Yara vücudu örten deri ve ağız içi gibi alanları örten mukozanın bütünlüğünün bozulmasına denir. Ülser, ülserasyon, ulcus gibi isimlerle de anılır.
Yaralanmanın düzeyine ve şekline göre şu türleri vardır;
Maserasyon: Çok yüzeysel yaralanmayı tarif eder, kanama olmaz.
Laserasyon: Biraz daha derindir yer yer kanama vardır ama yüzeysel yaralanmadır.
Ülserasyon: derinin tüm katmanları etkilenmiştir.
Kronik yaralar (şeker veya varis kaynaklı)
Atonik yaralar, iyileşme yeteneğini kaybetmiş yaralardır.
Bunların dışında
Tüm deri kayıpları şeklinde yaralanmalar, ayrıca çeşitli tedaviler sonrasında yaralar oluşur bu tedaviler;
Yaralanma veya derideki kayıp nasıl olursa olsun ek bakım ürünleri kullanmak şu avantajları elde etmeyi sağlar;
Kullanım amaçlarına göre en bilindik ürünler ve kullanım amaçları şunlardır;
Alkol: Kolonya her evde olduğu için ilk akla gelen üründür, mikrop öldürücü etkisi vardır, aşırı yanmaya ve hasarlı alanda protein yapısını bozduğu için pek kullanılmaz, daha çok sağlam deride dezenfektan olarak tercih edilir.
Klorheksidin: Krem ve solüsyon formları vardır, uygulandığı alandaki mikropları %99.99 oranında öldürür. Krem olarak Kutalin Krem klorheksidin içerir ve en yaygın kullanılan yara kremidir. Solüsyon olarak dişeti sorunlarının çözümünde Listerin Gargara olarak en yaygın kullanılan ürünlerdendir. Klorheksidin ameliyatlarda kullanılan el aletlerinin sterilizasyonunda da kullanılmaktadır.
Betadin: Povidon iyodin (4) içerir, eskiden çok yaygın kullanılan tentüdiyotun zararsız formudur. Batikon, Poviyod gibi değişik isimlerle eczanelerde satılmaktadır. Dokuya zarar vermeden bölgedeki mikropların tamamına yakınını öldürür. En yaygın kullanılan yara bakım ürünlerindendir. Ameliyat alanının dezenfeksiyonunda da en yaygın kullanılan maddedir.
Oksijenli su (hidrojen peroksit): Profesyoneller tarafından kullanılması gereken bir üründür, belirli yaralarda kullanılır, alkole benzer şekilde protein yapısında bozulmalara neden olabilir.
Tentürdiyot: Tentür de iot olarak satılmaktadır, yarada tahrip edici yanığa neden olduğu için kullanımı çok sınırlanmıştır, eskisi kadar olmasa da sağlam deri dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır.
Kremler tüm yaralanmalarda ince bir tabaka oluşturmaya yarayan ürünlerdir. Oluşturulan tabaka yarayı dış etkilerden korurken mikrop üremesine müsait olan bu ortamda mikropların çoğalmasını engeller, iyileşmeyi hızlandırır ve iyileşme sonrası kalacak izin daha az olmasını sağlar.
İçeriği en zengin olarak fomülize edilmiş Kutalin Krem en yaygın kullanılan yara kremidir.
Burada yıllardır kullanılan, doktorlar tarafından reçete edilen ürünler ve içeriğindeki maddeler sıralanmıştır.
Fito Krem: Triticum vulgare
Hametan Krem: Hamamelis virginiana
Bepanthen: Dexpanthenol
Bepanthen Plus: Dexpanthenol + Klorheksidin
Kutalin Krem: Triticum vulgare, hamamelis virginiana, dexpanthenol ve klorheksidin, suncat MTA. Kutalin diğerlerin içeriğini aynı oranda içermektedir ve buna ek olarak kahverengi leke oluşumunu engelleyen suncat MTA içermektedir.
Madecassol: Centella asiatica
Bu içeriklerin hepsi farklı yollarla yaraya olumlu katkı sağlar.
Tritikum vulgare (1): Bu maddenin bulunduğu Fito ve Kutalin resmi sitelerinden özetlenmiştir.
Cilt epitelinin yenilenmesi gereken cilt sorunlarının bölgesel tedavilerinde önerilir. Ülseratif değişikliklerde, varis ülseri, yatak yaraları, sünnet yarası gibi yaralarda iyileşmeyi hızlandırır.
Hamamelis virginiana (2): Kutalin ve Hametan resmi sitelerinden özetlenmiştir.
Dexpanthenol (3): Bepanthen ve Kutalin resmi sitelerinden alınmıştır.
Klroheksidin (4): Bepanthen Plus ve Kutalin ortak içeriğidir.
Suncat MTA: Kutalin Krem resmi sitesinden alıntıdır.
Derideki yaralanmalar iyileşme döneminde güneş ışılarının da etkisiyle kahverengi lekeler oluşabilmektedir. Suncat MTA bu lekelenmeyi (pigmentasyon) engeller.
Büyük ameliyatlar, derin ve büyük yanıklar gibi büyük yaralarda bakım ya işlemi yapan doktor veya doktorun belirlediği bu konuda eğitimli pansumancı tarafından yapılır.
Ben tedavisi, dermapen, kimyasal peeling, radyo frekansla varis tedavisi, lazer epilasyon, dermabrazyon, evde küçük yaralanmalar, düşmeye bağlı küçük çizik veya sıyrılma gibi yaraların bakımı kişinin kendisi tarafından evde yapılır.
Evde yara bakımının profesyonel bakımdan üstünlükleri vardır mesela yukarıda sayılan yaralanmaların hepsi Kutalin Kremle evde tedavi edilebilir, günde 3 defa 4 defa pansuman gibi krem uygulanabilir oysa profesyonel pansuman en iyi ihtimalle günde bir defa yapılabilir. Evde istenildiği kadar sık yapılması ya da istenildiği kadar sık krem sürülmesi iyileşme hızında büyük avantaj sağlar.
Yaralanma büyükse ve doktor önerdiyse kremden önce Betadin Solüsyonla (batikon da aynıdır) yara zemini silinebilir, bu şekilde bir öneride bulunulmadıysa yıkadıktan sonra da krem uygulanabilir.
İnsanlar yaranın iltihaplanmasından korkarlar. Açık yaraya mikrop bulaşma ihtimali % 100 dür yani aslında iltihap bulaşması kaçınılmazdır ama önemli olan mikrop bulaşmasından çok bulaşan bu mikrobun çoğalmasını ve yayılarak iltihabı arttırmasını önlemek önemlidir.
Ben tedavisi, kıl dönmesi açık bırakma tedavisi, hemoroid tedavisi, fistül tedavisi gibi açık yaralarda veya iğne epilasyon, lazer epilasyon, kılcal damar çatlamasında radyo frekans gibi çok sayıda delik açılan durumlarda ya da peeling, yüzeysel yanık, güneş yanığı gibi yüzeysel deri kayıplarında içeriğinde klorhesidin de bulunan yara iyileştirici krem kullanmak mikropların yok olmasını ve bulaşan mikrobun iltihap yapıp ilerlemesini engeller.
Bu sebeple tüm açık yaralarda kullanılacak krem klorheskidin gibi antimikrobial madde de içermelidir.
Vücut bütün yaraları iyileştirme yeteneğine sahiptir, dışarıdan uygulanacak maddeler iyileşme süresini kısaltır, bunun yanı sıra kalacak izin miktarını azaltır, iltihap riskini düşürür leke (hyperpigmentation) oluşumunu engeller (5).
İyileşmeyi hızlandırmak ve oluşabilecek ek sorunları engellemek için kullanılacak kremin içeriğinde şunlar olmalıdır;
Tüm bu maddelerin olduğu kremi kullanmak daha memnun edici sonuç almayı sağlar.
Referanslar:
1- Gonzalez-Correa, C. A., Rivera-Garzón, R. A., & Martínez-Táutiva, S. (2019, July). Electric impedance and the healing of diabetic foot ulcers. In Journal of Physics: Conference Series (Vol. 1272, No. 1, p. 012009). IOP Publishing.
2- Díaz-GonzáLez, M., Rocasalbas, G., Francesko, A., Touriño, S., Torres, J. L., & Tzanov, T. (2012). Inhibition of deleterious chronic wound enzymes with plant polyphenols. Biocatalysis and Biotransformation, 30(1), 102-110.
3- Ebner, F., Heller, A., Rippke, F., & Tausch, I. (2002). Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3(6), 427-433.
4- Fleischer, W., & Reimer, K. (1997). Povidone-iodine in antisepsis–state of the art. Dermatology, 195(Suppl. 2), 3-9.
5- Ho, W. S., Chan, H. H., Ying, S. Y., Chan, P. C., Burd, A., & King, W. W. (2003). Prospective study on the treatment of postburn hyperpigmentation by intense pulsed light. Lasers in Surgery and Medicine: The Official Journal of the American Society for Laser Medicine and Surgery, 32(1), 42-45.