Kategori: Ben

Toplumda genellikle ben yada et beni şeklinde isimlendirilen nevüs, neredeyse her insanda mutlaka en az bir tane olan sıklıkla iyi huylu lezyonlardır.

  • Ben Aldırma Sonrası Bilinmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Bütün hastalıkların tedavisinden sonra dikkat edilmesi gereken, yapılması ve yapılmaması gereken bazı şeyler vardır. Tedaviden hemen sonra tedaviyi yapan doktor veya asistanı bu konuda bilgiler verir ama ne yazık ki hastaların aklındaki bir çok soru cevapsız kalır ve hasta tedavinin verdiği telaş ve stresle bunların çoğunu sormayı unutur ya da doktorunu sıkmak istemediği için sormaz.

    Sayfanın içeriği hastaların sıkça sorduğu sorular ve cevaplarını içermektedir. Hasta sorularından derlendiği için sayfada ben tedavisi yaptırdıktan sonra aklınıza gelebilecek soruların çoğunun cevabını bulabileceksiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları instagram sayfamızda ilgili tedavi görsellerinin altından bize yöneltebilirsiniz.

    ben tedavisi sonrası ne yapılmalı

    Ben Tedavisinden Sonraki Bakım Nasıl Olur?

    Burada yazılanlar lazerle ben tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler olduğu kadar diğer ameliyatsız tedavilerden sonrası için de geçerli önerilerdir. Bu öneriler tüm yöntemleri uygulayan, yöntemlerin bir kısmını dünyada ilk kez düşünen ve uygulayan, bu yöntemler konusunda on binlerce hasta tecrübesi olan IDEA Klinik uzmanlarının yaptığı ve aynı zamanda herkese önerdiği uygulamalardır. Diğer kliniklerin değişik yaklaşımına şaşırmamalısınız bunun sebebi tıpta doğrunun tek olmamasıdır.

    Benler alındıktan sonra benin çapı büyüklüğünde yara oluşur. Yara kelimesi sizi tedirgin etmesin bu basit bir yaradır. Açık ve bu kadar küçük yaralar iltihap kapsa da sorun olmaz ve kolaylıkla iyileşir. Oluşan bu yara, mikrop öldürücü içeren merhem sürülerek hatta ona bile gerek kalmadan, basit bir yara bandıyla kapatılabilir, açık da kalabilir. Açık kalmasının sorun olacağını düşünmeyin çeşitli avantajları da vardır. Hastayı görsel olarak rahatsız edecek pansumanla kapatmaya gerek yoktur.

    Ben Alındıktan Sonra Ne Zaman Banyo Yapılır?

    Ben aldırma işleminden sonra tercihen ilk gün su değmemeli yani duş alınmamalıdır, sonraki gün duş alınmasında tıbben sakınca yoktur. Abdest almak gibi zorunlu uygulamalar dine uygun şekilde yapılabilir ancak küçük bir risk artışına razı olunarak yıkanabilir de, çok ciddi bir sorun yaşanması beklenmez. Duş aldıktan sonra açık kalmasında sakınca yoktur, içiniz rahat değilse basit yara bandıyla kapatabilirsiniz. Sonraki günlerde dilediğiniz kadar sık banyo yapabilirsiniz, sık banyo yapmanın hiçbir sakıncası yoktur.

    Ben Tedavisinden Sonra Hangi Krem Kullanılır?

    Yara iyileşmesini hızlandırmak, mikrop kapma riskini azaltmak, minimal iz kalmasını sağlamak amacıyla içeriğinde enfeksiyon ihtimalini azaltıcı, deri yenilenmesini hızlandıran maddeler bulunan Kutalin krem veya benzeri ürünlerden biri ince bir tabaka halinde sürülebilir. Ben aldırdıktan sonra iz kalmaması için krem kullanımına özen gösterilmelidir. Bu sayede ya iz kalmaz yada sohbet mesafesinden belli olmayacak belli belirsiz minimal bir iz kalabilir.

    Bunlar banyodan sonra sürülebildiği gibi günde 2-4 defa ince tabaka şeklinde uygulanabilir. Eskiden bu tür işlemlerden sonra iltihabı engellemek amacıyla antibiyotikli yara merhemleri önerilirdi. Günümüzde yeni geliştirilen maddelerle yapılan kombine kremler tercih edilmektedir. Bu tercihin en önemli sebebi yeni geliştirilen kremlerde mikropları öldürücü etki yanı sıra yara iyileşmesini hızlandıran, daha az iz kalmasını sağlayan, leke oluşumunu önleyen maddeler olmasıdır. Bu şekilde içeriğinde güneş koruyucu, mikrop öldürücü, yara iyileşmesini hızlandıran, leke oluşumunu engelleyen maddelerle kombine olarak üretilen kremlerin en bilineni Kutalin Kremdir.

    Ben Alındıktan Sonra Ne Zaman Kabuk Oluşur

    Büyük, küçük neredeyse bütün deri yaralanmalarından sonra kabuk oluşur, kabuk vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır ve vücudun kabuk oluşturmak için bir çok amacı vardır. Bunlar; dış etkilere karşı korumak, acıyı azaltmak, iltihap ihtimalini düşürmek, geçici bir deri oluşturmak. Kabuk genellikle üçüncü, dördüncü günlerde oluşmaya başlar ve 2-3 günde tamamlanır. Kabuklanma doğal bir savunma mekanizmasıdır. Bu dönemde kabuğun oluşmasını engelleyecek sert uygulamalardan kaçınmak gerekir. Kabuk oluşumu tamamlandıktan sonra kendi düşmesini beklemek gerekir. Kabuğu zorlayarak kaldırmak küçük kanamaya neden olabilir ve kabuk yeniden oluşur yani boşa vakit kaybıdır. Oluşan kabuklar sıklıkla bir hafta on günde şapka gibi düşer. Alınan benin büyüklüğüne göre bu yazılan günler biraz önce veya biraz sonra olabilir ve son derece önemsizdir. Bazı kişilerde hiç kabuklanma olmayabilir bu da doğal bir durumdur panik yapmaya gerek yoktur.

    Ben Alındıktan Sonra Oluşan Kırmızılık Ne Zaman Geçer

    Benin alındığı yerde oluşan kabuk düştükten sonra benin çapı kadar büyüklükte pembemsi, hafif kırmızı bir deri oluşur. Ortaya çıkan bu yeni derinin oluşum sebebi vücudun bu bölgedeki sorunu daha hızlı düzeltmek için bu alana gelen kanı arttırmak amacıyla kılcal damarları geliştirmesi ve yeni kılcallar oluşturmasıdır. Bu duruma revaskülarizasyon yani yeniden damarlanma denir ve tüm yaralanmalardan sonra oluşur. Yara iyileşmesinin normal bir dönemidir. Oluşan pembeliğin sorunsuz şekilde % 100 düzeleceğinden emin olabilirsiniz. Oluşan kırmızılığın gerileyip etraf deri rengine bürünme süresi kişinin bünyesine göre değişir.

    Hastaların çoğunda 8-10 haftada düzelir, seyrek de olsa beyaz tenli bireylerde bu süre 7-8 ayı bulabilir. Sebebi bilinmese de bazı kişilerde bu süre 2 yıla kadar uzayabilir ama çok çok seyrek rastlanan bir durumdur. Yüzün ön kısmında iyileşme en hızlıdır gövdede bu süre daha uzundur ama son hali mutlaka normal deri rengidir.

    Aslında basit bir sivilceden ağır yaralanmaya kadar neredeyse bütün yaralanmalarda iyileşme süreci şöyledir
    – İyileşmenin %90’lık kısmı 8-10 haftada tamamlanır.
    – %95’lik kısım için 8 ay geçmesi gerekir.

    İyileşmenin son hali yani % 100 yakın iyileşme için gereken süre iki seneye yakındır.

    Süreler böyle uzun olsa da hasta ilk iki haftadan sonraki değişimi zor fark eder iki aydan sonraki değişimi anlaması mümkün değildir çünkü yukardaki verilen sürelier dokunun mikroskopik incelenmesiyle ortaya konmuş sürelerdir.

    Ben Alındıktan Sonra Ne Kadar İz Kalır?

    Çukurluk veya izin nedeni doku alınmasıdır. İz bütün yaralanmalarda kaçınılmaz sondur, bazı internet sitelerinde ve google reklamlarında “iz kalmadan ben tedavisi” okuyabilirsiniz bu düpedüz yalandır ve normal bir hekimin asla söylemeyeceği bir sözdür. Bu sözü söyleyen kişinin tek derdi sizi kandırıp cebinizdeki parayı almaktır ama emin olun size yalan söylemeyenlerden daha fazla üzülmenize neden olurlar.

    Ben derinin derin tabakalarına ilerliyorsa oluşacak iz de çukur da derine inmeyene kıyasla daha fazla olur. Burada yöntemin, uygulayıcının tecrübesinin önemlidir ancak kişinin iyileşme yeteneği de önemlidir. Ben derinin alt tabakalarına kadar inmiyorsa işlem yapılırken titiz davranılır, tabakalar çok ince şekilde alınırsa genellikle sohbet mesafesinden algılanmayacak düzeyde belirsiz ya da çok belirsiz bir iz kalır.

    Ben Tedavisi Sonrası Leke Oluşumu

    Bu konuda tecrübeli doktorlar derin çukur kalmasını engellemek için mümkün olduğunca yüzeyel çalışır, bu sebeple işlemden 8 hafta kadar sonra % 3 ihtimalle belirsiz kahverengi lekeler olabilir. Bunun nedeni yüzeyel çalışmaktır, derin çalışılırsa leke oluşmaz ama rahatsız edici çukurluk olabilir. Lekenin oluşumu tekrarladığı anlamına gelmez ikinci sean gerektiği anlamına gelir. 8 hafta ya da daha sonraki dönemde gerekirse ikinci seans yapılır. Bu ihtimal ortalamada % 3 dolaylarındadır. İdea Klinik şubelerinde ikinci seanslardan ücret alınmaz. Burada amaç en iyi sonucu almaktır.

    Ben Alındıktan Sonra Tekrar Eder mi?

    Doğru yöntemle uygun şekilde alınan ben asla tekrar etmez. Önemli olan iki faktör doğru yöntem seçilmesi ve uygulayan doktorun tecrübesidir. Gittiğiniz klinikte tüm yöntemlerin uygulandığından emin olmalısınız yoksa klinikte hangi yöntem varsa o yönteme ikna edilirsiniz. Yani benin yapısına göre değil kliniğin donanımına göre teknik seçilmiş olur ki bu sizin değil kliniğin avantajına bir durum olur.

    Ameliyatla benin alınması biraz daha farklı bir durumdur, alan cerrah kenarlarda bene ait hücreler bıraktıysa tekrar ortaya çıkabilir ancak bu önemsenmeyecek kadar seyrek görülen bir durumdur ve tekrar tedavi gerektirir.

    Ben aldırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler yazımızda tüm ayrıntıları ile ele alınmıştır. IDEA Klinik olarak gelişmiş yöntemlerle ameliyatsız ben tedavisi yapmaktayız.

  • Ben Tedavisi Nasıl Yapılır? Ameliyatsız Ben Aldırma Yöntemleri

    Ben aldırma tekniklerini ayrıntılı olarak yazımızda ele alacağız. Ameliyatsız ben tedavisi tekniklerini sizlere sırasıyla anlatacağız.

    Ben tedavisi işlemi için en pratik yöntem buharlaştırma yöntemi olarak da bilinen radyo frekans yöntemi olup, ortalama 3 dakika kadar kısa sürede tamamlanabilmektedir. Hep birlikte kullanılan tüm yöntemleri sırasıyla görelim. Lütfen yazımızı tamamen okuyun ve sonrasında en doğru tedavi kararını verin.

    ameliyatsız ben tedavisi nasıl yapılır

    Ben Aldırma İçin Kullanılan Tüm Yöntemler Nelerdir?

    Ben aldırma için uygulanan teknikler ameliyat, krioterapi(dondurma), lazer, elektro koter, plazma ve radyo frekanstır.

    Ücretsiz ben muayenesi için bilgi almak ve görüşmek isterseniz uzmanımız size yardımcı olabilir. WhatsApp’tan hemen yazabilirsiniz.

    Ben Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Ben aldırma işlemi eski zamanlardan beri kullanılan bir tekniktir. Ameliyatta amaç beni kesi yapılarak vücuttan çıkarılmasıdır. Benin alınması açısından başarılı bir tekniktir.

    Ben ameliyatı çoğu zaman benden daha büyük bir ize neden olmasından dolayı tercih ve tavsiye edilmez.

    Ayrıca ben ameliyatı yalnızca ciltten kabarık ve büyük benlere uygulanabilir. Yüzeysel ve küçük çaplı benler için ameliyat uygulanamaz.

    Ben ameliyatının dezavantajlı olmasından dolayı ameliyatsız ve iz bırakmayan ben tedavileri gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle ameliyatlı ben tedavisi güncelliğini yitirmiştir. Günümüzde uygulayıcısı yok denecek kadar azdır.

    ben tedavisi nasıl yapılır

    Krioterapi (Dondurma) Yöntemiyle Ben Tedavisi

    Genellikle dermatoloji uzmanlarının tercih ettiği bir tedavi tekniğidir. Krioterapi tekniğinde bene sıvı azot uygulanarak -90 derecelere kadar soğutulur. Soğuyan benin protein yapısı değişir ve çürümeye başlar. Çürüyen ben birkaç gün içerisinde koparak düşer.

    Dikkat gerektiren bir tekniktir. Azot uygulaması dozunda yapılmaz ise ciltte istenenden dazla bölgede doku kaybı olabilir. Sağlıklı doku kaybı ise iz ve çukurluk oluşmasına neden olabilir.

    ameliyatsız ben tedavisinde patoloji mümkün mü

    Lazerle Ben Tedavisi

    Lazerle ben aldırma, oldukça pratik bir yöntemdir. Ancak tedavi edebildiği benler sınırlıdır. Lazerle yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benler tedavi edilebilmektedir. Kabarık ve açık renkli benlerin tedavisinde lazer cihazı yetersiz kalmaktadır.

    Plazma Yöntemiyle Ben Aldırma

    Tedavi elektrik bağlantısı olmayan kablosuz bir cihaz yardımı ile uygulanır. Kullanılan cihazın birçok markası olmasına rağmen en çok Plexr markası kullanılmaktadır. Bu nedenle tedavi sıklıkla Plexr tedavisi olarak da bilinmektedir.

    Tedavide cihaz bene dokundurulmadan yaklaştırılır. Bu esnada cihaz ile cilt arasındaki hava iyonize olur ve aradaki hava maddenin katı, sıvı gaz gibi dördüncü hali olan plazma şekline gelir. Ben bu plazma etkisi ile tedavi edilir.

    Ben tedavisinin yanı sıra leke tedavisi, kırışıklık tedavisi gibi uygulamalarda da plazma tedavisi kullanılabilmektedir.
    Yüzeysel benlerde etkili sonuçlar alınabilir. Ancak kabarık benlerde plazma tedavisi çok etkili olmamaktadır.

    Elektrokoter Tekniğiyle Ben Tedavisi

    Koter cihazı ile elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Bu sayede cihazın yüksek ısısı sayesinde ben de buharlaştırma yapılarak benler alınmaktadır. Kabarık ve yüzeysel benlerde uygulanabilmektedir.

    Koter cihazı gücü oldukça yüksek bir cihazdır. Bu nedenle ben alımında hassasiyeti ayarlanamaz ise kalıcı iz ve çukurluk kalmasına neden olabilir.

    Radyo Frekansla Ben Tedavisi (Buharlaştırma ile Ben Aldırma)

    Radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren cihaza radyo frekans cihazı ismi verilmektedir. Çalışma mantığı koter cihazı ile aynıdır. Ancak rf cihazı hassas şekilde ayarlanabilen bir cihazdır.

    Bu özelliği sayesinde benin üst katmanlarından çok hafif düzeyde buharlaşma yapılabilir.

    Radyo frekans tekniği kabarık ve yüzeysel bütün benlerde güvenle uygulanabilmektedir.

    Bu şekilde ince katmanlar halinde buharlaşma yapılması iz kalma riskini en aza indirmektedir. Alınan bazı benlerde iz kalmazken, bazı benlerde yalnızca konuşma mesafesinden belli olacak belirsiz bir iz kalabilmektedir.

    Benin hangi teknikle alınacağı benin yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle ben aldırmak için tercih edilecek klinikte bahsedilen yöntemlerin hepsinin mevcut olması faydalı olacaktır.

    Bu sayede size en uygun hangi teknik ise benlerinizi o teknikle aldırabilirsiniz.

    Ameliyatsız Ben Aldırmanın Avantajları

    Gelişen teknolojiler ve yeni yöntemler sayesinde ameliyatla ben alma büyük oranda terk edilmiştir. Kanser olduğu kesinleşmiş benler dışındakilerde ameliyat uygulaması devlet hastaneleri ve “ameliyat” kelimesinin büyüsünü kullanarak daha fazla ücret almayı planlayanlar dışında pek uygulaması kalmamıştır.

    Ameliyatsız ben tedavisinin şu avantajları vardır;

    • Ameliyat izi kalmaz.
    • Dikiş izi kalmaz.
    • Dikiş olmadığı için dikiş aldırılmaz.
    • Ameliyat yeri bakımı ve pansuman gerekmez.
    • Banyo için dikişlerin alınması beklenmez, ertesi gün banyo yapılabilir.
    • Dikilirken çekilmeye bağlı deformasyon gelişmez.
    • İz ya hiç kalmaz ya da minimal iz kalır.
    • İşlem sonrası ağrı olmaz.
    • İyileşme daha hızlıdır.

    Benler İçin Bitkisel Tedavi Var mı?

    Ben yapısal bir sorundur ve uzaklaştırmanın çeşitli yolları vardır. Bitkilerle beni yakmak teknik olarak imkansızdır ancak bazı merdiven altı üretim yapan uyanık şarlatanlar “bitkisel” diyerek asitli solüsyon satmaktadır.

    Asitle yakmak mümkündür ancak asidin değdiği her nokta yanacağı için çok risklidir ve abartılı iz kalmasına neden olur.

    Ne yazık ki saf insanlar “bitkisel ben kremi” adıyla satılan bu tür ürünlerle mağdur olmaktadır.

    Ben Tedavisinin Yan Etkileri Var mı?

    Belirlenmiş bir yan etkisi yoktur, derinliği fazla olan benlerin tedavisinden sonra çukurluk kalabilmektedir, çok seyrek gördüğümüz bu durum aslında bir yan etki değil etkidir.

    Yine geçici pembelik olması da bir yan etki değil iyileşme sürecidir.

    Ben Takibi ve Ben Haritası Nasıl Yapılır?

    Bazı klinikler ilk muayenede görüntüleri belli bir düzen içinde kaydeder ve işaretler, bu işleme “ben haritası çıkarma” denir. Yine bazı klinikler bu kayıt üzerinden hastayı 6 ayda bir kontrole çağırıp durumu değerlendirmektedirler.

    Bu yaklaşım hasta açısından hem her 6 ayda bir muayene ücreti ödeyerek ekonomik kayba hem de her kontrol öncesi “acaba kanserleşti mi?” tedirginliğine sebep olmaktadır.

    Bu şekilde hastayı oyalamak yerine tedavi edip hem risklerden kurtulmak hem de tedirginliği ortadan kaldırmak daha mantıklı bir yaklaşımdır.

    Ben Tedavisi Sonrası Çukur Oluşur mu?

    Ben deri altına kadar büyümüşse minimal bir iz kalabilir. Derinliği fazla olmayan benler alındığı anda biraz çukur görünür, bunun sebebi bir tabakanın eksi olmasıdır, vücut tarafından iyileşme sağlanırken eksik deri tabakası tamamlanır ve genellikle fark edilir çukurluk kalmaz.

    Burada kullanılan teknoloji ve doktorun bu konudaki tecrübesi önemlidir.

    Ben Aldırma İçin Yaş Sınırı Var mı?

    Tedavide yaş sınırı yoktur, her yaşta yapılabilir. Burada önemli olan benin cinsi ve yapısıdır. Mesela küçük bir damar beni varsa ve anne baba büyüdüğünü fark ediyorsa çocuk 1-2 aylıkken bile tedavi yapılabilir hatta büyümemesi için yapılması mutlak gereklidir. Aile onayıyla büyümeden yok edilir.

    Ama basit ve küçük bir bense ve ne aile ne de çocuk rahatsız değilse çocuğun kendi karar vereceği yaşa kadar beklenebilir.

    Bazen sosyal endikasyonla da yapılabilmektedir mesela 8 yaşında ilkokula giden bir çocukta normal şartlarda ben tedavisi çok gerekli değildir ama çocuğun arkadaşları dalga geçiyorsa veya “benli” gibi lakap takıyorlarsa çocuk küçük de olsa bundan rahatsız olabilir. Bu gibi durumlarda bekletmek gereksizdir, tedavisi yapılmalıdır.

    Ben Tedavisi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?

    Ben tedavisi işlemi dermatoloji uzmanları, plastik cerrahlar ve genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktorun branşı kadar tecrübesi de önemlidir.

    Bu nedenle doktor tercih edilirken ben tedavisi alanında uzmanlaşmış ve bütün teknikleri kullanabilen bir doktor tercih edilmelidir.

    IDEATIP’ın tüm şubelerinde konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmakta olup ameliyatsız tedaviler için gerekli bütün donanımlara sahiplerdir.

    Ben Aldırmak Kanser Yapar mı?

    Ben aldırmanın kanser yapacağı yalnızca kulaktan kulağa yayılan geçersiz bir bilgidir. Benin hangi teknikle olursa olsun alınması kansere neden olmaz. Bilakis benin alınması ilerleyen zamanlarda oluşabilecek bütün kanserleşme risklerini de ortadan kaldırmaktadır.

    Ayrıca kanser tespit edilen benlerin tedavisi de benin alınması şeklinde yapılmaktadır. Bu nedenle ben alımı kanserleşme yapar bilgisi tıbbi olarak geçerli değildir.

    Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır, Tedavisi Yapılır mı?

    Tüm doku ve organ kanserlerinde olduğu gibi anlamanın en etkili yolu parça alıp incelenmesidir, ancak bu şekilde kanser olduğu kesinleştirilebilir.

    Bu cümleden “her benden parça alınmalıdır” sonucu çıkarmak yanlış olur çünkü 22 yıl içinde yaptığımız on binlerce benler arasında çok kötü huylu olan bu güne kadar 2 kişide, kötü huylu kabul edilen ama % 100 başarıyla tedavi edilen kanser ise 15 civarı kişide görülmüştür.

    Halk arasındaki yanlış paylaşımlar dolayısıyla çok az insanın öldüğü malgin melanom ve hiç ölüme neden olmayan ben kanseri BCC konusu her yıl binlerce insanın öldüğü akciğer kanserinden daha çok bilinmektedir.

    Muayene veya dermatoskopla muayenede kanser olabileceği konusunda şüphe oluşursa biyopsi denilen parça alınır ve patolog tarafından incelenerek kesinleştirilir.

    Şüphe olmadığı halde hasta emin olmak için parça alınıp incelenmesini isteyebilir bu durumda tereddütsüz biyopsi alınır ve inceletilir.

    Ben kanserlerinin hepsi tedavi edilebilir, tedavide % 100 başarılı sonuç alınabilen kanser türü olduğu gibi başarının daha düşük olduğu kanser türleri de vardır.

    Ben Tedavisi Nerede Yapılır?

    Ben aldırma işlemi konusunda tecrübeli olan tüm doktorların, gerekli donanımlara sahip muayenehanelerinde, kliniklerinde ya da hastanelerinde yapılabilir.

    3-5 dakika kadar kısa bir sürede gerçekleştirilen bu tedavinin ardından herhangi bir istirahat, pansuman ya da benzeri ihtiyaçlara gereksinim duyulmaz. Kişi günlük hayatına sorunsuz devam edebilir.

    Tedavi olmak için Türkiye’nin 4 büyük şehrinde 6 klinikle hizmet vermekte olan IDEATIP tercih edilebilir.

    Yıllardır binlerce ben tedavisi gerçekleştiren kliniklerimizde görev alan genel cerrahi uzmanları ben aldırma konusunda gerekli tüm tecrübeye ve donanıma sahiptir.

    Ben Aldırmak Tehlikeli mi?

    Halk arasında “beni aldırırsan kanserleşir” gibi tamamen akla, bilime aykırı bir inanış vardır. Aslında tam tersidir beni aldırırsanız o benin kanserleşme riskini ortadan kaldırmış olursunuz, olmayan ben kanserleşemez.

    Normal derinin de kanserleşme riski olduğu göz ardı edilmemelidir ancak koyu renkli benler güneşin zararlı ışığını daha fazla tutar ve kanserleşme riski deri renginde olanlardan daha fazladır. Hangi renk veya çeşit olursa olsun alındığında kanserleşme riski ortadan kaldırılır.

    Ben Aldırmak Acıtır mı?

    Genellikle uyuşturucu yapmayı gerektirmeyecek kadar hafif bir acı olur ancak hasta canı tatlı biriyse ve “uyuşturulsun istiyorum” derse uyuşturmaktan daha az acısa da uyuşturulabilir.

    Her ne kadar çok az acısa da göz kapağı gibi reflex olarak hareket ettirilen bölgelerde uyuşturmak doğru bir yaklaşım olur, bunun dışındaki bölgelerdekileri uyuşturmak bölgeyi şişirerek yanıltıcı olabileceğinden uyuşturmadan yapmak daha doğru olur.

    Ben Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?

    Ben tedavisi olmak için tedavi ücretleri sayfasını ziyaret edebilir veya 0542 621 08 88 numaralı telefonumuza WhatsApp üzerinden görsel göndererek ücret bilgisi alabilirsiniz. Doktorlarımız görseli inceleyerek ben aldırma fiyatları hakkında bilgilendirme yapacaktır.

    Vücutta Ben Çıkması Normal mi, Ne Yapılması Gerekir?

    Hayır normal bir durum değil. Deriyi oluşturan katmanların deformasyonu sonucu o katmanın aşırı büyümesiyle veya deriye rengini veren melanocit adlı hücrelerin fazla melanin salgılaması sonucu tümör benzeri yapılar oluşur.

    Bu durum normal değildir ama ciddi bir sorun da değildir.

    Yapılacak şey her ben için en uygun yöntemle alınmasıdır. Görsel olarak rahatsız etmiyorsa alınmaması da ciddi sorun çıkarmaz.

    Ben Aldırma Sonrası Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

    Ameliyatsız ben tedavisi sonrasında takip eden bir gün yüzünüze su değdirmemeniz ve kabuk oluştuysa asla yolmamanızdır. Oluşan kabuğun kendi kendine düşmesi beklenmelidir.

    Ben aldırdıktan bir gün sonra makyaj yapmanızda bir sakınca yoktur. Cildiniz lekelenmeye müsaitse güneş kremi kullanabilirsiniz.

    Sonuç Olarak:

    Yüzdeki, boyundaki yada vücudun herhangi bir yerindeki siyah ben, kahverengi, çıkıntılı yada yüzeysel ben ayırt etmeksizin tüm benler ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

    Radyo frekans ben aldırma konusunda oldukça etkili ve başarılı bir yöntem olup tüm IDEA Klinik şubelerinde etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

    Ben aldırma işlemi benin yapısı, sayısı ve boyutuna göre değişiklik gösterse de tek bir ben tedavisi ortalama 2-3 dakikada tamamlanabilmektedir.

    Ben sildirme için araştırma yapan hastaların bir çoğu dikişli ben aldırma, küçük ben aldırma, siyah ben aldırma gibi aramalar yapmaktadır.

    Tüm benlerin tedavisi ameliyatsız olarak herhangi bir risk içermeden pratik şekilde yapılabilmektedir. Ancak uygulamayı yapacak klinik yada doktor iyi araştırılmalıdır.

    Bilimsel Referanslar:
    1- Viana, ACL, Gontijo, B., & Bittencourt, FV (2013). Dev konjenital melanositik nevus. Anais brasileiros de dermatologia , 88 , 863-878.

    2- Hu, XG, Ma, HH, Zhao, YY ve Yang, QH (2009). Çeşitli fasiyal nevüslerin tedavisine yönelik kapsamlı cerrahi yaklaşımlar. Çin Tıp Bilimleri Dergisi , 24 (2), 127-129.

  • Ben Aldırmak Zararlı mıdır? Ben Aldırınca İz Kalır mı?

    Bu yazımızda ben aldırma ile alakalı en çok merak edilen soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Ben aldırmak isteyenlerin aklına en çok takılan sorular şunlardır;

    • Ben aldırma teknikleri nelerdir?
    • En iyi ben aldırma tekniği hangisidir?
    • Ben aldırmak için hangi doktora/bölüme gidilir?
    • Ben aldırınca iz kalır mı?
    • Ben aldırmak zararlı mıdır? Kansere neden olur mu?
    • Kanserleşme riski olan benler nasıl anlaşılır? Kanserli ben nasıl tedavi edilir?
    • Yazın ben tedavisi yapılır mı?
    • Ben aldırdıktan sonra tekrar çıkar mı?
    • İlaçla ya da doğal ürünlerle ben tedavi edilebilir mi?

    ben tedavisi iz bırakır mı

    Ben tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemleri, avantajları ve dezavantajlarını ben aldırma sayfamızda inceleyebilirsiniz.

    Ben Aldırma Teknikleri Nelerdir?

    Ben ameliyatı, krioterapi, lazer, plazma, koter ve radyo frekans olmak üzere benler 5 farklı teknikle alınabilir.

    Ben ameliyatı benin cerrahi yolla kesilerek alınmasıdır. Yalnızca deriden kabarık et benlerinde uygulanabilir. Kesi yapıldığı için bazen ben kadar bazen bende daha fazla dikiş izi kalmasına neden olur. Bu nedenle ben alma teknikleri arasında en dezavantajlı olan yöntemdir.

    Benler genellikle estetik kaygıya neden olduğu için aldırılmak istenir. Ancak ameliyat sonrasında ciddi boyutlu bir iz kaldığı için estetik kaygı tamamen ortadan kalkmaz.

    Krioterapi bene sıvı azot uygulanarak soğutulup çürüyerek düşmesini sağlayan bir yöntemdir. Krioterapi tekniğinde uygulanan sıvı azotun deride ne kadar hasara neden olacağı tam kestirilemeyebilir.

    Azot istenenden fazla alana etki ederek sağlıklı doku kaybına neden olarak iz ve çukurluk oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle benlerini krioterapi tekniği ile aldırmayı tercih edenlerin mutlaka çok tecrübeli bir doktor tercih etmesi gerekir. Yoksa tedavi sonrasında çukurluk veya izle karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca yüzeysel olan benlerin tedavisinde uygulanamadığı için tedavi alanı sınırlıdır.

    Lazer cihazı sağlık ve güzellik alanında çok fazla kullanılmaktadır. Benlerin alınması da bu alanlardan birisidir. Lazer cihazı ile ben dokusu buharlaştırılarak ben alınır. İşlem sonrasında hafif bir pembelik kalabilir. Bu pembelikte 1 2 hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Lazerle yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benler alınabilmektedir. Ciltten kabarık ve açık renkli lezyonlarda lazer ışını yetersiz kalmaktadır.

    Koter cihazı yüksek ısı enerjisine sahip bir cihazdır. Yüksek ısısı sayesinde ameliyatlarda cerrahlar tarafından neşter mantığı ile kullanılmaktadır. Aynı şekilde yaydığı yüksek ısı sayesinde ben alma işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bene dokundurulduğu zaman ben dokusunda buharlaşma sağlamaktadır. Ancak koter cihazı çok güçlü bir cihazdır. Bu nedenle dikkatle kullanılmalıdır. Yüksek ısısı sağlıklı doku kaybına neden olabilir. Yani ben buharlaştırılırken iz kalabilir.

    Radyo frekans cihazı koter cihazı ile benzerdir. Her isi cihazda yüksek ısı yayar. Ancak enerjileri farklıdır. Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Yüksek ısı yayabilir ancak buna rağmen oldukça hassas bir şekilde ayarlanabilir. B sayede ben dokusunda çok ine tabakalar halinde buharlaşma yapılabilir. Böylece iz kalma riski minimuma indirilmiş olur.

    En İyi/Avantajlı Ben Aldırma Tekniği Hangisidir?

    EN avantajlı ben aldırma tekniği kişiye en uygun olan yöntemdir. Sorunun net bir cevabı yoktur. Bu nedenle ben aldırmak için gidilen klinikte mutlaka bütün teknikler bulunmalıdır. Aksi halde size en uygun olan yöntem yerine kliniğin herkese uyguladığı yöntemle benlerinizi aldırmanız gerekir.

    Ben Aldırma İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar?

    Ben alma işlemi dermatoloji uzmanları, plastik cerrahlar ve genel cerrahi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Doktorun branşı kadar tecrübesi de önemlidir. Bu nedenle doktor tercih edilirken ben tedavisi alanında uzmanlaşmış ve bütün teknikleri kullanabilen bir doktor tercih edilmelidir.

    Ben Aldırınca İz Kalır Mı?

    İz kalıp kalmayacağı benin hangi teknikle alındığı ve uygulayan doktorun tecrübesi ile doğrudan alakalıdır. Örneğin ameliyatla alınan bir bende iz kalmama ihtimali yoktur. Ancak radyo frekansla ben alımında doktor tecrübeli ise ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinden belli olabilecek hafif bir iz kalabilir.

    Ben Aldırmak Zararlı Mıdır? Kansere Neden Olur Mu?

    Ben aldırmanın zararlı olduğu, kanserleşmeye neden olduğu tıbbi olarak geçerliliği olmayan bir bilgidir. Ben aldırmanın herhangi bir zararı yoktur. Aksine ilerde benin kanserleşme riskini tamamen ortadan kaldırmaktadır.

    Kanserleşen Benler Nasıl Anlaşılır?

    Zaman içerisinde benin renginde, boyutunda, simetrisinde değişiklikler olması kanserleşme riskini düşündürür. Benlerde zaman içerisinde değişim görülüyorsa, boyutu zamanla büyüyorsa, 6mm den büyükse ve ben yapısal olarak asimetrik ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.

    Kanserli Ben Nasıl Tedavi Edilir?

    Kanserli benin ben alma tekniklerinden herhangi biri ile alınması kanseri ortadan kaldırır. Ek olarak herhangi bir tedavi gerekmez.

    Yazın Ben Tedavisi Yapılır Mı?

    Evet. Ben tedavisi her mevsimde yapılabilir. Yalnızca yazın güneş koruyucusu kullanılması önerilmektedir.

    Ben Aldırdıktan Sonra Tekrar Çıkar Mı?

    Hayır. Ancak iz kalmaması için bazı benlerde derine inmeden tedavi yapılır. Bu tür durumlarda cilt kendini tamir ederken altta kalan ben dokuları yüzeye çıkabilir. Bu aşamada rötuş yapılır. Rötuş yapıldıktan sonra yani ben alma süreci tamamladıktan sonra alınan ben tekrar çıkmaz.

    İlaçla Ya Da Doğal Ürünlerle Benler Yok Edilebilir Mi?

    Benin yok olmasını sağlayacak maddenin asidik özelliği olmalıdır. Aksi halde ciltte herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bu tür ilaçlar ciltte yanıklara neden olabilir. Hatta büyük ölçüde yanık ve sağlıklı doku kaybına neden olur demek daha doğru olur. Bu nedenle kişilerin evde bu tür uygulamaları yapması doktorlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Aksi halde benden kurtulmaya çalışırken benden daha büyük bir iz oluşmasına neden olunabilir.

  • Ben (Nevüs) Nedir, Neden Olur?

    Ben toplumda neredeyse herkeste olan bir cilt lezyonudur. Bu nedenle az çok herkes benlere aşinadır. Bazı insanlarda küçük küçük birçok ben varken bazı insanlarda ise büyük tek bir ben bulunabilir. Bu yazımızda benlerin ne olduğundan ve neden oluştuğundan, kanserle ilişkisinden ayrıntılı olarak bahsedeceğiz.

    ben nedir neden olur

    Ben Nedir, Nasıl Oluşur?

    Halk arasında ben olarak bilinen cilt lezyonları tıbbi olarak nevus olarak adlandırılır.

    Vücudumuzda melanosit isminde hücreler bulunmaktadır. Bu hücreler melanin adı verilen madde üretiminde sorumludur. Melanin maddesi ciltte renk düzenini sağlar. Bu hücrelerin belli bir alanda toplanması benlerin oluşmasına neden olmaktadır.

    Ben oldukça sık karşılaşılan bir cilt problemidir. Bazı benler doğuştan bulunur bazı benler ise sonradan gelişir. Yapılan çalışmalar doğuştan olan benlerin her 100 bebekten 1’inde görülebileceğini tespit etmiştir.

    Danimarka’da yeni doğan bebeklerde ben görülme oranlarının araştırıldığı bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada rastgele 314 bebek seçilmiş ve doğumdan sonraki 96 saat içine ben oluşumu olup olmadığı kontrol edilmiştir. Bebeklerde 3 tanesinde (%1inde) doğumla birlikte nevus oluşumları tespit edilmiştir.

    Benlerinizi ameliyatsız yöntemlerle aldırmak için ben tedavisi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

    Doğuştan var olan benlerin araştırıldığı başka bir çalışmada Oxford’daki bir doğum hastanesinde dünyaya gelen 1012 bebek incelenmiştir. Bebeklerde 12 tanesinde yani %1.2 tanesinde doğuştan ben lezyonları bulunduğu tespit edilmiştir.

    Ben Türleri Nelerdir?

    Benler doğuştan olabilir ya da sonradan oluşabilir. Özelliklerine ve yapısına göre benler çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Benler genel olarak 3 grupta incelenmektedir. Bunlara tıp literatüründe malenositik nevusler ismi verilmektedir. Bunlar;

    – Edinsel Melanositik Nevus
    – Konjenital Melanositik Nevus
    – Diğer Nevusler

    Edinsel Melanositik Nevusler

    Hayatın ilk yıllarında ortaya çıkan nevuslerdir. 30 lu yaşlara kadar artış gösterip sonrasında azalabilirler. Genellikle 20li yaşlarda maksimum sayısına ulaşırlar. Bir bireyde ortalama 40 adet ben bulunması normal kabul edilir.

    Konjenital Melanositik Nevus

    Kişilerde doğuştan bulunan benlerdir. Ortalama olarak her yüz bebekten birinde konjenital nevusler görülebilmektedir. Benler genel olarak iyi huylu olmasına karşın doğuştan ve büyük çaplı olan olanlarda kanser gelişme riski bulunmaktadır.

    Diğer Nevusler

    Diğer nevusler ise tıbbi olarak farklılıklar gösteren çeşitli benleri içermektedir. Bunlar;displastik, common, hola, blue, miescher, meyerson, spitz, red ve köklü nevus gibi benlerdir.

    Benler Kansere Neden Olur Mu? Kanserleşen Benler Nasıl Ayırt Edilir?

    Benleri büyük çoğunluğu iyi huyludur. Ancak nadir de olsa kanserleşme eğiliminde olan benler bulunmaktadır. Bu benlerin tespit edilmesi için ABCDE kuralına başvurulmaktadır. Kural 1985 yılında ABCD olarak ilk defa tanınmış 2004 yılında ise ABCDE olarak genişletilerek literatüre girmiştir.

    Bu kural sayesinde kanserleşme riski olan benler tespit edilerek tedavi edilebilir.

    A ( Asimetri ): Benin bir yarısının diğer yarısı ile aynı olmaması yani asimetrik bir şekle sahip olması kanserleşme riski bulunduğu anlamına gelmektedir.

    B Border (Sınır): Benin sınırlarının düzensiz olması kanserli benlere ait bir özelliktir. Bu nedenle risk oluşturmaktadır.

    C Color ( Renk) : Benin kendi içerisinde renk düzensizlikleri bulunması da risk oluşturmaktadır.

    D Diameter (Boyut): 6mm den büyük olan benlerde kanserleşme riskinden şüphelenilmektedir. Ayrıca zaman içerisinde büyüme eğiliminde olan benlerde risk oluşturmaktadır.

    E Evolving ( Değişim): Benin yapısında, boyutunda ve renginde zaman içinde değişim gözlenmesi risk oluşturmaktadır.

    ABCDE kuralının bir veya birkaç maddesine uyum sağlayan benlerde kanserleşme riski olmasından şüphelenilir. Bu nedenle bu özellikleri taşıyan benler için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

    Kanserli Ben Nasıl Tespit Edilir?

    ABCDE kuralına göre riskli bulunan benlere kesin tanı konulması için patoloji uygulaması yapılmaktadır.

    Patoloji uygulaması için genellikle ameliyatla benden parça alındığı düşünülür. Ancak patoloji için ameliyata ya da bene kesi uygulanmasına gerek yoktur.

    Patoloji incelemesi için dermal punch adi verilen cihaz yardımı ile benin üst kısmından ince bir doku alınır. Alınan ince doku laboratuvara gönderilerek incelemesi yapılır.

    Ben Kanatılırsa veya Koparsa Ne Olur?

    Ben normal derinin katmanlarından bazılarının kontrolsüz büyümesi veya gelişmesiyle ortaya çıkar yani normal deriye akın bir yapısı vardır doğal olarak yaralanarak kanarsa normal derideki yaralanmadan farklı düşünülmez ve yara bakımı yapmak yeterlidir.

    Ben dış etkilerle kopup düşerse bir miktar kanama olur ki bu önemsiz bir durumdur, ben koptuğunda tabandaki tutunduğu alandan yeniden ortaya çıkması beklenir, benin kopması tam tedavi olduğu anlamına gelmez. Benzer şekilde kökünden bağlanarak düşürülen benlerin de tekrar oluşması beklenir.

    Benler Ne Zaman Tehlikeli Olur?

    Benler genellikle her zaman tehlikelidir ama bu tehlikeyi abartmaya gerek yoktur çünkü normal deri de kanserleşebilir yani normal deri de tehlikelidir. Ancak güneşi dik gören vücut bölgelerindeki koyu renkli benler güneşin zararlı ışınlarına daha fazla maruz kalacağı için daha riskli denebilir.

    Bunun dışında benin şekil değiştirmesi, kenarlarında düzensizlikler ortaya çıkması, her zamankinden daha hızlı büyümesi, üzerinde 1-2 haftada tamamen geçmeyen yara çıkması kanserleşme bulgusu olabileceğinden tehlikeli hale geldiği düşünülmelidir.

    Özellikle orta yaş ve üzerinde güneşi gören alandaki benlerin üzerinde yara çıkması BCC (bazal cell carcinom) denilen kanseri akla getirilmelidir çünkü deri kanserleri arasında en sık karşılaşılanı BCC dir.

    Ben için Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

    Ben normalde vücutta olmaması gereken bir sorundur. Her ne kadar yüksek risk taşımasa da özellikle koyu renkli olanlar risk grubuna sokulur. Vücut için gerekli olmadığından her ben aldırılmalıdır ve bunun için doktora gidilmelidir, bu acil olmayıp keyfe keder gidilebilir.

    Ancak var olan benlerde şu değişikler fark edilirse vakit kaybetmeden uzman doktor görüşü alınmalıdır.

    • Renkli benlerin kenarlarında küçük çıkıntılar şeklinde kenar düzensizliği gelişmesi
      Alışılmıştan daha hızlı büyümesi
    • Koyu renge doğru kısa sürede renk değiştirmesi
    • Yüzeyinde yara oluşması
    • Basit travmalarla kanaması
    • Ağrı eklenmesi
    • Benin etrafında ya da lenf dolaşımının devam ettiği uzak mesafede bezeler çıkması
    • Ailede deri veya ben kanseri öyküsü olması

    Gibi durumlarda uzman görüşü alınmalı onun önerisi (takip, biyopsi, tedavi vs) doğrultusunda hareket edilmelidir.

    Kaynakça:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3655021
    Kroon, S., Clemmensen, O. J., & Hastrup, N. (1987). Incidence of congenital melanocytic nevi in newborn babies in Denmark. Journal of the American Academy of Dermatology, 17(3), 422-426.

    Goss, B. D., Forman, D., Ansell, P. E., Bennett, V., Swerdlow, A. J., Burge, S., & Ryan, T. J. (1990). The prevalence and characteristics of congenital pigmented lesions in newborn babies in Oxford. Paediatric and perinatal epidemiology, 4(4), 448-457. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2267186

  • Plazma İle Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Ben yani tıp dili ile nevüsler estetik açıdan rahatsızlığa neden olabilen cilt lezyonlarıdır. Benler cildimize rengini veren melanin isimli hücrelerin kontrolsüz olarak bir araya toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkan dokulardır. Bazı benler yüzeysel bazı benler ise ciltten kabarık et benleri şeklindedir.

    Estetik açıdan rahatsızlık veren benlerin tamamı ameliyatsız yöntemlerle, kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız ben tedavi yöntemlerinden en sık kullanılanlardan birisi de plazma ile ben aldırma yöntemidir. Bu yazımızda İstanbul İdea Klinikte görev yapan medikal estetik uzmanı Op. Dr. Atilla Kaya Plazma ile ben sildirme ile ilgili en sık sorulan soruları cevaplandıracaktır.

    plazma ile ben tedavisi nasıl yapılır

    Plazma (Plexr) İle Ben Aldırma

    Plazma ile ben aldırma ameliyatsız yani kesi ve dikiş olmadan uygulanan bir yöntemdir. Halk arasında plexr ile ben aldırma, plexr ile ben sildirme şeklinde de anılabilmektedir.

    Plazma ile ben sildirme cerrahi yöntemlerle ben tedavisine göre oldukça avantajlıdır.

    Plazma yöntemi ile ben silme işleminde amaç cildin üst yüzeyinde bulunan ve cildin renginden farklı olan dokuların buharlaştırılarak ciltten uzaklaştırılmasıdır. Plazma yöntemi sayesinde ciltte bulunan renkli melanin dokuları kontrollü bir şekilde, sağlıklı dokular zarar görmeden buharlaştırılabilmektedir.

    Plazma yöntemi elektor koter ve radyo frekans cihazına benzer bir etkiye sahiptir. Ancak elektro koter ve rf yöntemi ile ben aldırma işleminde cihazlar ben dokusuna temas edilerek tedavi uygulanır. Plazma yönteminde ise plexr cihazı ben dokusuna yani cilde temas etmez. Cilde yaklaştırılan plazma cihazı sayesinde cilt ve cihaz arasında kalan hava plazmaya dönüşmekte ve bu sayede istenmeyen ben dokusunun ciltten buharlaştırılmasını sağlamaktadır.

    plazma yöntemiyle ben tedavisi

    Hangi Benler Plazma Yöntemi İle Alınabilir?

    Benlerin birçok farklı türü bulunmaktadır. Genel olarak kabarık (yani ciltten çıkıntı halinde olan et benleri) ve yüzeysel (leke şeklinde) olan benler olarak ikiye ayrılmaktadır.

    Plazma cihazının gücü RF cihazına göre daha düşüktür. Bu nedenle et benlerinin tedavisinde plazma cihazı pek tercih edilmez. Cihazın gücünün düşük olması et beni tedavisinin uzun sürmesine neden olmaktadır. Bu dezavantaj yüzünden et benlerinin tedavisinde plazma yöntemi tercih edilmez. Et benleri ameliyatsız olarak RF (radyo frekans) yöntemi ile alınmaktadır.

    Yüzeysel, ciltten hafif kabarık benlerin tedavisinde ise plazma yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Güneş lekesi gibi yüzeysel cilt lezyonlarının tedavisi de plazma yöntemi ile güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

    Plazma ile Ben Sildirmenin Avantajları

    Yüzeysel benlerin silinmesinde en sık kullanılan yöntemlerden birisi plazma tedavisidir. Plazma yönteminde ciltte herhangi bir kesi ve dikiş olmaması sayesinde tedavi sonrasında iz kalma riski yok denecek kadar azdır.

    Plazma ile ben tedavisi tecrübeli biri tarafından yapılırsa ben aldırma sonrasında ya hiç iz kalmaz ya da ancak konuşma mesafesinde dikkatle bakınca belli olabilecek hafif bir iz kalabilir.

    Plazma tedavisi oldukça pratik bir işlemdir. Çoğu zaman lokal uyuşturmaya bile gerek kalmadan birkaç dakika içerisinde uygulanabilmektedir.

    Ağrı eşiği düşük olan hastalarda talebe göre lokal uyuşturma yapılır. Bu sayede ben alma işlemi tamamen acısız bir şekilde gerçekleştirilebilir.

    Plazma ile ben tedavisi sonrasında cilt hızla iyileşir. Ve ben alınan yer kısa sürede cildin diğer kısımları ile aynı renge kavuşur.
    Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerinden birisi de krioterapi yani dondurma yöntemidir. Bu yöntemde ben dokusuna sıvı azot uygulanarak ben dokusunun çürütülerek ciltten uzaklaştırılması amaçlanır. Ancak bu yöntemde sağlıklı çevre dokuların zarar görme riski bulunmasından dolayı önerilmez.

    Plazma tedavisinde çevre dokuların zarar görme riski bulunmaz. Bu sayede iz kalma riski yok denecek kadar azdır.

    Plazma İle Ben Silme Nasıl Yapılır?

    Tedavi öncesinde herhangi bir ön hazırlık gerekmez. Alınacak ben dokusu ve çevresi antiseptik sıvı ile silinir. Daha sonra eğer hasta isterse lokal uyuşturma yapılır. İstemezse dire tedaviye başlanır.

    Plazma cihazı ile cilt yüzeyinde bulunan ben dokusu kontrollü bir şekilde kademeli olarak buharlaştırılır. İşlem benin büyüklüğüne göre saniyeler içerisinde ya da dakikalar içerisinde tamamlanır.

    Tedavi sonrasında doktorunuzun önereceği iz kremini kullanmanız yeterlidir.

    Ben Alındıktan Sonra İyileşme Süreci

    Ben alındıktan sonra işlem yapılan alan yara iyileşir gibi iyileşir. İlk olarak işlem yapılan alan kabuk bağlar. Daha sonra kabuk kendiliğinden düşer ve cilt kendisini toplayarak çevre dokularla aynı rengi alır.
    Yaranın kendi kendine iyileşmesine müdahale edilmemelidir. Kabuğun vaktinden önce kaldırılmaması gerekmektedir.

    Plazma ile Ben Aldırmanın Yan Etkisi Var Mıdır?

    Hayır. Plazma cihazı ile ben sildirmenin herhangi bir yan etkisi yoktur. Güvenle uygulanabilir.

    Ben Tedavinde Kullanılan Diğer Yöntemler Nelerdir?

    Ben tedavi yöntemleri lazer, plazma, radyo frekans, ameliyat ve krioterapi (dondurma) tedavisidir.
    Ameliyat ile ben aldırma yönteminde tedavi edilen benden daha dikkat çekici bir dikiş izi kalmaktadır. Bu nedenle ameliyat yöntemi önerilmemektedir.

    Krioterapi ile ben aldırma yönteminde ise uygulanan sıvı azot sağlıklı dokulara zarar vererek iz kalmasına neden olabilmektedir. Riskli bir yöntem olmasından dolayı dondurma yöntemi de önerilmemektedir.

    Lazerle Ben Aldırma

    Ameliyatsız ben aldırma yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi lazerle ben aldırmadır. Lazerle ben tedavisi yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benlerin tedavisinde kullanılabilmektedir.

    Lazer cihazı yalnızca koyu renkli lekeleri ve benleri görmektedir. Bu nedenle cilt rengine yakın ve açık renkte olan benlerin alınması için lazer yöntemi uygun değildir.

    Et benlerinin tedavisinde de lazer cihazının etkisi yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle et beni tedavisinde lazer yöntemi kullanılmamaktadır.

    Radyo Frekansla Ben Aldırma

    Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Cihazın yüksek ısısı sayesinde ben dokusu ciltten buharlaştırılarak yok edilmektedir.

    Yüzeysel ve kabarık olmak üzere tüm benlerin tedavisinde güvenle kullanılan bir yöntemdir.

    Ben aldırma yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

    Plazma ile Ben Aldırma Ücretleri

    Ben aldırma ücretleri benin yapısına, boyutuna ve sigortanızın olup olmamasına göre hesaplanmaktadır. Güncel ben aldırma ücretleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

    Kaynak
    1- Rossi, E., Farnetani, F., & Pellacani, G. Applications of plasma exeresis in dermatology.
    2- Zheng, X., He, S., Li, Q., Chen, P., Han, K., Wang, M., … & Zeng, K. (2018). Successful treatment of verrucous epidermal nevus with fractional micro-plasma radio-frequency technology and photodynamic therapy. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 20(6), 357-359.
    3- Stratton, E. K. (1930). Nevus pigmentosus et pilosus verrucosus: its removal by means of electrocoagulation. Journal of the American Medical Association, 94(16), 1233-1233.