Ameliyatsız Basur Tedavisi Nasıl Yapılır, Hangi Doktora Gidilir?

Basur tedavisi için uygulanacak tedavi basur türü ve derecesine göre belirlenmektedir. Hemoroid için güncel olarak uygulanan tedaviler lazer, RBL ve THD tedavileridir.

Hastalığın erken dönemde tespit edilmesi tedavi açısından ve hastanın konforu açısından oldukça önemlidir.

Basur Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde basur tedavisi vakanın derecesine göre çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Kullanılacak olan yöntem doktor muayenesi ile belli olmaktadır. Aşağıda kullanılan ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri sıralayarak hangi derecede etkili olduklarından detaylı şekilde bahsettik.

basur hemoroid tedavisi nasıl yapılır

Lazerle Basur Tedavisi

İlk evrelerde tespit edilen basurlar lazer cihazı yardımı ile tedavi edilmektedir. Ancak lazer cihaz ilerleyen evrelerdeki basurların tedavisinde yetersiz kalmaktadır.

1 ve 2. Evrede olan hemoroid pakeleri makat içerisindedir. Bu nedenle lazer tedavisi mutlaka anüsün içini görmeye yarayacak anoskop benzeri bir cihazla yapılmalıdır.

[]
1 Step 1
Sizi Aramamızı İster misiniz?

Daha ayrıntılı bilgi almak için numaranızı bırakın, biz sizi arayalım.

keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder

Hemoroid hastalarında kullanılan cihaz daha çok Elektrokoagülatör olarak bilinmektedir. Cihaz yüksek ısı ile çalışmaktadır. Bu sayede hemoroid memesine dokundurulduğunda tahribat sağlayarak memeciği ortadan kaldırmaktadır.

Genellikle tek seans yeterlidir. Ancak bazı durumlarda ikinci ek seansa ihtiyaç duyulabilir.Özellikle kanamalı basur vakalarında lazer tedavisi oldukça etkili sonuçlar vermektedir.

Ancak ilerleyen evrelerde uygulanamaz. Lazerle tedavi olunmak isteniyorsa hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalıdır.

lastikle boğma yöntemi video

Rubber Band Lastikle Boğma Yöntemi

Oldukça pratik ve etkili bir tekniktir. Ameliyatsız teknikler arasında üstünlükleri bulunan avantajlı bir tedavidir. Tedavide amaç basur memesinin beslenmesini engelleyerek çürümesini ve yok olmasını sağlamaktır.

RBL tedavisinde bir cihaz yardımı ile hemoroid memeciğinin baş kısmına bir lastik yerleştirilir. Bu lastik memeye kan gitmesini engeller. Beslenemeyen meme zamanla küçülür ve yok olur.

Makat bölgesinde yapılan tedavilerde kesi uygulanması gaz ve dışkı kaçırma riskini neden olmaktadır. Ancak lastikle boğma tekniğinde herhangi bir kesi olmaması sayesinde böyle bir risk bulunmamaktadır.

Dakikalar içerisinde uygulanabilir. Ve işlem sonrasında hasta aynı gün sosyal hayatına dönebilir.

THD Ameliyatıyla Hemoroid Tedavisi

THD diğer adıyla HAL, Trans Hemoroidal Desarterizasyonu ve Hemoroidal Arter Ligasyonu kısaltılmış halidir. İleri dereceli basur vakalarında uygulanır.

THD ameliyatı local anestezi ile uygulanır. Amaç basuru besleyen atardamarların bağlanması ve memeciğin beslenmesinin engellenmesidir. Memeciği besleyen atardamar cihaz yardımı ile tespit edilir ve bağlanır. Bu sayede kan akışı engellenmiş olur.

Kesi yapılmaması sayesinde kanama, iltihaplanma riski azdır. Ayrıca kesi olmaması sayesinde gaz ve dışkı kaçırma riski de olmaz.
Oldukça avantajlı bir tedavidir. Yalnızca teknolojik bir cihaz yardımı ile yapılmasından dolayı uygulayıcısı az ve maliyeti diğer tedavilere göre yüksektir.

Basur Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat dendiğinde cerrahi işlem yani kesme işi akla gelir. En yaygın yapılan klasik basur ameliyatı Milligan Morgan ameliyatıdır. Milligan Morgan ameliyatı ilk tarif eden kişilerin adıdır, ilk yapankişinin adı verilmiştir. Başka birkaç cerrahi teknik olsa da 4.derece basurlarda en başarılısı Milligan Morgan olduğu için proktoloji uzmanlarının en çok tercih ettiği yöntemdir.

Hemoroidin en ileri seviyesi olan 4. Derece hemoroidlerde uygulanır, 3. Derece iç hemoroid ile birlikte dış hemoroid de varsa ve hasta onlardan da kurtulmak istiyorsa yine klasik cerrahi uygulanır.

Narkoz altında veya belden aşağısı uyuşturularak yapılır, bölgesel uyuşturma ile yapılmaya çalışılırsa hasta çok rahatsız olur.

Dış ve iç memeler cerrahi olarak kesilerek alınır, kanamalar kontrol edilir genellikle makata tampon konarak işleme son verilir. Kesilen yerler dikilebilir ama tedavisi çok zor olan makat darlığına neden olabildiği için dikiş atmak pek tercih edilmez.

Kanlı bir ameliyattır, ameliyat sonrası 10-15 gün iş gücü kaybına neden olur çünkü ağrılı bir süreçtir. Tüm bu hasta lüksünü azaltan sonuçlara rağmen ileri derece olan hastalarda bu yöntem tercih edilmelidir, yazılan diğer daha kolay ameliyatlar hastaya para ve zaman kaybına neden olur.

Basur Ameliyatı Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Uygun hastalarda ameliyatsız yöntemler veya teknolojiyle yapılan tedavilerden sonra bakım, pansuman vs gerekmez ama klasik ameliyattan sonra uygun bakım yapmak iyileşme süresini de kısaltır.

Tampon konduysa ertesi gün doktor tarafından alınır. Bazı ekoller bir süre günlük pansumana çağırsa da bu hasta ve ekip için gereksiz zaman kaybı ve zahmettir, en doğru yaklaşım şöyledir;

Tampon konduysa alındıktan sonraki, tampon konmadıysa ameliyattan sonraki ilk dışkılama ihtiyacında pansuman alınarak yara açılır, dışkılanır, dışkılamadan sonra tercihen ılık su ile bolca taharetlenir şekilde yıkanır.

Soğuk su da kullanılabilir ama soğuk rahatsız edebilir. Yıkamadan sonra bölge kağıt havlu ile kurulanır, bolca Kutalin Krem sürülür ve birkaç kağıt havlu katlanarak kalçaların arasına sıkıştırılır. Kutalin Krem içeriğindeki mikrop öldürücüler sayesinde iltihap riskini azaltır, iyileşmeyi hızlandıran maddeler sayesinde yaranın daha çabuk kapanmasını sağlar.

Yıkayıp, kurulayıp Kutalin sürme işlemi mümkün olduğunca günde 4-5 defa yapılmalıdır. Dışkılama ihtiyacı yokken de bunlar yapılmalıdır. Ne kadar sık yıkanırsa o kadar çabuk iyileşir. Pansumanın en iyisi bu şekildedir.

Basur Ameliyatı Sonrası Kanama Olur mu?

Peçeteyi kirletecek kadar kanama kaçınılmazdır ve son derece önemsizdir, yara açık bırakıldığı için kanam olması normaldir ancak yoğun kanama varsa ve her tuvalette kanama oluyorsa ameliyatı yapan doktora kontrole gidilmelidir. Damar açıldıysa evde yapılacaklarla durdurmak mümkün olmayabilir ama doktor tarafından basit bir şekilde kanama kontrolü yapılabilir.

Doktora ulaşılamıyorsa büyükçe bir pamuk parçası yerleştirerek yumurta şekline getirip anüse 4-5 dakika hiç ara vermeden sıkıca bastırılarak veya bunun üzerine oturarak kanama kontrol edilebilir. İlk defada kanama durmazsa tekrar tekrar aynı işlem yapılabilir.

Basur Ameliyatı Sonrası Ne Yenir?

Ameliyat sonrası beslenme gerek şikayetler açısından, gerek olabilecek komplikasyonlar açısından önemlidir. Her şey yenilebilir ancak iki şey önemlidir

1. Fazla açı yenilirse yarada yanmaya neden olur ki bu hastayı çok rahatsız eder o sebeple 2-4 hafta acı yenmemelidir. Yanma hissi ıkınma isteğini arttırarak kanamaya neden olabilir.

2.  Dışkının kıvamını normal tutacak şekilde beslenmelidir. İshal olunursa tedavisi zor bir durum olan makat darlığı gelişebilir o sebeple ishal olunmamalıdır. Kabız kalınırsa dışkılarken çok şiddetli ağrı yaşanır, ıkınıldığı için kanamaya neden olabilir bu sorunları yaşamamak için kabızlık da engellenmelidir.

En doğru yaklaşım 2-3 hafta boyunca dışkı kıvamını normal tutmaktır.

Basur Ameliyatı Sonrası Oluşan Ödem Nasıl Geçer?

Büyük bir cerrahi işlem olması, az veya çok iltihap gelişmesi, bölge derisinin ince olması ve bölgenin yumuşak bir yapıda olması ameliyat sonrası ödemi (şişlik) kaçınılmaz kılar.

İşlem sonrası ödem 2-3 hafta kadar sürer. Ödemin daha çabuk düzelmesi için yaranın iltihaplanmasını engellemek ve daha çabuk iyileşmesi için sıkça yıkayıp, sıkça Kutalin Krem kullanmak yeterlidir. Ağızdan alınacak Arveles Tablet , Aprol Tablet, Brufen tablet gibi antiinflamatuar ağrı kesiciler ham ağrıyı azaltır hem de ödemin daha çabuk çekilmesini sağlar.

Basur Ameliyatı Sonrası Tuvalet Nasıl Yapılır?

Ameliyatsız yöntemlerde sorun olmasa da klasik cerrahi sonrası ilk dışkılama ağrılı olur, özellikle işlem sonrası bir süre tuvalete gidilmezse dışkının ilk kısmı sertleşir ve çıkarırken zorlanacağı için kanama ve ağrıya neden olur, bu sebeple ağrı korkusuyla ilk dışkılama çok ertelenmemelidir.

Sonraki tuvaletler daha az ağrır, tuvaletten hemen sonra ılık su oturma banyosu yapılırsa ağrı hızla azalır.

Sonraki günlerde de ağrıdan korkup tuvalete gidilmezse kabızlık gelişebilir ve asıl o zaman çok ağrı olur.

Basur Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Alınan meme sayısı kadar açık yara olur. Genellikle 3 meme alınır ve 3 yara olur, bazen 4 meme almak gerekebilir ancak 3 memeden fazla alınırsa makat darlığı riski artar.

Genellikle dikiş atılmaz ve yaralar açık bırakılır. Diğer tüm açık yaralarda olduğu gibi % 100 ihtimalle iltihaplanma olur ama yara açık olduğu için bu iltihap sorun olmaz ve sıkça yıkayıp Kutalin Krem kullanılırsa iltihap sorun olacak kadar ilerleyemez ve sorun yaşanmaz.

Yara iyileşme hızı günde yaklaşık 1 mm dir ve 10. Günden sonra hızla kapanır. İşlemden sonraki ilk 4 gün şiddetli ağrı olur ama sonra hızla azalır, açık yara olsa da ağrının azalması devam eder.

Yıkama sıklığına ve alınan dokunun büyüklüğüne göre yaranın tam kapanması 3 hafta ile 8 hafta arasında tamamlanır. İşlem doğru yapıldıysa, deformasyona neden olacak tarzda çalışılmadıysa iyileşme tamamlandığında rahatsız edici bir iz kalmaz.

Çok seyrek görülen fournier gangreni denilen iltihap türü çok tehlikelidir, etraf deriler saatler içinde çürüyerek yok olur ve normal deri altı dokular meydana çıkar. Nekrotizan faceitis de denilen bu sorun çok seyrek görülür ama öldürücü olabilmektedir. Bu sebeple 4.-5. Günlerde yarada beklenmedik değişiklik görülürse en kısa sürede doktora ulaşılmalıdır.

Hemoroid Ameliyatı Sonrası Kaşıntı Olur mu?

Bütün yaralanmaların iyileşme döneminde kaşınma görülebilir ancak işlemden dolayı oluşan hassas doku sebebiyle bu bölgeyi kaşımak sıkıntı olabilir. Diğer yaralanmalardan sonra görülen iyileşme dönemi kaşıntılarından farklı olarak bu bölgede kaşınmanın diğer sebepleri şunlardır;

  • Pansumanda kullanılan Betadin veya benzeri dezenfektan sıvılar.
  • Bakım için kullanılan Furacin Pomar veya benzeri yara merhemleri
  • Yaradan olan salgı sebebiyle ıslaklık olması
  • İltihaplanma ve buna bağlı ortaya çıkan akıntı
  • Yeterince temizlememek sebebiyle dışkının yaptığı tahriş

Kullanılan ürünlere bağlı ise ürün kullanımına son verilir, salgı veya ıslaklığı alması için kalçaların arasına kağıt havlu konur, iltihabı ve akıntıyı engellemek için gün içinde sıkça taharetlenme şeklinde yıkayarak temizlenir ve Kutalin Krem kullanılır.

Basur Ameliyatı Çeşitleri

En yaygın uygulanan ameliyat yöntemi Milligan Morgan’dır (1) bunun dışında başka ameliyatlar da yapılmaktadır ancak yaşanan çeşitli sorunlar sebebiyle Milligan Morgan dışındakileri yapan proktoloji uzmanı sayısı çok azdır. Çağdaş ameliyatlar arasında en sık yapılanı da THD (trans Hemoroidal Dezarterizasyon) (2) diğer adıyla HAL (Hemoroidal Arter Ligasyonu) dır.

Klasik cerrahinin diğer türleri;

  • Lazer ile ameliyat, neşter ile kesmek yerine lazer kullanılarak kesilir, ameliyatsız lazer yönteminden farklıdır ve diod lazerle yapılır (3).
  • Plazma kinetik (4)
  • Harmonik skalpel (plazma kinetiğe benzer) (4)
  • De Longo (stapler hemoroidopeksi) (5)
  • Reclus hemoroidektomi (6)
  • Whitehead (kapalı hemoroidektomi) (7)
  • Ferguson (sirküler hemoroidektomi) (8)
  • Parks (yarı açık hemoroidektomi)

Basur (Hemoroid) İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?

Toplumda basuru olan insanların en çok araştırdıkları Hemoroide hangi doktor bakar sorusunun cevabı; basur için proktoloji konusunda tecrübesi olan genel cerrahi uzmanı olacaktır. IDEA TIP’ın tüm şubelerinde proktoloji alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. Size en yakın şubemize ulaşarak detaylı bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Basur Kremi İşe Yarar mı?

Tabi ki işe yarar ama bu işe yaramak hastalığı iyileştirmek anlamına gelmez. Ağrı varsa ağrıyı azaltan Anuflex Merhem veya benzeri merhem Anestol Merhem ağrıyı azaltır.

Memelere bağlı olarak gelişen kaşıntı varsa kaşıntıyı azaltan Pruzon Merhem veya benzeri ürünler kaşıntıyı geçirir. Kortizonlu Kortos gibi fitiller veya Proktolog gibi kremler şişliği azaltabilir.

Hafif kanamalarda krem veya fitiller kullanılsa da çok anlamı olmaz.

Basur Nasıl ve Kaç Günde Geçer?

Teşhis anoskopla ve bu konuda tecrübeli bir doktor tarafından konduysa basurun geçmesinin tek ve uygun yolu teknolojik yöntemlerle ameliyatsız bir şekilde veya ameliyatla tedavi edilmesidir.

Akut atak veya basurun azması denilen basurun şişmesi çok ağrılı bir süreçtir ve hemoroidden farklı bir durumdur. Memeler çok şişmiş ve serttir. İlk 4 gün şiddetli ağrı olur, 4. Günden sonra ağrı azalmaya başlar ve 8-9 günde ağrı sıfırlar, şişliğin tamamen inmesi büyüklüğüne göre 4-8 haftayı bulabilir.

Basura İyi Gelen Bitkiler ya da Bitki Çayları Nelerdir?

İçilecek çaylardan sinameki otu yaprağı çayı kabızlığı engeller, kabızlık engellendiğinde hemoroiddden kaynaklanan şikayetler azalır, fazla içilirse karın ağrısı ve ishal yapabilir. O sebeple dozu kişiye göre ayarlanmalıdır.

Karanfil çayı yapıp bundan bir fincan kadar leğendeki ılık suya koyup içinde oturulursa karanfilin uyuşturucu etkisiyle ağrı azalır.

At kestanesi özünün bölgesel kullanımının damar büzücü etkisi vardır, hemorodi ilaçlarının çoğunda at kestanesi özü bulunmaktadır. Çay şeklinde kullanımı olsa da ciddi yan etkileri sebebiyle önerilmez.

Basura Ne İyi Gelir, Evde Neler Yapılabilir?

Normal şartlarda fiziki rahatsızlık veren bir hastalık olmadığı için iyi gelmesi için pek bir şey yapılmaz. Fazla şikayet olmasa da teşhis konduysa ilerlememesi için tuvalette 1 dakikadan fazla kalınmamalı, fazla ıkınılmamalı, bunları rahat yapabilmek için kabız kalınmamalıdır. Bunlara dikkat etmek yeterli olur.

Şikayet varsa sorun şekil değiştirip tromboze hemoroid yani basurun boğulmuş hali ortaya çıktıysa bu durumda öncesinde farklı olarak ciddi ağrı eklenmiştir.

Ağrıyı azaltmak için leğene 3-4 litre hafif can yakacak kadar sıcak su konur, bu suyun içinde 5-10 dakika oturulur. Ilık su oturma banyosu hastalığı iyileştirmez ama gerek suyun içinde otururken gerekse çıktıktan sonraki birkaç saat ağrı azalır.

Ağrılı dönemde ılık suya ek olarak Anuflex Merhem kullanılabilir. Anuflex Merhem bölge ağrılarının hafifletilmesinde en etkili ilaçtır. Tedavi için ameliyatsız basur tedavisi yazımıza geçebilirsiniz.

Basur Kremlerinin İsimleri Nelerdir?

En bilinenler şunlardır

Tabletler

  • Daflon Tablet
  • Doxium Tablet
  • Venoruton tablat

Kremler ve Merhemler

  • Anuflex Merhem
  • Anestol Merhem
  • Hedensa krem
  • Hemoraljin Krem

Bu dördü ağrıyı kesmek için kullanılır, Anuflex kasları da gevşettiği için daha fazla ve daha uzun süre etkilidir.

  • Proktolog Krem
  • Proktoglivenol Anal Krem
  • Ultraproct krem

Fitiller

  • Kortos Supozituvar
  • Proktolog Supozituvar
  • Ultraproct fitil

Referans
1- Shalaby, R., & Desoky, A. (2001). Randomized clinical trial of stapled versus Milligan—Morgan haemorrhoidectomy. British journal of Surgery88(8), 1049-1053.

2- Bjelanovic, Z., Draskovic, M., Veljovic, M., Lekovic, I., Karanikolas, M., & Stamenkovic, D. (2016). Transanal hemorrhoid dearterialization is a safe and effective outpatient procedure for the treatment of hemorrhoidal disease. Cirugia Espanola (English Edition)94(10), 588-594.

3- Plapler, H., Hage, R., Duarte, J., Lopes, N., Masson, I., Cazarini, C., & Fukuda, T. (2009). A new method for hemorrhoid surgery: intrahemorrhoidal diode laser, does it work?. Photomedicine and laser surgery27(5), 819-823.

4- Yıldırım, D., Dönmez, T., Aktürk, O. M., Kocakuşak, A., Çakır, M., & Yurtteri, M. E. Is there any benefit of harmonic scalpel for hemorrhoidectomy versus conventional diathermy?. Archives of Clinical and Experimental Medicine3(1), 10-14.

5- Nisar, P. J., Acheson, A. G., Neal, K. R., & Scholefield, J. H. (2004). Stapled hemorrhoidopexy compared with conventional hemorrhoidectomy: systematic review of randomized, controlled trials. Diseases of the colon & rectum47(11), 1837-1845.

6- Labat, G. L. (1921). LATEST ACHIEVEMENTS OF THE ART OF LOCAL, REGIONAL AND SPINAL ANÆSTHESIA. Annals of Surgery74(6), 673.

7- Wolff, B. G. (1988). The whitehead hemorrhoidectomy. Diseases of the colon & rectum31(8), 587-590.

8- Milone, M., Maietta, P., Leongito, M., Pesce, G., Salvatore, G., & Milone, F. (2012). Ferguson hemorrhoidectomy: is still the gold standard treatment?. Updates in surgery64(3), 191-194.

9- Rosa, G., Lolli, P., Piccinelli, D., Vicenzi, L., Ballarin, A., Bonomo, S., & Mazzola, F. (2005). Submucosal reconstructive hemorrhoidectomy (Parks’ operation): a 20–year experience. Techniques in coloproctology9(3), 209-215.

whatsapp WhatsApp Destek
telefon İletişim Bilgileri
Arayın Yazın