Kategori: Anal Fissür

Anal fissür (makat çatlağı) makat bölgesinde yaygın şekilde karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir ve çoğunlukla kabızlık sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

  • Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedir, Neden Olur?

    Makat hastalıkları arasında en sık karşılaşılanlardan biriside anal fissür yani makat çatlağı hastalığıdır. Yapısal olarak küçük bir hastalık olmasına rağmen oldukça acı verici ve hayat kalitesini düşüren bir hastalıktır. Özellikle dışkılama esnasında ve sonrasında yaşattığı şiddetli ağrılar hastaların yakınmalarına neden olmaktadır. Makat çatlağı nedir, neden olur, belirtileri ve çeşitleri gibi bir çok başlık hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

    makat çatlağı neden olur belirtileri nelerdir

    Makat Çatlağı (Anal Fissür) Nedir?

    Anal fissür makat derisinde oluşan yara ve yırtıklardır. Makat derisinde yoğun şekilde sinir uçları bulunmasından dolayı oldukça hassas bir bölgedir. Hassas olmasından dolayı oluşan yara ve yırtıklar acı verici olabilmektedir. Anal fissür hastalığı akut ve kronik olmak üzere 2 farklı türe ayrılmaktadır.

    Akut Anal Fissür

    Dışkılama ve ıkınma esnasında kabızlığa bağlı olarak sertleşen dışkının makattan geçişi esnasında bölgede yara ve yırtıklar oluşturmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Akut fissürde yara ve yırtıklar yüzeyseldir. Sorun oluştuktan sonraki 10-15 günlük dönemi kapsamaktadır.

    Hastalığın akut dönemde tespit edilmesi oldukça önemlidir. Akut dönemde tespit edilen sorunlarda doktor müdahalesi olmadan ilaçla tedavi mümkündür. Bu nedenle yazımızın ilerleyen kısımlarında anlatılacak olan fissür belirtileri öğrenilip takip edilmelidir. Bu sayede sorun kronikleşmeden doktora başvurarak ilaç tedavisi denenebilir.

    Ayrıca akut dönemde ilaç tedavisine ek olarak beslenme alışkanlıkları mutlaka düzenlenmelidir. Aksi halde geçmek yerine ilerleyebilir. Ayrıca tedavi olunsa bile beslenme düzenine dikkat edilmez, kabızlık yaşanırsa nüks eden fissür problemi ile karşılaşılabilir.

    Kabızlığın engellenmesi için posalı ve lifli yönünden zengin besinler tercih edilmeli, hareket miktarı arttırılmalı ve bol bol su içilmelidir. Beslenme alışkanlıklarını düzenlenerek ve egzersiz yapmak alışkanlık haline getirilerek kabızlık ve kabızlığa bağlı oluşabilecek birçok hastalığa karşı koruyucu önlem alınabilir.

    Kronik Anal Fissür

    Makat derisinde oluşan yara ve yırtıklar akut dönemde tedavi edilmez ise kronikleşir yani derin yerleşimli olur. Bu aşamaya gelen fissürlerde maalesef ki ilaç tedavisi yetersiz kalır. Mutlaka doktor müdahalesi ile tedavi gerekir.

    Makat Çatlağı Neden Olur?

    Makat bölgesindeki zorlanmalar anal fissürün temel nedenidir. Kabızlık ve ishal makat bölgesini zorlayan iki durumdur.

    Kabızlık durumunda dışkı sertleşir. Sertleşen dışkı makattan çıkışı esnasında bölge derisinde deformasyona yani yara ve yırtıklara neden olur. Özellikle uzun süreli kabızlıklarda makat sürekli olarak zorlanmaya maruz kalır ve kronik fissür oluşur.

    İshalde tıpkı kabızlık gibi makatın zorlanmasına sebep olduğu için makatta deformasyona sebep olmaktadır. İshal kabızlık kadar sık karşılaşılan bir makat çatlağı oluşum nedeni değildir.

    Makat Çatlağı Belirtileri Nelerdir?

    Bazı makat hastalıkları oluşum aşamasında hiçbir şikayete neden olmazlar. Bu nedenle erken dönemde tespit edilemeyebilirler. Ancak makat çatlağında durum farklıdır. Makat çatlağında sorun oluşur oluşmaz şikayetler kendini belli eder.

    Makat çatlağı hastalığında temel olarak iki belirti vardır. Dışkılama sonrası ağrı ve kanama. Özellikle ağrı oldukça can yakıcıdır. Yaşanılan ağrı hastalar tarafından genellikle cam kesiyormuş gibi şeklinde tarif edilir.

    Kanama ise oluşan yaraya bağlı olarak ortaya çıkar. Dışkılama sonrasında lekelenme şeklinde görülebilir.

    Ayrıca kronikleşen fissürlerde zamanla basur memeciğine benzer memecikler oluşabilir. Memeciklerin oluşması sürtünmeye bağlı kaşıntı şikayeti görülmesine de neden olabilir.

    Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır?

    Makat çatlağı üst paragrafta da belirttiğimiz üzere hastalık oluşur oluşmaz kanama ve ağrı gibi şikayetlerin ortaya çıkması ile anlaşılır. Özellikle dışkılama esnasında şiddetli ağrı hissedilmektedir. Kanama ise dışkı üzerinde ya da tuvalet kağıdında görülebilir. Makat çatlağı meydana geldiğinde anüste cam çiziği gibi bir hissiyat ile kendini belli etmektedir.

    Ancak makat bölgesinde meydana gelebilecek pek çok hastalık olduğundan mutlaka bir doktora başvurulması ve doğru teşhis koydurulması önem arz etmektedir.

    Akut ve Kronik Fissür Nasıl Ayırt Edilir?

    Her iki türde de ortaya çıkan belirtiler aynıdır. Ancak kronikleşme durumunda belirtiler çok daha uzun süre devam eder. Örneğin akut dönemde dışkılama sonrası ağrı birkaç dakika devam ederken kronikleşme olan durumlarda ağrı şikâyeti uzun süre devam edebilir.

    Makat Çatlağı Kendi Kendine İyileşir Mi?

    Makat çatlağı aslında vücudumuzun diğer bölgelerinde oluşan yaralarla aynıdır. Ama diğer yaralanmalar gibi kendi kendine iyileşemez. Bunun nedeni ise bulunduğu bölgedir. Makat kasları sürekli olarak kasıldığı için yara kendi kendine geçmez.

    Akut dönemde olan yara ve yırtıklar yüzeysel olduğu için lokal olarak kullanılacak ürünlerle tedavi edilebilir. Başarı oranları yüksek olsa da her hastada krem tedavisine cevap alınamayabilir.

    Kronik fissürde yara derin yerleşimli olduğu içim lokal olarak uygulanacak krem gibi ürünlerin etkisi yetersizdir.

    Makat Çatlağına Ne İyi Gelir?

    Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesiyle erken aşamalarda düzeltilme şansına sahiptir. Bu dönemde su tüketiminin artırılması da çatlağın iyileşmesine katkı sağlayabilir. Günde 2-2,5 litre su içmek faydalı olabilir. Eğer herhangi bir iyileşme görülmezse, doktor ağrıları azaltmak için ağrı kesici önerebilir.

    Beslenme düzeni de gözden geçirilmelidir. Makat çatlağı olan kişiler yaşamlarında bazı değişiklikler yapmalıdır. Özellikle yeme içme alışkanlıklarını gözden geçirmek, hastaların iyiliği için önemlidir. Makat çatlağından muzdarip olanların beslenme konusunda dikkat etmeleri gerekenleri öğrenmek için makat çatlağındaki beslenme yazımızı okuyabilirsiniz. Anal fissürü iyileştirmeye yardımcı olmayacak tüm gıdalardan kaçınılmalıdır.

    Makat Çatlağı Olan Ne Yememeli?

    Makat çatlağı ve benzeri makat hastalıklarının bir çoğunda bazı gıdaların tüketilmesinin azaltılması doğru bir hamle olabilir.

    – Karabiber, kırmızıbiber, pul biber gibi baharatlar.
    – Acıbiber
    – Fast food
    – Turşu
    – Alkol
    – Çay ve kahve tüketiminde çok aşırıya kaçılmamalıdır.

    Makat Çatlağına Zeytinyağı İyi Gelir mi?

    Makat çatlağına zeytinyağının iki yolla faydası olur.

    1- Sabahları yarım fincan zeytinyağı içilirse bu kabızlığın çözülmesine yardımcı olur, kabızlığın çözülmesi hem hastalıktan kaynaklanan şikayetleri azaltır hem de tedaviye yardımcı olur.

    2- Bölgesel olarak çatlağın üzerine zeytinyağı sürülürse ince tabaka şeklinde bariyer oluşturur ve bu bariyer dışkının fissürü kirletme miktarını azaltır, bunun yanı sıra deride yumuşama sağlar.

    Makat Çatlağı Karın Ağrısı Yapar mı?

    Makat çatlağı direkt olarak karın ağrısı yapmaz ama indirek olarak karın ağrısına daha doğrusu sancıya neden olabilir. Şöyle ki: Fissür makat kaslarında kasılmaya neden olur ve hasta bu kasılmayı kolaylıkla açamaz, makattaki bu kasılma bağırsak gazının boşaltılmasını zorlaştırır ve bağırsakta biriken bu gaz bağırsakta şişliğe ve buna bağlı olarak da sancıya neden olabilir.

    Makat Çatlağı Kaç Günde İyileşir?

    Makat çatlağının iyileşmesi için net bir süre vermek mümkün değildir ama eğer erken dönemde Anuflex Krem gibi bir ilaç başlanırsa 7-10 günde büyük oranda düzelir. Kronikleşmiş hastalarda bu süre daha uzun sürer.

    Kronik hastalarda uygulanan botox tedavisinden sonra tam iyileşme genellikle 2 haftada tamamlanır, seyrek olarak 1.5 aya kadar uzayabilir.

    Çatlak ameliyatından sonra fissürün ve ameliyat yerinin tamamen iyileşmesi 2-3 haftayı bulabilir.
    Bu sürelerde önemli olan bir etken de kabızlığın devam etmesidir, kabızlık engellenirse bu süreler kısalır.

    Fissür Memesi Nasıl Geçer?

    Fissürde oluşan dış memeye sentinel pili veya sentinel tag denir, benzeri bağırsak son kısımda olur ona da sentinel polip denir. Hastalar şikayetin ondan kaynaklandığını düşünse de bu çıkıntılar estetik dışında sorun yaratmazlar. Fissür Anuflex merhem, botilismus toxin enjeksiyonu veya ameliyatla geçince bu çıkıntılar küçülür ama kaybolmaz. Bunlardan kurtulmanın tek yolu alınmasıdır.

    Makat Çatlağı İçin Hangi Doktora Gidilir? Hangi Bölüm Bakar?

    Makat hastalıklarının muayene ve tedavisi, genel cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Özellikle makat çatlağı tedavisi için, proktoloji (makat hastalıkları) alanında deneyime sahip bir genel cerrahi uzmanına başvurmanız önerilir.

    IDEA kliniklerinin tüm şubelerinde görev yapan genel cerrahi uzmanları, proktoloji uzmanlığına sahip olup, ameliyatsız veya en modern ve pratik yöntemlerle tedavi sunmaktadır.

    Kaynak:
    1-) Feldman M, et al., eds. Anal diseases. In: Sleisenger and Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021.https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 30, 2020.
    2-) Anal fissure. American Society of Colon and Rectal Surgeons. https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/anal-fissure-expanded-information. Accessed Oct. 30, 2020.

  • Ameliyatsız Makat Çatlağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Makat çatlağı kremle ve botoks enjeksiyonu ile tedavi edilebilmektedir. Her iki tedavide de amaç makat kaslarını gevşeterek kasılmaları engellemek ve yaranın iyileşmesine olanak sağlamaktır. Akut dönemde tespit edilen durumlarda ilk olarak ilaç tedavisi denenir. İlaçla tedavi edilemeyen ve kronik olan fissürlerde ise botox enjeksiyonu tedavisi yapılır.

    Botoxla Makat Çatlağı Tedavisi

    Botox maddesinin geçici olarak kasları felç etme yani etkisiz bırakma özelliği bulunmaktadır. Fissürün olduğu bölgeye botox enjeksiyonu yapılarak kaslar geçici olarak devre dışı bırakılır. Ve bu sayede yara zaman içerisinde iyileşir.

    Botox Yönteminin Avantajları

    -Botox uygulaması bir dakika gibi kısa bir sürede uygulanabilmektedir. Yaşanılan şikayetler ilacın enjekte edilmesi ile azalmaya başlar. Yaklaşık 10 gün gibi bir sürede yaşanılan tüm şikâyetler ortadan kalkmaktadır.

    – Başarı oranı oldukça yüksektir.

    -Ameliyatsız yani kesi uygulanmadan yapılan bir tedavi olması sayesinde makat kasları zarar görmez. Tedavi sonrasında özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz.

    – Narkoz kullanılmaması sayesinde narkozun sebep olabileceği yan etkiler bertaraf edilmiş olur ve herhangi bir istirahat dönemine ihtiyaç duyulmaz.

    -Hastane yatışı gibi prosedürler olmaması sayesinde ekonomik bir tedavidir. Ayrıca iş gücü kaybına neden olmaz. Hasta aynı gün işine dönebilir.

    makat çatlağı tedavisi youtube

    Makat Çatlağı Nasıl Geçer?

    Yüksek lifli gıdalarla beslenmek kabızlığı engellemek ve buna bağlı olarak oluşan makat hastalıklarının önüne geçebilmek için en önemli faktördür. Yetişkinlerde günlük ortalama 25-35 gram lif alınması gerekmektedir. Lifli beslenmenin yanı sıra bol su tüketilmelidir. Lifli beslenmek ve bol su tüketmek dışkının yumuşaması için çok önemlidir. Bunun dışında dışkılama esnasında meydana gelen ağrının ve kabızlığı azaltmak için acı tüketimine dikkat edilmelidir.

    Başlangıç aşamasında olan anal fissür rahatsızlığı çoğu zaman kendiliğinden iyileşebilir. Makatta meydana gelen çatlak açık bir yaradır bu sebeple anüsle çevresini temiz ve kuru tutmak doğal iyileşme sürecinin de hızlanmasına yardımcı olmaktadır.

    Gün içerisinde sıcak su oturma banyosu yapılması önerilir. İçine oturabileceğiniz sıcaklıkta suyu küvete, leğene veya benzeri bir kaba koyarak içine oturabilirsiniz. Sıcak su oturma banyosunun bir sınırı yoktur, gün içinde istenildiği kadar yapılabilir.

    Sıcak su banyosundan sonra bölgeyi tamamen kurutarak anuflex merhem kullanabilirsiniz.

    Kremle Makat Çatlağı Tedavisi

    Piyasada makat çatlağı için üretilmiş birkaç ürün bulunmaktadır. Bunlardan bitkisel içerikli olan anuflex ön plana çıkmaktadır. Makat çatlağı için üretilmiş sentetik içerikli ürünleri yan etkisi anuflexin bitkisel içeriği sayesinde bertaraf edilmiştir. Bu nedenle yan etkisiz ve güvenli bir şekilde kullanılabilir.

    ameliyatsız makat çatlağı tedavisi

    Anuflex içeriğinde bulunan bitkisel özler sayesinde makat kaslarında gevşeme sağlar. Bu sayede kasılmalar engellenmiş olur ve yaranın iyileşmesine olanak sağlanır. Ayrıca yara iyileştirme özelliği sayesinde fissürün de iyileşmesine katkı sağlayarak iyileşme sürecinin destekler.

    Tedaviye ek olarak uyuşturma etkisi sayesinde dışkılama öncesinde kullanılması ile dışkılama sonrası yaşanan acı ve ağrıyı engeller.

    Anal Fissür Nasıl Önlenir?

    Anal fissür her zaman önlenebilecek bir rahatsızlık değildir ancak alınacak tedbirler doğrultusunda riski oldukça minimal bir hale getirmeniz mümkündür.

    – Anal bölgeyi kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.
    – Kabız kalmayın
    – Bol sıvı tüketin
    – Lifli yiyecekler tüketin
    – Hareketsizlikten kaçının
    – İshal varsa çözüm bulun

    Makat Çatlağı (Anal Fissür) İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

    Makatta çatlak yani anal fissür rahatsızlığının muayene ve tedavisi için proktoloji (makat hastalıkları) konusunda tecrübeli genel cerrahi uzmanlarını tercih edebilirsiniz. IDEATIP’ın tüm şubelerinde yeterli donanımlara sahip tecrübeli proktoloji uzmanları görev yapmakta olup bu rahatsızlığın tedavisinde ameliyatsız yöntemler tercih edilmektedir.

    Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

    Makat çatlağı çok şiddetli ağrıya ve az miktarda parlak kırmızı kana sebep olabilmektedir. Anal bölgede sürekli ve tekrarlayan travma yaşanması makat çatlağı oluşumunda rol oynamaktadır. Doğum, ters ilişki, sert ve şiddetli dışkılama anal fissürün oluşumunda rol oynayan nedenlerdir. Evde uygulayacağınız yöntemler herhangi bir olumlu sonuç getirmiyor şikayetler aynı düzeyde devam ediyor veya artış gösteriyorlarsa doktora başvurmanız önerilmektedir.

    Kaynak:

    1- Jahnny, B., & Ashurst, J. V. (2020). Anal fissures. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

    2- Newman, M., & Collie, M. (2019). Anal fissure: diagnosis, management, and referral in primary care. The British Journal of General Practice69(685), 409.

    3- Schlichtemeier, S., & Engel, A. (2016). Anal fissure. Australian prescriber39(1), 14.

  • Kremle Makat Çatlağı Tedavisi

    Bu yazımızda toplumda makat çatlağı olarak anılan anal fissür hastalığının ilaçla tedavisinden bahsedeceğiz. Anal fissür için piyasada bulunan ilaçlar karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. Ancak öncesinde kremle tedavinin hangi aşamada işe yarayacağına kısaca değinilecektir.

    Makat Çatlağı Evreleri Nelerdir?

    Makat çatlağı 2 evreden oluşmaktadır. Bunlar akut ve kronik anal fissürdür. Akut dönem sorunun oluşmaya başladığı ilk aşamadır. Bu aşamada oluşan yara veya yırtık yüzeyseldir. Kronik dönemde ise yara artık derin yerleşimlidir. Makat derisinde oluşan bir yara vücudumuzun başka alanlarında oluşan yaralar gibi kendiliğinden iyilşemez. Bunun nedeni ise makat kaslarının sürekli olarak kasılmasıdır. Makat kaslarının istemsiz kasılmaları yaranın iyileşmesini engeller. Bu nedenle makat çatlağının geçmesi için mutlaka müdahale gerekmektedir.

    kremle makat çatlağı tedavisi olur mu

    Akut dönemde yani ilk bir iki haftalık dönemde bölgesel olarak ürün kullanımı yaranın tedavi edilmesini sağlar. Kremle tedavi %100 başarılı sonuçlar vermez. Ancak akut dönemde olan vakıalarda mutlaka denenmelidir. Kronikleşen vakalarda ise krem gibi ürünler etkisiz kalır. Kronikleşen vakların tedavisi için doktor müdahalesi şarttır. Gelişen tıbbi imkânlar sayesinde doktorlar anal fissür sorununu 5 dakika kadar kısa bir sürede botoks enjeksiyonu ile tedavi etmektedir.

    Krem tedavisinden sonuç alamayan hastalar için botoks enjeksiyonu önerilmektedir. Ameliyat gibi makat bölgesinde kesi ve dikiş gerektiren uygulamalar tavsiye edilmemektedir. Makat bölgesinde kesi yapılması kalıcı olarak gaz ve dışkı kaçırma sorununa neden olabilmektedir.

    Makat Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?

    Makat çatlağı tedavisinde esas olan makat kaslarının gevşetilmesi yani kasılmasının engellenmesidir. Makat kaslarının istemsiz kasılmasının engellenmesi sayesinde yaranın iyileşmesine olanak sağlanır.

    İster kremle tedavide olsun ister botoks tedavisinde olsun amaç kasların gevşetilmesidir.

    Cerrahi yöntemlerle makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır yazımızı okumak için buraya tıklayınız.

    Makat Çatlağı Kremleri

    Makat çatlağı için piyasada bulunan ürünler iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar nitrogliserin içerikli kremler ve bitkisel içerikli olan kremlerdir. Birde bunlara ek olarak yalnızca uyuşturma özelliği olan kremlerde bulunmaktadır. Yazımızda bunlardan en sık kullanılanları karşılaştırmalı olarak ele alacağız.

    Uyuşturma Etkisi Bulunan Makat Çatlağı Kremleri

    Bu grupta iki farklı ürün öne çıkmaktadır. Bunlardan birisi anestol pomad diğeri ise makat çatlağı için özel olarak üretilmiş bitkisel içerikli anuflex merhemdir.

    Anestol Pomad

    Anestol pomad içeriğinde bulunan lidokain maddesi sayesinde lokal uyuşturma etkisine sahiptir. Uyuşturma etkisinden dolayı dışkılama öncesinde acı hissedilmemesi için uygulanır. Tedavi edici değildir. Ancak ağrının hafifletilmesinde etkilidir. Genellikle uyuşturma etkisi olmayan makat çatlağı kremleri ile kombine olarak kullanılır.

    Anuflex Pomad

    Anuflex pomad bitkisel içerikli bir üründür. Hem uyuşturma hem de kasları gevşetme etkisi bulunmaktadır. Bu sayede hem acının hafiflemesinde hem de yaranın iyileşmesinde etkilidir. Bitkisel bir ürün olması sayesinde herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
    İki etkiyi bir arada barındırdığı için ek ürün kullanımı gerektirmez. Bu sayede hem maliyet olarak daha uygundur. Hem de iki ayrı krem kullanımı gerektirmediği için kullanım açısından daha pratiktir.

    Anuflex Kullanım Şekli

    Tuvalet ihtiyacı giderilmeden 5 dakika önce sıcak su oturması yapılır. Sonrasında makat kurutulur ve iki nohut büyüklüğü kadar anuflez merhem el iler makatın içerisine itilir şekilde uygulanır. Kremin makat içerisine ittirilmesi önemlidir. Tedavinin başarı oranını yükseltir. Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra aynı aşamalar tekrar edilir. Yani hem tuvalet öncesinde hem de tuvalet sonrasında anuflex kullanılır. Her tuvalet öncesinde ve sonrasında uygulanmalıdır.

    Nitrogliserinli Kremler

    Nitrogliserin etken maddesi ciddi yan etkilere neden olan bir maddedir. Bu nedenle bu tür ürünleri tercih eden hastaların olası yan etkileri göze alması gerekmektedir.

    İçeriğinde nitrogliserin bulunan ürünler çok yaygın olarak baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya neden olmaktadır. Nadiren ise kaşıntı, ishal ve rektal rahatsızlıklara neden olmaktadır.

    Nitrogliserinli kremlerde öne çıkan markalar şunlardır; Rectoderm, Rectogesic ve Anrectadır.

    Glyceryl trinitrate merhem olarak da bilinmektedir. Bazı tecrübeli eczacılar bu konuda hekiminizin önerdiği içerikte krem hazırlayabilmektedir. İnternet üzerinde araştırdığınızda bu konuda Abbasağa Park Eczanesi öne çıkmaktadır. 0212 261 00 90 – 0530 232 34 90 numaralı telefonlardan Ecz. Ceren ERİM ile görüşebilirsiniz.

    Nitrogliserinli Kremlerin Kullanımı

    Kullanımı anuflex ile benzerdir. Öncelikle dışkılama yapılmadan sıcak su oturması yapılır. Ardından anestol pomad makat içine ve çevresine uygulanır. % dakika beklenir. Dışkılama ihtiyacı giderilir. Sıcak su oturması yapılır ve ardından nitrogliserinli ürün olabildiğince makatın iç kısmına ittirilecek şekilde uygulanır.

    Tuvalete gidildikçe yapılması yeterlidir.

    Rectoderm

    Nitrogliserin tıpta kalp damarlarını gevşetmek için kullanılan bir etken maddedir. Damarları gevşetme etkisinden dolayı makat çatlağı tedavisinde de kullanılmaktadır. Ürünün uyuşturma etkisi olmadığı için kombine olarak uyuşturma etkisi olan bir ürün ile birlikte kullanılmalıdır.

    Ürünün yukarıda bahsedilen baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi yan etkileri bulunmaktadır.

    Ancrecta ve rectogesic rectoderm ile aynı içeriğe sahiptir. Yalnızca ürünlerin içeriğinde bulunan nitrogliserin miktarında küçük farklar bulunmaktadır.

    Anrecta ve rectoderm Türkiye’de satışı olan ürünlerdir. Ancak rectogesic markalı ürünün ülkemizde satışı yapılmamaktadır.

    Anrecta ve rectogesic markalı ürünlerde uyuşturma etkisi olan ürünlerle birlikte kullanılmalıdır. Önce anestol sonra da makat çatlağı kremi kullanılmalıdır.

    Makat Çatlağı Kremi Fiyatları

    Ürünlerin 2024 yılı güncel fiyatları;
    Anuflex 229,50 TL, rectoderm 850.17 TL, rectogesic 479,72 TL ve anrecta 689.71 dir.

    • Fiyatlar 2024 mayıs ayına ait olup değişiklik gösterebilir.

    Yazımızda makat çatlağı kremi en etkili ilaç sorularına kortizonlu ve kortizonsuz olmak üzere örnekler vererek detaylı cevap vermiş olduk. Krem kullanma sonucunda hala herhangi bir düzelme görülmüyorsa makat çatlağı tedavisi yazımızı okuyarak, cerrahi tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.