Kaş Ekimi Nasıl Yapılır, Ücretleri Nelerdir?

Kaş ekimi kaşına kalıcı kontur yaptırıp silinenler, renk değiştirenler, doğal olmadığı için rahatsız olanlar için yapılabilen bir uygulamadır.

Kimler Kaş Ekimi Yaptırabilir?

  • Doğuştan kaşı seyrek olanlar
  • Doğuştan kaşı olmayanlar
  • Kaştaki yara yanık, ameliyat ve yaralanma sebebiyle bir kısmı çıkmayanlar (1).
  • Kaşı dökülenler (madarozis)
  • Tik hastalığı sebebiyle kaşını yolarak kaşsız kalanlar (tik tedavisi yapılmış olmalı)
  • Saçkıran (alpoecia areata) hastalığı sebebiyle dökülenler (bunlarda ekilenlerde de saçkıran olabileceği ihtimalinin düşük de olsa olduğu bilinmelidir)
  • Kaşlarında asimetri olanlar, karşı tarafa ekleme yapılarak eşitlik sağlanır.
  • Kaşını ince bulanlar, üst veya alttan 1 – 2 sıra ekilerek kalınlaştırılır.
  • Kısmi şekil değişikliği isteyenler.
  • Düşük kaşı olanlar, var olan kaşların sınırları 3 – 4 mm yukarısına taşınarak yukarı kaldırılır, bu sayede kişi daha dinamik bir yüz ifadesi kazanır.
kaş ekimi nasıl yapılır
kaş ekimi nasıl ve nerede yapılır

Kaş Ekimi Nasıl Olur, Nasıl Yapılır?

Kıl kökü vücudun başka yerinden alınarak o bölgeye ekilir. Kökler genellikle ense kısmından alınır, gerekirse erkeklerde sakal bölgesinden de alınabilir (2).

Enseden alınan kökler önce etrafındaki deri parçasından arındırılıp çıplak kıl haline getirilir, sonra birden fazla kök varsa tekli kök haline getirilir.

Temiz hale getirilmiş kök canlı kısmına dokunulmadan, kıl kısmından tutularak iğne ile açılan deliğe yerleştirilir.

Saç ekimine benzer şekilde kanal açılarak ekim yapılabilir ama sonuçta doğaldan çok farklı bir kaş ortaya çıkar ve sonuç genellikle epilasyon yaptırmayı gerektirecek kadar kötüdür. Bazı klinikler araştırma yapanlardan “kanal açılarak” yapılan ekimin kötü olacağını bilen kişilerin bu bilgilerini aşmak için “kökler kanal açarak ekilir” demek yerine “açılan hollere kökler yerleştirilir” yazar ama hol ile kanal aynı anlama gelmektedir.

Kanal veya delik anlamına gelen hole kelimesini (İngilizce) yazarak çekici hale getirmeye çalışırlar ama insanlar artık bu tür şeylere inanmıyor.

Kaş Ekimi Öncesi ve Sonrası Ne Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlk yapılması gereken ve en önemli şey kaşı kimin ekeceğinden emin olunmalı hatta ekimi yapacak kişinin eğitimi  ve adı soyadı öğrenilmelidir. Eğer bu açık net bir şekilde konuşulmazsa kökler alındıktan sonra sağlık eğitimi dahi almamış birileri ekmeye başladığında artık yapacak bir şey kalmamış durumda kalınabilir. İşlem başlamadan önce ekimin doktorun kendisi tarafından yapılacağından emin olunmalıdır, “ekip halinde ekiyoruz” dendiyse doktor ekim yapmayı bilmiyor, sadece kişiyi ekime ikna etme işini yapıyor ve yardımcı elemanlara devrediyor demektir.

Öncesinde yapılacak en önemli şey yüze en uyumlu şekli bulmaktır, yine öncesi dikkat edilmesi gereken 2. Şey simetrik olduğuna dikkat edilmelidir.

Kaş şekli belirlenirken “şu artistin kaşları gibi olsun” şeklinde yaklaşmak son derece yanlıştır çünkü her kişinin yüzü farklıdır ve çizilecek şekil o kişiye özel olmalıdır ve ekim yaptıracak kişi tarafından bir gün önce tekrar tekrar çizilerek en güzeli belirlenmelidir.

Kaş Ekiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kökler 25-30 derece açılarla ekilmelidir.
  • Her bölgenin yönü doğaldakine yakın yönde olmalıdır, burna yakın kısmın alt yarısı yukarı bakan yönde, üst kısmı yukarı – dışa bakan yönde, üst sıra kulak memesi o taraf omuz arasına bakacak yönde, alt sıra kulak tepe kısmına bakacak yönde, orta hattakiler ve kuyruk kısmı kulağın ortasına bakacak yönde ekilmelidir.
  • Köklerin dış kısımdakilerin tamamı tekli köklerden oluşmalıdır
  • Erkeklerde kenar çizgisinin dışına düzensiz ekimler yaparak kadınsı görünüm engellenmelidir.
  • Kanal açarak değil iğne ile delerek ekim yapılmalıdır.
  • Yüze yakışan en ince kaş tasarlanmalıdır yoksa seyrek olur, kalın tasarlamaktansa daha sonra istek halinde kalınlaştırmak daha doğru olur.
  • Kökün canlı kısmından değil kıl kısmından tutulmalıdır
  • Ekim yapılacak alan çok şişirilmemelidir yoksa gözler çok şişer.
  • Her kıl kökü (follikul) ayrı ayrı temizlenmeli, etrafındaki deri parçacıkları uzaklaştırılmalıdır yoksa kıl diplerinde kabarıklıklar olur.
  • Ekim yardımcı elemanlar tarafından değil bizzat doktorun kendisi tarafından yapılmalıdır.

Kaş Ekimi Ne Kadar Sürer?

Süre ekilecek alanın genişliği, sıklık beklentisi ve bunlara bağlı olarak değişen ekilecek kök sayısına bağlıdır.

Küçük bir yara izini kapatma amaçlı yapılan ekimler 40-60 dakikada biter. Ekimlerin % 80 kadarında 300 kök yeterli olmaktadır, 300 kök yaklaşık 4 saatte yapılabilir. Bu süreler ince ayrıntı gerektiren iğne ile ekim için geçerlidir, kanal açılarak yapılan ekimler daha hızlı yapılabilir ve daha kısa sürer. Açılara, yönlere dikkat etmeden iki kaş iki farklı kişi tarafından aynı anda yapıldığı için iğne ile ekimin yarısından daha kısa sürede yapılabilir.

Kaş Ekiminde Kökler Nereden Alınıyor?

En sık kullanılan donör (alım) bölgesi ensedir, erkeklerde sakal bölgesinden de alınabilir. İdea Klinik olarak etek bölgesi, bacak, kol, ayak parmağı gibi değişik alanlardan alıp ekim yaptık ama gerke hastaların gerekse bizim beklentimizi karşılamaya yaklaşamadığı için devam etmedik. Bu bölge kılları uzamadığı için (enseden yapılan ekimlerde sürekli uzamaya devam eder) tercih edilebilir gibi görünse de dolgunluk sağlamak için 3-4 kat fazla kök ekmek gerekmesi ve kökleri almanın zor olması sebebiyle yapılmamaktadır.

Kaş Ekiminin Zararları Var mı?

Zarar denmeyecek ve seyrek görülen bazı küçük sorunlar yaşanabilir. Bunlardan en sık görüleni göz kapaklarında şişliktir ve 3 – 5 günlerde inmeye başlar ve 6-7 günde düzelmiş olur.

Göz kapağında morluk çok seyrek görülen bir durumdur, iğne batırılan noktalarda deri altına kanama sebebiyle olur. 2 – 3 haftada kendiliğinden düzelir.

Her iki sorun da tedavi gerektirmez % 100 kendiliğinden düzelir. Şişlik iltiha belirtisi değildir ve kullanılacak ilaçların faydası olmaz.

Kaş Ekimi İçin Yaş Sınırı Var mı?

Yaş sınırı yoktur ama ekim ihtiyacı ve alınacak kök yapısı doğru değerlendirilmelidir.

İleri yaş kişiler, saçları beyazlamış olacağı ve kaliteli kök azaldığı için yapılmaması önerilir.

Vücuttaki tüm kılların dökülmesi (alopecia universalis) alınacak kök olmadığı için yapılamaz.

Doğru karar verememe ihtimali sebebiyle 18 yaş altındakilere ailesinin onayıyla yapılmalıdır.

Ekim Sonrası Şok Dökülme Nedir, Nasıl Oluşur?

Vücudumuzdaki kıllar süt dişi gibi çıkar, uzar ve dökülür, süt dişinin tek yedeği vardır ama kıllarda bu yedek 15-20 civarıdır.

Bu dönemler

  • Büyüme (anagen)
  • Dökülme (catagen)
  • Uyuma ve yeniden çıkma (telogen)
  • Ekim için alınan kökler alırken ve ekerken, vücut dışında beklerken yaşadığı besinsizlik ve oksijensizlik sebebiyle zararsız mikro travma yaşar. Bu mikro travma şok dökülme denilen geçici dökülmeye neden olur.

Şok dökülme 12 – 30 gün arasında olur, hiç şok dökülme olmayabileceği gibi tamamı da dökülebilir ama 1 yılda tamamı geri çıkar.

Kaş Ekim Fiyatları Ne Kadar?

Ekilecek greft sayısı ekimin ne sebeple yapıldığına göre değişir. Küçük bir kesik izi 50 1—kökle kapatılabilirken, geniş tasarlanmış bir erkek kaşına 600 kök ekilebilir. Ekim ihtiyacı olan kişilerin çoğunda 300 kök genellikle yeterli olmaktadır.

İdea Klinik ücretlendirme tarzının bir diğer özelliği de ne kadar ektirirseniz o kadar ödersiniz. Ekim ile ilgili ücretleri öğrenmek için whatsapp destek hattından ulaşabilirsiniz.

Ekilen Kaşlar Uzar mı?

Evet ekilen kaşlar köklerin alındığı yerde uzadığı gibi uzamaya devam eder. 5-10 yılda uzama hızı yavaşlasa da uzamaya devam eder.

Bazı kliniklerin internet sitelerinde anlaşılmaz bir şekilde “ekilenler zamanla kaşa uyum sağlar ve uzaması durur” gibi akla, mantığa ve bilime aykırı bilgiler yer almaktadır ama bu bilgi tamamen yanlıştır. 2008 yılında Türkiye’de yapılan ilk kaş ekimi hala uzamaktadır ve bu güne kadar ekimini yaptığımız yüzlerce kişide uzama devam etmektedir.

Uzama sorunu sizi sıkıntıya sokacaksa “ekilenler zamanla kaşa uyum sağlar ve uzaması durur” gibi cümlelere inanarak ekim yaptırmayın, sorununuzu başka şekilde çözün.

Kaş Ekimi Sonrası Görünüm

  • Klinikten çıkarken ekilen köklerin uzantıları iyi kötü bir kaş görüntüsü sağlar.
  • Benzer şekilde az da olsa küçük kan pıhtıcıkları yine kaş gibi görünüme katkı sağlar.
  • İşlemin ertesi ya da bir sonraki gün üst göz kapağında ya da her iki göz kapağında z veya çok şişme olabilir. Bu şişlik 4-7 günde kendiliğinden iner.
  • İşlemin 3. – 4. Günlerinde morarma olabilir 2 – 3 hafta içinde azalarak kaybolur.
  • Kaş ekimi sonrası ağrı minimaldir, ağrı kesici almakta sakınca yoktur ancak genellikle ağrı kesici gerektirecek kadar ağrı olmaz.

Kaş Ekimi Sonrası Bakım

Bakım gerektiren bir durum yoktur ancak ilk yıkamalarda dikkatli olunmalıdır. Bir hafta 10 gün sonra normale yakın kaş ortaya çıkar ve herhangi bir bakım gerekmez.

İlk yıkama şu şekilde yapılmalıdır. Tercihen ekimlerden sonraki yıkama için Postop Ekim Sonrası Temizlik Seti kullanılmalıdır. Postop Set yaşanabilecek sorunların önüne geçebilmek için formülize edilerek set haline getirilmiş jel ve hazır köpük şampuandan oluşan bir settir.

Postop Set Nasıl Kullanılır?

Kaş ekimi sonrası kabuklanmayı en kolay, en zararsız şekilde yok etmek için tercihen Postop Set kullanılmalıdır. Ekimden 48 saat sonra ilk yıkama yapılmalıdır. Set içindeki jelden avuç içine alınır, ekim alanında kalın tabaka oluşturacak şekilde bolca sürülür. 15 – 20 dakika beklenir, jel duş fıskıyesi ile su tutarken elle hafif dokunarak jel uzaklaştırılır.

Arkasından Postop hazır köpükten avuç içine bolca alınır yine ekim yapılan alan akalın köpük tabakası oluşturacak şekilde sürülür, 15 dakika kadar beklenir, bu sürede köpük sönerse yeniden köpük sürülür. 15 dakikanın sonunda avuç içine yeniden köpük alınır, bu köpükle kaşlar hafif okşar şekilde temizlenir devamında köpük de duşla uzaklaştırılır ve kurulanır. İlk yıkamadan sonra 1 veya tercihen 2 defa yıkanırsa daha çabuk temizlenir.

Postop jel ve köpüğün içindeki klorheksidin diglukonat (3) en etkili mikrop öldürücüdür ve iltihap riskini azaltır, bunun dışında şişliği azaltan, iyileşmeyi hızlandıran ve benzer daha az önemli etkisi olan aktifler de vardır ama en önemli etkisi iltihap riskini minimize etmesidir.

Postop set donör alan da yıkanabilir.

Kaş Ekimi Yaptıranlar İçin Bilinmesi Gerekenler

  • İşlemden önce veya hemen sonra antibiotik (Cipro Tablet, Augmentin Tablet vs.) başlamalıdır.
  • Kök beslenmesini arttırdığı bilinen ginkgo biloba içeren Xpecia tablet başlanmalıdır.
  • İlk gece kaş üzerine yatmayacak pozisyonda uyumalıdır.
  • Uykuda fark etmeden elle müdahale edilerek zarar verilebileceği için ilk gece uyunmayabilir.
  • Donör alandan minimal kan sızıntısı olup yastığı kirletebileceği için yastık su geçirmez örtü ile kapatılabilir ama kan yıkanabilir bir şey olduğu için çok da önemli değildir.
  • Gözlerde şişlik olabileceği için 3 – 5 gün izin almalıdır (tıbbi açıdan zararı olmasa da işe gidilirse görüntü rahatsız edebilir)
  • Ekimden 13 – 14 gün sonra sıklaştırma, kalınlaştırma, şekil değiştirme gibi değişiklikler isteyip istemediğine karar vermeli ve bu günlerde uygulatmalı veya 1 yıl bekledikten sonra yeniden değerlendirmelidir.

Kaş Ekimi Öncesi Sonrası

Sonrası görünümünü merak edenler doğal olarak fotoğraflar görmek isterler. Size klinikte veya internette gösterilen öncesi sonrası fotoğraflarını değerlendirirken fotomontaj olabileceği ihtimalini göz ardı etmeyin. Hatta bu konuda yapılan yorumları da çok önemsemeyin çünkü yorum yapanlar bunu ticari amaçlı yapıyor olabilir. Öncesi sonrasını değerlendirmenin en doğru şekli ekim yaptırmış bir kişiyi kendi gözünüzle görüp ona göre değerlendirmektir.

kaş ekimi öncesi sonrası

Kliniğimizde kaş ekimi yardımcı personeller tarafından değil, bizzat Dr. Atilla KAYA ve Dr. Ece Nil KAYA tarafından yapılmaktadır.

Kaynak

Wang, J., & Fan, J. (2004). Cicatricial eyebrow reconstruction with a dense-packing one-to two-hair grafting technique. Plastic and reconstructive surgery114(6), 1420-1426.

Gupta, J., Kumar, A., Chouhan, K., Ariganesh, C., & Nandal, V. (2017). The science and art of eyebrow transplantation by follicular unit extraction. Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery10(2), 66.

Bruckbauer, H. (2007). Liposomales Chlorhexidin-Präparat-Klinische Studie zur Langzeitanwendung. ZWR-Das Deutsche Zahnärzteblatt116(12), 625-627.

whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgileri
Arayın Yazın