genellikle estetik kaygıya neden olduğu için aldırılmak istenir. Ancak ameliyat sonrasında ciddi boyutlu bir iz kaldığı için estetik kaygı tamamen ortadan kalkmaz.
Krioterapi bene sıvı azot uygulanarak soğutulup çürüyerek düşmesini sağlayan bir yöntemdir. Krioterapi tekniğinde uygulanan sıvı azotun deride ne kadar hasara neden olacağı tam kestirilemeyebilir.
Azot istenenden fazla alana etki ederek sağlıklı doku kaybına neden olarak iz ve çukurluk oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle benlerini krioterapi tekniği ile aldırmayı tercih edenlerin mutlaka çok tecrübeli bir doktor tercih etmesi gerekir. Yoksa tedavi sonrasında çukurluk veya izle karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca yüzeysel olan benlerin tedavisinde uygulanamadığı için tedavi alanı sınırlıdır.
Lazer cihazı sağlık ve güzellik alanında çok fazla kullanılmaktadır. Benlerin alınması da bu alanlardan birisidir. Lazer cihazı ile ben dokusu buharlaştırılarak ben alınır. İşlem sonrasında hafif bir pembelik kalabilir. Bu pembelikte 1 2 hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Lazerle yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benler alınabilmektedir. Ciltten kabarık ve açık renkli lezyonlarda lazer ışını yetersiz kalmaktadır.
Koter cihazı yüksek ısı enerjisine sahip bir cihazdır. Yüksek ısısı sayesinde ameliyatlarda cerrahlar tarafından neşter mantığı ile kullanılmaktadır. Aynı şekilde yaydığı yüksek ısı sayesinde ben alma işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bene dokundurulduğu zaman ben dokusunda buharlaşma sağlamaktadır. Ancak koter cihazı çok güçlü bir cihazdır. Bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek ısısı sağlıklı doku kaybına neden olabilir. Yani ben buharlaştırılırken iz kalabilir.
Radyo frekans cihazı koter cihazı ile benzerdir. Her isi cihazda yüksek ısı yayar. Ancak enerjileri farklıdır. Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Yüksek ısı yayabilir ancak buna rağmen oldukça hassas bir şekilde ayarlanabilir. B sayede ben dokusunda çok ine tabakalar halinde buharlaşma yapılabilir. Böylece iz kalma riski minimuma indirilmiş olur.
EN avantajlı ben aldırma tekniği kişiye en uygun olan yöntemdir. Sorunun net bir cevabı yoktur. Bu nedenle ben aldırmak için gidilen klinikte mutlaka bütün teknikler bulunmalıdır. Aksi halde size en uygun olan yöntem yerine kliniğin herkese uyguladığı yöntemle benlerinizi aldırmanız gerekir.
Ben alma işlemi dermatoloji uzmanları, plastik cerrahlar ve genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktorun branşı kadar tecrübesi de önemlidir. Bu nedenle doktor tercih edilirken ben tedavisi alanında uzmanlaşmış ve bütün teknikleri kullanabilen bir doktor tercih edilmelidir.
İz kalıp kalmayacağı benin hangi teknikle alındığı ve uygulayan doktorun tecrübesi ile doğrudan alakalıdır. Örneğin ameliyatla alınan bir bende iz kalmama ihtimali yoktur. Ancak radyo frekansla ben alımında doktor tecrübeli ise ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinden belli olabilecek hafif bir iz kalabilir.
Ben aldırmanın zararlı olduğu, kanserleşmeye neden olduğu tıbbi olarak geçerliliği olmayan bir bilgidir. Ben aldırmanın herhangi bir zararı yoktur. Aksine ilerde benin kanserleşme riskini tamamen ortadan kaldırmaktadır.
Zaman içerisinde benin renginde, boyutunda, simetrisinde değişiklikler olması kanserleşme riskini düşündürür. Benlerde zaman içerisinde değişim görülüyorsa, boyutu zamanla büyüyorsa, 6mm den büyükse ve ben yapısal olarak asimetrik ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Kanserli benin ben alma tekniklerinden herhangi biri ile alınması kanseri ortadan kaldırır. Ek olarak herhangi bir tedavi gerekmez.
Evet. Ben tedavisi her mevsimde yapılabilir. Yalnızca yazın güneş koruyucusu kullanılması önerilmektedir.
Hayır. Ancak iz kalmaması için bazı benlerde derine inmeden tedavi yapılır. Bu tür durumlarda cilt kendini tamir ederken altta kalan ben dokuları yüzeye çıkabilir. Bu aşamada rötuş yapılır. Rötuş yapıldıktan sonra yani ben alma süreci tamamladıktan sonra alınan ben tekrar çıkmaz.
Benin yok olmasını sağlayacak maddenin asidik özelliği olmalıdır. Aksi halde ciltte herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu tür ilaçlar ciltte yanıklara neden olabilir. Hatta büyük ölçüde yanık ve sağlıklı doku kaybına neden olur demek daha doğru olur. Bu nedenle kişilerin evde bu tür uygulamaları yapması doktorlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Aksi halde benden kurtulmaya çalışırken benden daha büyük bir iz oluşmasına neden olunabilir.
Op. Dr. Ergun AYGÖREN
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Ergun AYGÖREN 1982 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.